Sputnik V: «Παράθυρο» για την παραγωγή του ρωσικού εμβολίου στη Γερμανία


Πιθανή θεωρείται η παραγωγή του ρωσικού εμβολίου «Sputnik V» στη Γερμανία, μετά τις τελευταίες πληροφορίες που κάνουν λόγο για σχετικό αίτημα του Ερευνητικού Κέντρου Γκαμαλέγια στη γερμανική φαρμακευτική εταιρεία «IDT Biologika».

Ανοίγει ο δρόμος για την πιθανότητα παραγωγής του ρωσικού εμβολίου «Sputnik V» στη Γερμανία, μετά και τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο έγκυρο ιατρικό περιοδικό «The Lancet» που κάνει λόγο για αποτελεσματικότητα 91,6% του εμβολίου. Μάλιστα, οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη έχουν ξεκινήσει σχετικές συζητήσεις ανάμεσα στο ερευνητικό κέντρο Γκαμαλέγια της Μόσχας και σε γερμανική φαρμακευτική εταιρεία. 

Οι χθεσινές δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Υγείας Γενς Σπαν, ανοίγουν «παράθυρο» για την παραγωγή του εμβολίου για τον κορονοϊό «Sputnik V», στη Γερμανία.
«Μπορούμε να παρέχουμε στήριξη για την παραγωγή ενός εμβολίου που δεν έχει εγκριθεί στην Ευρώπη προς το παρόν ή καθόλου» σημείωσε ο Γενς Σπαν, στη διάρκεια online ενημέρωσης Τύπου. 

Ο ίδιος δήλωσε «ανοιχτός» στη χρήση του ρωσικού εμβολίου στην Ευρώπη, καλωσορίζοντας «οποιοδήποτε εμβόλιο που δείχνει αποτελεσματικότητα, είναι ασφαλές και μπορεί να κάνει τη διαφορά». 

Ο Γερμανός υπουργός Υγείας παρέπεμψε, μάλιστα, στις αρμόδιες Αρχές (ήτοι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων), προκειμένου να εξετάσουν πόσο αποτελεσματικό και ασφαλές είναι το ρωσικό εμβόλιο «Sputnik V». 
«Σήμα» για το ενδεχόμενο έγκρισης του «Sputnik V» στην Ευρώπη είχε δώσει, άλλωστε, και η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ. «Διαβάζουμε θετικά στοιχεία για το ρωσικό εμβόλιο» επεσήμανε η ίδια, μιλώντας στο ARD, στον απόηχο της μελέτης που δημοσιεύτηκε στο «The Lancet». 

Αίτημα στην IDT Biologika από το Ερευνητικό Κέντρο Γκαμαλέγια

Σε μία ακόμη εξέλιξη σε αυτό το «μέτωπο», η γερμανική φαρμακευτική εταιρεία «IDT Biologika» έχει λάβει αίτημα από το Ερευνητικό Κέντρο Γκαμαλέγια («Gamaleya Institute») για την παραγωγή του ρωσικού εμβολίου «Sputnik V», σύμφωνα με τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας από τη «Welt». 
Εκπρόσωπος της «IDT Biologika» δήλωσε σχετικά: «Βασικός μας στόχος είναι να συμβάλλουμε στη μάχη ενάντια στην πανδημία του κορονοϊού. Εντούτοις, παρακαλώ καταλάβετε ότι δεν μπορούμε να παρέχουμε πληροφορίες για επαφές με άλλες φαρμακευτικές εταιρείες και τα προϊόντας τους». 
Εν τω μεταξύ, εκπρόσωπος του γερμανικού Υπουργείου Υγείας που επικαλείται το AFP, ανέφερε ότι η Ρωσία ήλθε σε επικοινωνία με την «IDT Biologika», με την από κοινού παραγωγή του ρωσικού εμβολίου «Sputnik V» στην ατζέντα των συζητήσεων. 

Τα προβλήματα στην Ευρώπη και τα τελευταία δεδομένα για το ρωσικό «Sputnik V»

Μέχρι στιγμής, στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν λάβει έγκριση τρία εμβόλια: αυτά της BioNTech/Pfizer, της Moderna και της AstraZeneca. 

Εντούτοις, οι δυσκολίες που έχουν διαπιστωθεί, όπως είναι καθυστερήσεις στις παραδόσεις, ωθούν, όπως φαίνεται, τις γερμανικές Αρχές στην αναζήτηση νέων επιλογών. 

Σε ό,τι αφορά τη μελέτη που δημοσίευσε το «The Lancet», αυτό που αναφέρεται είναι ότι η αποτελεσματικότητα του ρωσικού εμβολίου ανέρχεται σε ποσοστό 91,6%. 

Ένα ακόμη σημαντικό εύρημα είναι η ανοσογονικότητα του ρωσικού εμβολίου: Οι 14.964 εθελοντές που έλαβαν το αληθινό εμβόλιο «Sputnik V» ανέπτυξαν 1,3-1,5 φορές περισσότερα αντισώματα κατά του κορονοϊού απ' ό,τι εκείνοι οι οποίοι ανάρρωσαν από την COVID-19.
Παράλληλα, δεν ανιχνεύθηκε καμία σοβαρή παρενέργεια ή αλλεργία σχετικά με το σκεύασμα και οι πιο ήπιες επιπλοκές περιορίζονται σε συμπτώματα τύπου γρίπης ή πονοκεφάλους.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια