Πειράματα για αποθήκευση και μεταφορά αντιύλης από το CERN


To Εργοστάσιο Αντιύλης (Antimatter Factory) του CERN είναι το μόνο μέρος στον κόσμο όπου παράγονται αντιπρωτόνια χαμηλής ενέργειας (τα αντίστοιχα των πρωτονίων στην αντιύλη)- ωστόσο στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον θα μπορούσε να αποτελέσει το πρώτο μέρος από το οποίο θα αποσταλούν σε άλλη τοποθεσία «παγιδευμένα» αντιπρωτόνια.

Στις 17 Μαρτίου 2021 εγκρίθηκε η ανάπτυξη δύο νέων πειραμάτων για τη μεταφορά αντιπρωτονίων από το Εργοστάσιο Αντιύλης σε άλλες εγκαταστάσεις, για σκοπούς μελετών αντιύλης και πυρηνικής φυσικής. Τα πειράματα ονομάζονται BASE-STEP και PUMA και είναι αρκετά μικρά για να μπορούν να μεταφερθούν με μικρό φορτηγό ή βαν.

Το BASE STEP βασίζεται στο πείραμα BASE, μια σειρά από «παγίδες» για την αποθήκευση και λεπτομερή μελέτη των αντιπρωτονίων που παράγονται στο εργοστάσιο αντιύλης. Στο πλαίσιό του μετρούνται οι ιδιότητες του αντιπρωτονίου και συγκρίνονται με αυτές του πρωτονίου για να εξεταστεί εάν υπάρχουν διαφορές. Το PUMA βασίζεται σε ένα διαφορετικό σύστημα «παγίδευσης» αντιπρωτονίων από το BASE και έχει διαφορετικούς επιστημονικούς στόχους: Στο πλαίσιό του θα μεταφερθούν αντιπρωτόνια στις εγκαταστάσεις πυρηνικής φυσικής ISOLDE του CERN για τη διερεύνηση εξωτικών φαινομένων πυρηνικής φυσικής.

Και τα δύο πειράματα αναμένεται να έχουν τεθεί σε λειτουργία το 2023.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια