Η τουρκική κυβέρνηση συμφώνησε με την αντίστοιχη λιβυκή προκειμένου να αναλάβει την εκπαίδευση και την διοίκηση του λιμενικού της βορειοαφρικανικής χώρας προκειμένου να ελεγχθούν οι μεταναστευτικές ροές.
Στο πλαίσιο της συμφωνίας η Τουρκία "δεσμεύεται" να διατηρήσει μια "μακροχρόνια παρουσία στην Λιβύη" προκειμένου να συνεργαστούν οι δύο χώρες για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των δυνάμεων.
Έτσι θα δημιουργηθεί κοινό κέντρο διοίκησης υπό την εποπτεία του τουρκικού ναυτικού με σκοπό την εποπτεία/φύλαξη της νότιας ευρωπαϊκής πύλης εισόδου παράνομων μεταναστών.
Στις 13 Μαΐου, μια φρεγάτα του τουρκικού ναυτικού 28 ναυτικά μίλια από τη Λιβυκή πόλη Χομς πήγε να βοηθήσει μια λέμβο με 97 παράνομους μετανάστες στο πλοίο πριν παραδώσει την επιχείρηση διάσωσης στους Λίβυους.
"Ένας λιμενικός από τη Λιβύη που λαμβάνει εκπαίδευση από την Άγκυρα γίνεται οπαδός της Τουρκίας", "αυτό είναι πολιτικά τρομακτικό για την Ευρώπη" σχολιάζουν Ευρωπαίοι αναλυτές.
Πάνω από 70.000 παράνομοι μετανάστες περιμένουν στη Λιβύη για να πραγματοποιήσουν τη διέλευση προς την Ευρώπη, τονίζει η υπηρεσία πληροφοριών της Ιταλίας.
Η ανησυχία για τις νέες αφίξεις αυξάνεται όταν 2.150 παράνομοι μετανάστες εκμεταλλεύτηκαν τον καλό καιρό για να ταξιδέψουν στο μικρό ιταλικό νησί Λαμπεντούσα την προηγούμενη εβδομάδα. 800 από τους παράτυπους μετανάστες στοιβάχτηκαν στην κυριολεξία μέσα σε δυο μικρά αλιευτικά σκάφη.
«Τα κέντρα υποδοχής μας έχουν χώρο για μόλις 200 μετανάστες, οπότε κοιμόνταν έξω από τις πύλες της κεντρικής πόλης», δήλωσε ο δήμαρχος του νησιού, Salvatore Martello.
Είναι πλέον εντυπωσιακό το πως η Τουρκία κατάφερε να θέσει υπό τον έλεγχό της τις δύο μεγάλες πύλες εισόδου παράνομων μεταναστών στην ΕΕ.
Τόσο από τον Έβρο και τα νησιά όσο πλέον και από την Λιβύη η Τουρκία θα κρατάει τα "κλειδιά" και από αυτή θα εξαρτάται αν θα πλημμυρίσει η Ευρώπη από παράνομους μετανάστες ή όχι.
Φυσικά γεωστρατηγικά για την Ελλάδα αποτελεί ένα ακόμα πρόβλημα καθώς το τουρκικό ναυτικό θα εγκατασταθεί με κύριες μονάδες επιφανείας επί όλης της γραμμής των θαλασσίων συνόρων της χώρας και αυτό θα αυξήσει δραματικά τον έλεγχο της κατάστασης στην περιοχή σε συνδυασμό με την ύπαρξη της αεροπορικής βάσης εξόρμησης F-16 και Drones στην Αλ Βατίγια στην βορειοδυτική Λιβύη.
Οι ευθύνες της νυν ελληνικής κυβέρνησης που από τον Δεκέμβριο του 2019 απλά παρακολουθεί το δράμα που εκτυλίσσεται στα νότια συνορά μας αντί να ενισχύσει όταν έπρεπε τον στρατάρχη Χ.Χάφταρ στην "μάχη της Τρίπολης" με έμψυχο και άψυχο υλικό και αυτό είναι βέβαιο ότι θα το πληρώσει.
0 Σχόλια