Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ |
δημοσιογράφου, πρώην υπουργού Εσωτερικών
Η 200η επέτειος της ελληνικής επανάστασης ανέδειξε τον ανθελληνισμό των ευρωπαίων και το ιστορικό «κόμπλεξ» τους απέναντι στον δικό μας (κυρίως αρχαίο αλλά και ελληνιστικό- βυζαντινό) πολιτισμό.
Ανέδειξε, επίσης, μια διαχρονική και οδυνηρή αλήθεια.
Ότι, δηλαδή, σταθεροί σύμμαχοί μας είναι μόνον αυτοί με τους οποίους πολεμήσαμε (σε διάφορα μέτωπα) μαζί.
Οι Αμερικανοί και οι Εγγλέζοι.
Η 25η Μαρτίου 2021 θα καταγραφεί ιστορικά γι’ αυτά που ΔΕΝ έγιναν και όχι για αυτά που έγιναν.
Οι ευρωπαίοι είχαν την μοναδική (πραγματικά ιστορική!) ευκαιρία να αποδείξουν ότι είναι με την Ελλάδα και όχι με την Τουρκία.
Γιατί η άτυπη σύνοδος κορυφής που έγινε ανήμερα της εθνικής επετείου περιελάμβανε συζήτηση (εκτός των άλλων θεμάτων) και για την Τουρκία (που διήρκεσε, τελικά, ένα… μισάωρο όλο και όλο).
Τα συμπεράσματα της συνόδου (αν και αναμενόμενα) επιβεβαίωσαν ουσιαστικά την εγκατάλειψη των όποιων ευρωπαϊκών «κυρώσεων» σε βάρος της Τουρκίας.
Έτσι η Άγκυρα καλωσόρισε (!) τα συμπεράσματα της συνόδου κορυφής τα οποία συνιστούν κατά την Τουρκία «σημαντικό βήμα προς την σωστή κατεύθυνση» αφού ενίσχυσαν την λεγόμενη θετική ατζέντα.
Δηλαδή ο όρος «κυρώσεις» (sanctions) αντικαταστάθηκε από την «θετική ατζέντα» (positive agenda) χάρη, κυρίως, στην επανέναρξη των «διερευνητικών επαφών» της Ελλάδας με την Τουρκία.
Χάρη, δηλαδή, σε εμάς, δεν επιβλήθηκαν (αλλά ούτε και συζητούνται, πλέον, επί της ουσίας) κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας.
Ανήμερα της εθνικής επετείου (λίγο πριν από την έναρξη της τηλεδιάσκεψης των ηγετών) η Άγκελα Μέρκελ καλωσόρισε, με την σειρά της, την «αποκλιμάκωση» (;) της έντασης στην ανατολική μεσόγειο και κάλεσε την Ευρώπη να συσφίξει τις σχέσεις της με την Τουρκία.
Δηλαδή η Μέρκελ «μας την είπε» κατάμουτρα ανήμερα της 25ης Μαρτίου προκαλώντας την εθνική υπερηφάνεια ενός ολόκληρου λαού.
Ελάχιστοι, όμως, πήραν χαμπάρι την πρόκληση της Μέρκελ αφού «δεν έπαιξε» παρά ελάχιστα στα ΜΜΕ.
Τα ΜΜΕ, στο συγκεκριμένο θέμα, περιορίστηκαν σε αναλύσεις «πρωτοκόλλου» αναφορικά με την ανύπαρκτη παρουσία ευρωπαίων ηγετών στους εορτασμούς. (Δείτε και Υστερόγραφο 1)
Η αλήθεια, βέβαια, είναι ότι η τυχόν παρουσία έστω και ενός ευρωπαίου υψηλόβαθμου εκπροσώπου (Ούρσουλα φον ντερ Λάϊεν ή Σάρλ Μισέλ) θα αποτελούσε κορυφαίο και ισχυρό συμβολισμό απέναντι στον Ερντογάν.
Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο δεν έγινε και έτσι ο Ερντογάν έχει κάθε λόγο να χαμογελάει ενώ εμείς μείναμε με το δάκρυ του Κάρολου. ( Δείτε και υστερόγραφο 2)
Για τα περί «ικανοποίησης» της Αθήνας από τα συμπεράσματα της συνόδου κορυφής της 25ης Μαρτίου 2021 αρκεί κανείς να ακούσει κάποιες σχετικές ανταποκρίσεις από τις Βρυξέλλες.
Είναι τόσο φανερό ότι υπαγορεύονται από την… Αθήνα ώστε, μοιραία, δεν γίνονται πιστευτές ακόμη και αν ο τηλεθεατής είναι ελάχιστα υποψιασμένος.
Αντιθέτως η τηλεφωνική συνομιλία (readout) Μητσοτάκη-Μπάιντεν ήταν ό,τι καλύτερο για τα εθνικά θέματά μας ανήμερα την 25ηΜαρτίου.
Επικοινωνιακά για την κυβέρνηση λίγο έλειψε να απαξιωθεί αυτή η τηλεφωνική συνομιλία (readout) από τις υπερβολές των ΜΜΕ που της έδωσαν υπερβολικές διαστάσεις.
Αλλά η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για μια από τις μόλις 20 τηλεφωνικές συνομιλίες που έχει πραγματοποιήσει με ξένους ηγέτες ο Τζο Μπάιντεν από την αρχή της προεδρικής θητείας του.
Το γεγονός ότι οι άλλες 19 τηλεφωνικές συνομιλίες διεξήχθησαν με τους ηγέτες των πλέον ισχυρών κρατών του πλανήτη ( Κίνα, Ρωσία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία , Γαλλία, Ιαπωνία , Ινδία , Σαουδική Αραβία, Ισραήλ κλπ.) καταδεικνύει την μεγάλη σημασία αυτής της τηλεφωνικής συνομιλίας του Αμερικανού προέδρου με τον Έλληνα πρωθυπουργό.
Μετά τους Μακρόν-Μέρκελ-Τζόνσον ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο τέταρτος ευρωπαίος ηγέτης με τον οποίο συνομίλησε τηλεφωνικά ο Τζο Μπάιντεν. (Δείτε και υστερόγραφο 3)
Βεβαίως η σχετική ανακοίνωση του Λευκού Οίκου ήταν εξαιρετικά λιτή (μόλις 104 λέξεις) και αναφέρεται σχεδόν αποκλειστικά σε θέματα που ενδιαφέρουν τους Αμερικανούς.
Ρωσία, Κίνα (μετά τις τελευταίες «ψυχροπολεμικές» δηλώσεις Μπάιντεν και για τις δύο υπερδυνάμεις), Σκόπια-Αλβανία (αναφέρονται ως Western Balkans), Σούδα, κλιματική αλλαγή, ενεργειακή ασφάλεια.
Ουδεμία αναφορά έγινε στα ελληνοτουρκικά παρά μόνο εμμέσως και σε επίπεδο… ευχολογίου.
Δηλαδή ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την… ελπίδα του για σταθερότητα στην ανατολική μεσόγειο.
Αλλά όπως και στην περίπτωση του εορτασμού των 200 ετών, έτσι και στην τηλεφωνική συνομιλία Μητσοτάκη-Μπάιντεν έχει μεγαλύτερη σημασία τι ΔΕΝ έγινε παρά το τι έγινε.
Και αυτό γιατί ο Τζο Μπάιντεν δεν έχει τηλεφωνήσει (ακόμη;) στον Ερντογάν σπάζοντας την παράδοση της αμερικανικής διπλωματίας για διαδοχικά (και προς τις δύο χώρες) τηλεφωνήματα και επισκέψεις.
Κάρολος και Μπάιντεν , δηλαδή Εγγλέζοι και Αμερικανοί, έσωσαν την υπόθεση της εθνικής υπερηφάνειας ανήμερα την 25η Μαρτίου 2021.
Σε μια ιστορική συγκυρία στην οποία οι ευρωπαίοι συνειδητά και προκλητικά μας γύρισαν την πλάτη.
Υ.Γ-1 Τα περί «Ελλάδας-Γαλλίας-Συμμαχίας» παρέμειναν στα λόγια μετά την ματαίωση της επίσκεψης Μακρόν που μας έστειλε μόνον τα Rafale (τα οποία έχουμε πληρώσει) και την υπουργό άμυνας (που έκανε το deal των Rafale).
Υ.Γ-2 Πιθανώς το δάκρυ του Καρόλου να ήταν και δάκρυ… χαράς ή τουλάχιστον αυτογνωσίας. Γιατί ο ίδιος δεν θα υπήρχε στην ζωή αυτή αν ο παππούς του πρίγκιπας Ανδρέας είχε τελικά εκτελεστεί ως υπαίτιος της μικρασιατικής καταστροφής ύστερα από σχετική απόφαση του στρατοδικείου. Σώθηκε την τελευταία στιγμή όχι για κανένα άλλο λόγο αλλά γιατί είχε προηγηθεί η εκτέλεση των έξι και το διεθνές κλίμα για την Ελλάδα ήταν εξαιρετικά βαρύ. Ίσως αυτό εξηγεί και το γεγονός ότι η Βασίλισσα Ελισάβετ στα … 70 (παρά ένα) χρόνια της βασιλείας της δεν επισκέφθηκε ποτέ την Ελλάδα.
Υ.Γ-3 Ο πρώτος (χρονολογικά) ξένος ηγέτης στον οποίο τηλεφώνησε ο Τζο Μπάιντεν μετά την ανάληψη των καθηκόντων του είναι ο πρωθυπουργός του Καναδά Ιουστίνος Τριντώ και ο μοναδικός ξένος ηγέτης στον οποίο έχει τηλεφωνήσει πάνω από μία φορά (δύο φορές) είναι ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον.
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια