Ερευνητές στο Chalmers University of Technology στη Σουηδία ανέπτυξαν ένα νέο υλικό που αποτρέπει τις μολύνσεις στα τραύματα- ένα ειδικά σχεδιασμένο υδροτζέλ το οποίο λειτουργεί ενάντια σε όλα τα είδη βακτηρίων, μεταξύ των οποίων και αυτά που είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά.
Το νέο αυτό υλικό προσφέρει νέες ελπίδες ως προς την αντιμετώπιση των ανθεκτικών στα αντιβιοτικά βακτηρίων, που θεωρούνται μία από τις μεγαλύτερες απειλές παγκοσμίως στην παγκόσμια υγεία, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.
Για να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα, χρειάζονται αλλαγές στον τρόπο που χρησιμοποιούμε τα αντιβιοτικά και πρέπει να αναπτυχθούν νέες, βιώσιμες ιατρικές τεχνολογίες.
«Αφού δοκιμάσαμε το νέο μας υδροτζέλ σε διαφορετικά είδη βακτηρίων, παρατηρήσαμε ένα υψηλό επίπεδο αποτελεσματικότητας, περιλαμβανομένων και αυτών που έχουν καταστεί ανθεκτικά στα αντιβιοτικά» είπε ο Μάρτιν Άντερσον, επικεφαλής ερευνητής της μελέτης και καθηγητής στο Τμήμα Χημείας και Χημικών Μηχανικών του πανεπιστημίου.
Το ενεργό συστηματικό στο νέο βακτηριοκτόνο υλικό αποτελείται από αντιμικροβιακά πεπτίδια, μικρές πρωτεΐνες που εντοπίζονται φυσικά στο ανοσοποιητικό μας σύστημα.
«Με αυτά τα είδη πεπτιδίων, υπάρχει ένας πολύ μικρός κίνδυνος τα βακτήρια να αναπτύξουν αντοχές εναντίον τους, επειδή επηρεάζουν μόνο την εξώτερη μεμβράνη των βακτηρίων. Αυτό είναι ίσως ο κύριος λόγος που είναι τόσο ενδιαφέροντα για να δουλέψεις μαζί τους» είπε ο Άντερσον.
Επιστήμονες προσπαθούσαν εδώ και καιρό να βρουν τρόπους να χρησιμοποιούν αυτά τα πεπτίδια σε ιατρικές εφαρμογές, μα ως τώρα χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία. Το πρόβλημα είναι πως διασπώνται γρήγορα όταν έρχονται σε επαφή με σωματικά υγρά, όπως το αίμα. Η νέα αυτή μελέτη περιγράφει πώς οι ερευνητές κατάφεραν να λύσουν το πρόβλημα με ένα υδροτζέλ νανοδομής, μέσα στο οποίο τα πεπτίδια είναι μόνιμα προσδεδεμένα, δημιουργώντας ένα προστατευτικό περιβάλλον.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, το υλικό αυτό είναι αβλαβές στα κύτταρα του σώματος και φιλικό στο δέρμα, ενώ πρόκειται για την πρώτη φορά που μια ιατρική συσκευή χρησιμοποιεί επιτυχώς αντιμικροβιακά πεπτίδια με κλινικά και εμπορικά βιώσιμο τρόπο.
0 Σχόλια