Συντηρεί το αφήγημα περί πιθανής συμφωνίας για ΑΟΖ με την Αίγυπτο η Τουρκία, συνόδευοντάς το με «κορώνες» για το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Το πρωί του Σαββάτου, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λίγες ώρες μετά την επικοινωνία του με την Άγκελα Μέρκελ που τον κάλεσε σε διάλογο με την Ελλάδα βάσει των προβλέψεων του διεθνούς δικαίου.
«Έχουν γίνει προσπάθειες να σφετεριστούν τα δικαιώματα του τουρκικού έθνους, και των Τουρκοκυπρίων, στην Ανατολική Μεσόγειο» ισχυρίστηκε ο Ερντογάν, προσθέτοντας: «Η Τουρκία δεν έχει βάλει στο μάτι, τη θάλασσα ή την κυριαρχία οποιασδήποτε χώρας, στοχεύει μόνο στην προστασία της επικράτειάς της, των δικαιωμάτων της».
Τη σκυτάλη πήρε ο υπουργός Άμυνας της γειτονικής χώρας, Χουλουσί Ακάρ, τονίζοντας πως παρά «τη θετική στάση» της Άγκυρας «συνεχίζονται απο τη γειτονική μας χώρα την Ελλάδα, οι προβοκατόρικες ενέργειες και η προβοκατόρικη ρητορική, οι ανευθυνες δηλώσεις, η απειλητική γλώσσα. Αυτές οι ενέργειες απειλούν την ειρήνη και τη σταθερότητα. Συνέχεια τους λέμε πως πρέπει να αποφεύγουν τις ενέργειες και δηλώσεις που απειλούν την ειρήνη και την ασφάλεια. Στόχος τους είναι να επηρεάσουν αρνητικά την Ε.Ε και την παγκόσμια κοινή γνώμη. Τονίζουμε πως οι παρενοχλήσεις, η ρητορική δεν αρμόζει σε σχέση καλής γειτονίας. Οι προβοκάτσιες και οι προσπάθειες με τα εξοπλιστικά προγράμματα προκαλούν μεγάλη ζημιά στον Ελληνικό λαό και δαπανούν άδικα τους πόρους του ελληνικού λαού».
«Στην Κύπρο η μόνη διέξοδος είναι η λύση των δυο κρατών. Αυτό πρέπει να το δουν όλοι», πρόσθεσε.
Την ίδια ώρα, η Τουρκία συνεχίζει να μιλά περί πιθανών διαπραγματεύσεων με την Αίγυπτο για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο, με τον Ακάρ να τονίζει πως «είναι σημαντική εξέλιξη αυτό που συνέβη, περιμένουμε να έχουμε και συνέχεια».
Ο Τούρκος υπουργός στα πλαίσια των δηλώσεων του σχετικά με την άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα» ανέφερε πως «με την Αίγυπτο έχουμε κοινές πολιτιστικές, ιστορικές αξίες. Με την ενεργοποίηση και αυτών τις επόμενες ημέρες εκτιμούμε πως ίσως έχουμε κι άλλες διαφορες εξελίξεις».
«Πρέπει να τονίσω πως η απόφαση που πήρε η Αίγυπτος σεβόμενη τη δική μας περιοχή θαλάσσιας ευθύνης, είναι σύμφωνη και με τη δική μας θέση αλλά και είναι προς το συμφέρον των δικαιωμάτων του λαού της Αιγύπτου. Εκτιμούμε πως την ερχόμενη περίοδο με την Αίγυπτο μπορούμε να υπογράψουμε συμφωνία, μνημόνιο καθορισμού θαλάσσιων ζωνών ευθύνης που να είναι σύμφωνο με τα σύνορα των περιοχών ευθύνης μας τα οποία έχουμε δηλώσει στον ΟΗΕ. To υπουργειο Εξωτρικών μας κάνει τις απαραίτητες εργαίες με τις αρμόδιες υπηρεσίαες και ευχόμαστε να έχουμε θετικό αποτέλεσμα», επεσήμανε.
Νωρίτερα, πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών ανέφεραν πως η Τουρκία έχει επιδοθεί σε διασπορά νέων «προπαγανδιστικών», όπως τα αναφέρει, δημοσιευμάτων, αυτή τη φορά με αποδέκτη την Αίγυπτο.
0 Σχόλια