Η ανθρωπότητα ετοιμάζει πυρετωδώς για την πρώτη επίσκεψη του ανθρώπου στον Άρη. Η NASA σχεδιάζει μια επανδρωμένη αποστολή την δεκαετία του 2030 αλλά η Space X, η διαστημική υπηρεσία του Αμερικανού μεγιστάνα Ελον Μασκ, σχεδιάζει επανδρωμένες αποστολές με ορίζοντα την επόμενη πενταετία.
Μάλιστα ο Ελον Μασκ δεν θέλει να στείλει μια αποστολή λίγων αστροναυτών αλλά θέλει να στείλει ένα σκάφος με δεκάδες ή εκατοντάδες επιβάτες ανάμεσα τους πολλοί απλοί φίλοι του Διαστήματος. Μάλιστα έχει πει ότι σκέφτεται πολύ σοβαρά να συμμετέχει και ο ίδιος. Έχει δηλώσει επίσης ότι στόχος του δεν είναι η πραγματοποίηση μιας επανδρωμένης αποστολής αλλά η δημιουργία και μάλιστα άμεσα, μέσα στα επόμενα 20-30 έτη μιας μεγάλης αποικίας στον Κόκκινο Πλανήτη.
Τα τελευταία χρόνια οι διαστημικές υπηρεσίες και πολλές ερευνητικές ομάδες σε όλο τον κόσμο ασχολούνται με την επίλυση όλων των ζητημάτων που άπτονται μιας επανδρωμένης αποστολής στον Άρη αλλά και της διαμονής στην αφιλόξενη για τον άνθρωπο αλλά και κάθε μορφή ζωής επιφάνεια του πλανήτη.
Όμως υπάρχει μια παράμετρος με την οποία δεν έχει ασχοληθεί κανείς μέχρι σήμερα. Είναι πολύ πιθανό αν όχι σχεδόν βέβαιο ότι αστροναύτες ή πολίτες θα χάσουν την ζωή τους είτε κατά την διάρκεια του ταξιδιού είτε φτάνοντας στον πλανήτη. Άλλωστε και ο Ελον Μασκ έχει προετοιμάσει τους επίδοξους ταξιδιώτες. «Αν θέλεις να πας στον Άρη, να είσαι προετοιμασμένος ότι θα πεθάνεις»…
Τι θα συμβεί λοιπόν με τους νεκρούς; Τι θα γίνεται με τα σώματα τους; Τα σενάρια για το τι θα γίνεται με τα σώματα των νεκρών ανθρώπων είναι πολλά και προκαλούν συζητήσεις γύρω από αυτά.
Η Κάθριν Κόνλει στέλεχος του Τμήματος Πλανητικής Προστασίας της NASA ανέφερε σε σχετική ερώτηση που δέχτηκε από το περιοδικό Popular Science ότι δεν έχει δημιουργηθεί ακόμη κανενός είδους πρωτόκολλο για τι θα γίνεται με τα σώματα των νεκρών ανθρώπων ούτε από την NASA ούτε από καμία άλλη διαστημική υπηρεσία ή άλλο φορέα στον κόσμο. Η δήλωση της Κόνλει έδωσε το έναυσμα για να ανοίξει μια συζήτηση για το τι μπορεί ή τι πρέπει να γίνει με τους ανθρώπους που θα χάνουν την ζωή τους στον Άρη.
Οι επιλογές
Δεδομένου ότι είναι πρακτικά αδύνατο να τοποθετείται κάπου το σώμα ενός νεκρού ανθρώπου για χρονικό διάστημα πολλών μηνών ή ακόμη ετών μέχρι να επιστρέψει μια αποστολή από τον Άρη στην Γη για να ταφεί θα πρέπει να αποφασισθεί τι θα γίνει με αυτό.
Μια πρώτη ιδέα θα ήταν να δένεται το σώμα του νεκρού σε κάποιο εξωτερικό σημείο του διαστημόπλοιου. Όμως το ψύχος που επικρατεί στο Διάστημα θα έκανε στο σώμα στην κυριολεξία ένα… παγάκι χωρίς να γνωρίζει κανείς αν τελικά το σώμα θα επέστρεφε άθικτο ή τι κινδύνους θα έκρυβε αυτή η κατάσταση για το διαστημόπλοιο και τους επιβάτες.
Μια προφανής λύση θα ήταν να γίνεται κάτι ανάλογο με ότι συνέβαινε τα παλαιότερα χρόνια στα πλοία που έκαναν μακρινά πολύχρονα ταξίδια όπου όταν ένας ναυτικός έχανε την ζωή του οι σύντροφοι του πετούσαν το σώμα του στην θάλασσα. Αν λοιπόν χάσει κάποιος την ζωή του σε μια αποστολή στον Άρη θα μπορούσαν οι δικοί του σύντροφοι να το βγάλουν από το διαστημόπλοιο και να το αφήσουν ελεύθερο στο Διάστημα.
Όμως στην περίπτωση αυτή αν το σκάφος βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Άρη το ίδιο θα συμβεί και με τα σώματα των νεκρών. Θα μπουν και αυτά σε τροχιά και αν ακολουθείται αυτή η τακτική τότε σύντομα γύρω από τον Άρη θα δημιουργηθεί ένα «νεκροταφείο» που θα μεγαλώνει όσο μεγαλώνει η ανθρώπινη παρουσία στον Κόκκινο Πλανήτη. Κάποιοι λένε ότι με αυτό τον τρόπο κάποια στιγμή όποιος φτάνει στον Άρη θα βλέπει να κυκλοφορούν νεκροί γύρω από τον πλανήτη σε ένα πραγματικά απόκοσμο σκηνικό.
Μια τρίτη λύση θα είναι η ταφή τους στον Άρη αλλά αυτό θα προϋποθέτει ότι τα σώματα θα αποτεφρωθούν πρώτα ώστε να μην υπάρχει πιθανότατα να υπάρξει κάποια μόλυνση του πλανήτη από το νεκρό σώμα. Πρόκειται και αυτό για ένα σύνθετο εγχείρημα με πολλά προβλήματα στην εφαρμογή του.
Υπάρχουν και κάποιοι που κάνουν ένα βήμα περισσότερο και υποστηρίζουν ότι δεν τίθεται θέμα ταφής αφού είναι πιθανό τα έτσι και αλλιώς περιορισμένα τρόφιμα που θα έχουν στην διάθεση τους οι άνθρωποι που θα βρίσκονται στον Άρη να οδηγήσουν σε φαινόμενα κανιβαλισμού. Σε κάθε περίπτωση πάντως και δεδομένης της επικείμενης εκκίνησης των επανδρωμένων αποστολών στον Κόκκινο Πλανήτη θα πρέπει οι διαστημικές υπηρεσίες να ασχοληθούν σοβαρά και με αυτό το ζήτημα.
0 Σχόλια