Τι είπε για τις περιοχές που έδωσε για έρευνα η Αίγυπτος
Το σύνθημα της έναρξης των συνομιλιών μεταξύ Άγκυρας και Καΐρου για τον τεμαχισμό και το μοίρασμα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας έδωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος δήλωσε πως πιθανόν Αίγυπτος και Τουρκία να υπογράψουν συμφωνία για ΑΟΖ στο μέλλον.
Οι δηλώσεις Τσαβούσογλου έγιναν στον απόηχο της ανακήρυξης από το Κάιρο θαλασσίων οικοπέδων με βάση τις τουρκικές συντεταγμένες για την υφαλοκρηπίδα. Για το θέμα τοποθετήθηκαν χθες στην εκπομπή PRONEWS του Τάσου Γκουριώτη, ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Αντώνης Μυλωνάκης και ο καθηγητής Γεωπολιτικής Ιωάννης Μάζης.
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε πως όταν η Αίγυπτος υπέγραψε συμφωνία με την Ελλάδα σεβάστηκε τα νότια σύνορα της τουρκικής υφαλοκρηπίδας ανατολικά του 28ου μεσημβρινού, όπως αυτά έχουν ανακοινωθεί μονομερώς στα Ηνωμένα Έθνη.
«Αυτό το δείχνουν και οι σεισμικές έρευνες εντός της αιγυπτιακής υφαλοκρηπίδας, χωρίς να υπεισέρχεται στην τουρκική υφαλοκρηπίδα, και οι αδειοδοτήσεις τις οποίες παρείχε. Αυτό δείχνει ότι σέβεται την υφαλοκρηπίδα μας και αυτό το καλωσορίζουμε θετικά» υποστήριξε ο Τσαβούσογλου και ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία και η Αίγυπτος είναι οι δύο χώρες με τα μεγαλύτερα σύνορα και ακτογραμμή στην ανατολική Μεσόγειο.
«Μπορούμε να διαπραγματευτούμε το ζήτημα των θαλάσσιων ζωνών και να υπογράψουμε μια συμφωνία μεταξύ μας στο μέλλον, με βάση την πορεία των σχέσεών μας» τόνισε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας για το ενδεχόμενο οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου με τον υπουργό Εξωτερικών της Γεωργίας..
Η αρχή έγινε την προηγούμενη βδομάδα που το Κάιρο προχώρησε σε μία κίνηση σοκ ανακηρύσσοντας θαλάσσια οικόπεδα για έρευνες τα οποία έχουν χαραχτεί βάση των συντεταγμένων της Άγκυρας για την τουρκική υφαλοκρηπίδα.
Η κίνηση Τσαβούσογλου ήταν δεδομένη μετά τους πανηγυρισμούς των τουρκικών ΜΜΕ.
*
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της
αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια