Τους ξενοδόχους τους ρωτήσατε;


Του Γιώργου Κράλογλου

Ατμομηχανή της οικονομίας ο τουρισμός, όταν οι ξενοδόχοι ξεκινούν από 1 δισ. ζημιές. Όσα χρειαζόμαστε δηλαδή για μηνιάτικα στους κρατικούς υπαλλήλους.

Εάν η πτώχευση που περνάμε, από το 2008 χωρίς να έχουμε συνέλθει,  δεν ήταν δημοσιονομική.  Αν δεν ήταν αποτέλεσμα δανεικών για τη δημιουργία και συντήρηση κράτους τέρατος με τον μανδύα 40χρονης σοσιαλιστικής παρωδίας, ο συσχετισμός στην εισαγωγή του σημειώματος θα ήταν ατυχής. 

Το κράτος οφείλει να δώσει εξηγήσεις στους ιθαγενείς του πώς φθάσαμε στην καρδιά της πανδημίας και το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται να μας πει ότι επειδή ο κορβανάς στερεύει και είναι θέμα αν θα βαστάξει ως τον Μάιο "προσευχόμαστε" να μας σώσει ο τουρισμός.

Όταν το κράτος αυτό δεν έχει ούτε τα 2 δισ. να εξοφλήσει ό,τι χρωστάει στους ιθαγενείς από επιστροφές χαρατσιών και πληρωμές κρατικών προμηθειών,  δεν θεωρούμε υπερβολή να θυμηθούμε το 1 δισ. που δίνει ακατάπαυστα (παρά την πανδημία) στους κρατικούς υπαλλήλους τους. Και το άλλο 1 δισ. για συντάξεις και για λειτουργικά έξοδα ακόμη και σε κρατικά κοτέτσια...

Αλλά 30 εκατ. ετοιμάσθηκαν για τη ΛΑΡΚΟ, να μείνει ανοιχτή για να ψάξουν οι πιθανοί αγοραστές να βρουν αν αξίζει κάτι να αγοράσουν και την ξεφορτωθεί ο λαός από την πλάτη του. 

Γιατί λοιπόν δεν μας σώζει το κράτος επιχειρηματίας και εκλιπαρούμε τον Θεό της Ελλάδας να κοπιάσει τουρισμός το 2021, μήπως και φέρουμε ίσα βάρκα ίσα νερά την οικονομία; 

Γιατί τρέμει η ψυχή μας για τα 10 δισ. νέα κόκκινα δάνεια του 2020-2021 (ίσως και παραπάνω) ή ξεσκαρτάρουμε ιδιωτικές επιχειρήσεις που ζητάνε βοήθεια, στην πανδημία, και δεν μας σώζει ο κρατικός τομέας της οικονομίας με τα κέρδη του; 

Γιατί δεν μας σώζουν οικονομικά με γενναίες μειώσεις τιμών,  που θα καλυφθούν από τα μεγάλα κέρδη τους,  οι "στρατηγικοί" τομείς που κρατάμε μετά μανίας στο κράτος (ηλεκτρισμός, φυσικό αέριο, νερά, συγκοινωνίες,  ορυκτός πλούτος, ταχυδρομεία, καύσιμα, λιμάνια και αεροδρόμια) και ελπίζουμε μόνο στον τουρισμό;

Γιατί δεν κάνουν,  οι ΔΕΚΟ, τη χειρονομία…, να πάνε τα τιμολόγια σχεδόν στο μηδέν για 1-2 χρόνια μέχρι να βγούμε από την πανδημία; 

Γιατί επιβαρύνουν τα οικονομικά μας με αυξήσεις και ΦΠΑ πάνω σε όλα τα χαράτσια που μας βάζουν; 

Γιατί και δεν μας σώζει το σκέλος της κρατικής οικονομίας και κάνουμε τάματα... σε θεϊκές δυνάμεις να ανακάμψει η βιοτεχνία της χώρας,  το λιανεμπόριο και η εστίαση (όταν έχουν στερέψει εντελώς από ρευστότητα 1 στα 2 εστιατόρια).

Γιατί δεν παίρνουμε τα "τεράστια κέρδη" των κρατικών και άλλων μονοπωλίων να τα ρίξουμε στο 1 δισ. που θέλουμε για συντάξεις και λειτουργικές ανάγκες του κράτους ώστε να μειώσουμε τις δανειακές ανάγκες των ιδιωτικών επιχειρήσεων και να βγούμε από την τρύπα 20 δισ. που θα προστεθούν στο εσωτερικό χρέος και θα το σηκώσουν πάνω από τα 200 δισ. 

Τώρα είναι ανάγκη να μας στηρίξει η κρατική οικονομία που χτίσαμε, όταν για 10ετίες διώχναμε επενδυτές, επενδύσεις, εργοστάσια, ξενοδοχεία και άλλες τουριστικές εγκαταστάσεις. 

Τους διώχναμε (λέει) γιατί μας χάλαγαν το περιβάλλον, τα νησιά, τα βουνά,  τα λαγκάδια και τις παραλίες,  στην Κέρκυρα, στην Κρήτη,  στη Χαλκιδική,  ακόμη και σε περιοχές της Αττικής. 

Καλά κάναμε…. Αλλά τώρα που έχουμε ανάγκη ρευστότητα για να αναπνεύσουμε και εμείς και τα μαγαζιά και οι εργαζόμενοι για ποιόν λόγο δεν έρχεται η κρατική οικονομία με τα τεράστια κέρδη της..., να σώσει τον τόπο και το αύριο της οικονομίας του. Να σώσει τους ιθαγενείς βιοτέχνες,  εμπόρους, επαγγελματίες και εργαζόμενους.

Τι έγινε βρε παιδιά; Ξεχάσαμε τις κρατικές επιχειρήσεις που χτίσαμε "...στα συντρίμμια της ολιγαρχίας και των πολυεθνικών", και τους παραδώσαμε το 75% της οικονομίας; Παρακαλάμε τους ξενοδόχους, με 1 δισ. ζημιές, να μας σώσουν και δεν αφήνουμε την "εκστρατεία" αυτή στις κρατικές επιχειρήσεις και τον στρατηγικό τομέα της οικονομίας που είναι στα χέρια του κράτους; Δεν θα τα καταφέρει η κρατική οικονομία; Τότε ποιος ο λόγος να μας στοιχίζει 1 δισ. ευρώ τον μήνα, σε μισθούς. Ποιος ο λόγος να μην κόψουμε τους μισούς,  περνώντας αρμοδιότητες σε ιδιώτες. Και να βγάζουν αυτοί το φίδι από την τρύπα..., όπως τώρα οι ξενοδόχοι που "επιστρατεύουμε", ελπίζοντας...


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια