Πώς ένα άστρο γίνεται… μακαρόνι;


Είναι γνωστό πώς όταν ένα διαστημικό σώμα και γενικότερα οποιουδήποτε είδους κοσμική δομή και ύλη πέσει στα βαρυτικά δίχτυα μιας μαύρης τρύπας είναι καταδικασμένο σε θάνατο. Αυτό που δεν είναι βέβαιο είναι ο τρόπος και ο χρόνος που θα συμβεί το… μοιραίο για το άτυχο κοσμικό σώμα.

Οι επιστήμονες έχουν καταφέρει να αποκρυπτογραφήσουν κάποια από τα φαινόμενα που προκαλούνται από την βαρυτική έλξη μια μαύρης τρύπας σε άλλα κοσμικά σώματα. Ένα από αυτά είναι η «παλιρροϊκή διατάραξη». Η βαρυτική έλξη της μαύρης τρύπας παραμορφώνει το κοσμικό σώμα ή την ύλη που έχει «συλλάβει». Το αντικείμενο παίρνει ένα σχήμα νήματος για αυτό και η επιστημονική κοινότητα ονόμασε το φαινόμενο «σπαγγετοποίηση» αφού η όλη διαδικασία μοιάζει σαν μεταμορφώνει το αντικείμενο σε μακαρόνι πριν τελικά το απορροφήσει ή το καταστρέψει.

Ο όρος σπαγγετοποίηση επικράτησε και οι ερευνητές είχαν καταφέρει τα τελευταία 15 χρόνια να κάνουν αρκετές φορές κάποιες έμμεσες παρατηρήσεις του φαινομένου. Ομάδα ερευνητών από το Ινστιτούτο Διαστημικής Έρευνας SRON στην Ολλανδία και από το Πανεπιστήμιο Radboud επίσης στην Ολλανδία με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Monthly Notices of the Royal Astronomical Society» αναφέρουν ότι κατάφεραν να κάνουν την πρώτη απευθείας παρατήρηση μια σπαγγετοποίησης.

Οι ερευνητές είδαν ένα άστρο που βρίσκεται σε απόσταση 750 εκατ. ετών φωτός από την Γη να γίνεται… σπαγγέτι από μια μαύρη τρύπα που έχει μάζα 30 εκατ. φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ήλιου. Οι ερευνητές κατέγραψαν δεδομένα αλλά και εικόνες από το φαινόμενο. Όπως αναφέρουν ένα μακρύ νήμα ξεκινά από το άστρο που καταστρέφεται και τυλίγεται γύρω από την μαύρη τρύπα με τρόπο ανάλογο που τυλίγεται ο σπάγκος σε ένα κουβάρι. Όπως είναι ευνόητο αυτές οι νέες παρατηρήσεις αναμένεται να φωτίσουν τόσο το συγκεκριμένο φαινόμενο όσο και γενικότερα τις λειτουργίες και τους μηχανισμούς των μαύρων τρυπών.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια