Το ΝΑΤΟ “χαρίζει” την Λιβύη στην Τουρκία - Al Monitor: ''Έρχεται ελληνικό βέτο στην ΕΕ κατά Τρίπολης''

ΗΠΑ-ΝΑΤΟ θα πάρουν ναυτική βάση στην Τρίπολη και η Τουρκία τον έλεγχο της Λιβύης


Άκρως ανησυχητικές και άσχημες ειδήσεις αναφέρονται σε σχέση με την μυστική συνάντηση αξιωματούχων της Τουρκίας, του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ για την Λιβύη.       

Όπως φαίνεται, η μυστική τριμερή συνάντηση πραγματοποιήθηκε χθες με εκπροσώπους των τριών πλευρών, με στόχο να συζητήσουν τις πρόσφατες εξελίξεις στη Λιβύη.
 
Το τουρκικό υπουργείο άμυνας αποκάλυψε σε ανάρτηση στο Twitter, ότι ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλούσι Ακάρ, συναντήθηκε με τον επικεφαλής της συμμαχικής διοίκησης στην Νάπολη, Ναύαρχο Ρόμπερτ Μπέρκε και τον βοηθό υπουργό εξωτερικών των ΗΠΑ για υποθέσεις Εγγύς Ανατολής Ντέιβιντ Σάτερφιλντ, παρουσία του Τούρκου Α/ΓΕΝ Ναυάρχου Αντνάν Οζμπάλ.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, η τρίωρη συνάντηση επικεντρώθηκε στον στρατιωτικό ρόλο της Τουρκίας στη Λιβύη υπό την υποστήριξη του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ.

Οι συζητήσεις άγγιξαν επίσης περαιτέρω το θέμα της επέκτασης της στρατιωτικής εκπαίδευσης των λιβυκών δυνάμεων από την Τουρκία.
 
Προηγούμενες πληροφορίες ανέφεραν, ότι Τουρκία και ΗΠΑ συμφώνησαν να επιτρέψουν στην Άγκυρα να αναπτύξει αεροσκάφη επιτήρησης, σε συντονισμό με το ΝΑΤΟ, για την παρακολούθηση τυχόν στρατιωτικών κινήσεων, κατά της ρωσικής μισθοφορικής εταιρείας Wagner.

Η συμφωνία αναφέρει επίσης ότι η Τουρκία θα αποσύρει όλους τους Σύριους μισθοφόρους από τη Λιβύη εντός τεσσάρων εβδομάδων, από τις αρχές Απριλίου. Η Τουρκία δεν έχει δείξει καμία δέσμευση ως προς αυτό το θέμα, ενώ η Ουάσιγκτον δεν εξέφρασε αντίρρηση για την παρουσία στρατιωτικών συμβούλων και τουρκικών δυνάμεων στη Λιβύη.

Οι αξιωματούχοι συζήτησαν επίσης την μετατροπή μέρους του λιμένα της Μισράτα σε βάση ανεφοδιασμού υπό την επίβλεψη των τουρκικών ναυτικών δυνάμεων, με συμβολική συμμετοχή των ΗΠΑ, της Γερμανίας και της Ιταλίας.

Ουσιαστικά πρόκειται για την μετατροπή κομμάτι του λιμανιού σε βάση του ΝΑΤΟ, το οποίο η Τουρκία θα δώσει πιθανόν ως αντάλλαγμα για να ελέγχει το καθεστώς της Λιβύης, εξοβελίζοντας την Ρωσία που ελέγχει το ανατολικό κομμάτι υπό τον στρατηγό Χαφτάρ.

Πραγματικά εφόσον επιβεβαιωθούν και επίσημα όλα αυτά, θα πρόκειται για μια “πισώπλατη μαχαιριά” κατά  Ελλάδος και του παράνομου Τουρκολιβυκού μνημονίου.

Επίσης αναμένουμε και την αντίδραση της Μόσχας, η οποία λογικά θα επιδιώξει την δημιουργία δικής της βάσης στην Σύρτη ή αλλού, ενώ το ενδεχόμενο νορμάλ εκλογών στην χώρα εξανεμίζεται τον Δεκέμβριο 2021. 

Η Ελλάδα απειλεί με βέτο στην ΕΕ για το πακτωλό χρημάτων στην Λιβύη  
   
Ο Δημήτρης Καιρίδης, βουλευτής της ΝΔ, δήλωσε τώρα στο πρακτορείο ειδήσεων Al-Monitor ότι το μήνυμα της Αθήνας προς τον μεταβατικό πρόεδρο Μένφι ήταν: «Εάν οι Λίβυοι επιθυμούν  πλήρεις σχέσεις με την ΕΕ, πρέπει να κάνουν κάτι για το Τουρκολιβυκό μνημόνιο».

Η προσπάθεια της Ελλάδας να αξιοποιήσει την παρουσία της  στην ΕΕ για να απομακρύνει την κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας από την Τουρκία, είναι αυτοσκοπός της Αθήνας, η οποία τώρα θα πρέπει να επιδιώξει κάτι ανάλογο και εντός του ΝΑΤΟ.

Ο Λίβυος φιλοκυβερνητικός αναλυτής (Γκάματι), δηλώνει ότι "η Τρίπολη δεν θα θυσιάσει τη συνεργασία της με την Άγκυρα για την υπόσχεση υποστήριξης των Βρυξελλών από την Ελλάδα.

Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η ΕΕ είναι διχασμένη. Η Ιταλία, η Γερμανία και η Γαλλία δεν πρόκειται να ακούσουν την Ελλάδα, η οποία απέχει πολύ από το είναι ένα  ισχυρό μέλος. Κάθε χώρα επιδιώκει τα δικά της συμφέροντα », δήλωσε ο Λίβυος ειδικός.

Ο Έλληνας βουλευτής παραδέχεται ότι η δύναμη της ΕΕ είναι μερικές φορές περιορισμένη, αλλά αναφέρει ότι οι Λίβυοι δεν πρέπει να πάρουν αψήφιστα το δικαίωμα του βέτο από την Αθήνα ως μέλος της ΕΕ.

«Θα μπορούσαμε να εμποδίσουμε τη χρηματοδότηση και οι Λίβυοι δεν μπορούν να έχουν κακές σχέσεις με την ΕΕ στους τομείς του εμπορίου ή της οικονομίας», τόνισε ο ίδιος.

Μετά τη συνάντηση του Μένφι με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η Αθήνα ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα και η Λιβύη θα ξεκινήσουν συνομιλίες για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων τους.

Ωστόσο, λιβυκές πηγές ανέφεραν ότι οι συνομιλίες δεν θα υλοποιηθούν σύντομα. Σύμφωνα με τον Λίβυο ειδικό, η νέα λιβυκή κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να αλλάξει οποιεσδήποτε συμφωνίες που έχει συνάψει ο GNA έως ότου διεξαχθούν εκλογές. 

Ο Χαφτάρ και η Ρωσία κρατάνε τα “κλειδιά” της χώρας ελέγχοντας τις πετρελαιοπηγές 

Οι Τούρκοι όμως και οι υπόλοιποι λογαριάζουν τα σχέδια τους χωρίς τον στρατηγό Χαφτάρ, ο οποίος ελέγχει τον “μαύρο χρυσό” της χώρας.

Τον ίδιο τον στηρίζει η Μόσχα,η οποία σαφώς έχει τα δικά της γεωπολιτικά και στρατιωτικά σχέδια. Παράδειγμα, η μεγάλη διαμάχη μεταξύ της Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου της Λιβύης (NOC) και της Κεντρικής Τράπεζας, η οποία εμποδίζει την χρήση του τερματικού σταθμού πετρελαίου της Hariga.
 
Αυτή η διαμάχη επικεντρώνεται γύρω από τις πολιτικές φιλοδοξίες του προέδρου της εταιρείας NOC Mustafa Sanallah, ο οποίος, υποστηρίζεται από τους ηγέτες της ανατολικής Λιβύης όπως ο στρατηγός Χαφτάρ, επιδιώκει να διαλύσει μια συμφωνία μεταξύ του κυβερνήτη της τράπεζας, Seddik al-Kabir, και του πρωθυπουργού, Abdul Hamid Dbeibah, σύμφωνα με τον γνωστό αναλυτή της Λιβύης, Tarek Megerisi.

"Αυτή η εξέλιξη είναι ένας ανεμοδείκτης" που δείχνει την κατεύθυνση του ανέμου "για την πολιτική της Λιβύης τώρα που η περίοδος του μέλιτος με την κυβέρνηση της εθνικής ενότητας έχει τελειώσει", δήλωσε ο αναλυτής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων (Ecfr).

«Ο πρόεδρος της Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου έχει πολιτικές ισχυρότατες φιλοδοξίες για τον Δεκέμβριο», ισχυρίστηκε ο Μεγερίσι, ενώ Χαφτάρ και ο (πρόεδρος του κοινοβουλίου της Λιβύης) Άκιλα Σάλεχ στα ανατολικά, κάνουν τα δικά τους σχέδια, μπλοκάροντας τον τερματικό σταθμό στη Χαρίγκα "για να ασκήσουν ακόμα μεγαλύτερη πίεση στην κυβέρνηση ενότητας.

Το πιο πιθανό σενάριο στον ορίζοντα πάντως φαίνεται να είναι μια επανάληψη των εχθροπραξιών με την συμβολή ΝΑΤΟ και Ρωσίας αυτήν την φορά, και την πιθανή λέμε οριστική διχοτόμηση της χώρας την οποία οι Τούρκοι θέλουν τόσο πολύ να ελέγχουν.  

Aνδρέας Μουντζουρούλιας

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια