SpaceX: Το Starship SN10 απογειώνεται αυτή την εβδομάδα


Μία σημαντική δοκιμαστική πτήση του τελευταίου πρωτοτύπου Starship θα πραγματοποιηθεί αυτή την εβδομάδα από την SpaceX. Οι δύο προηγούμενες είχαν στεφθεί με αποτυχία, αφού και τα δύο διαστημικά οχήματα καταστράφηκαν κατά την προσγείωση.

Το Starship SN10 θα ξεκινήσει από την εγκατάσταση της SpaceX στο Boca Chica του Τέξας, μετά από βελτιώσεις στις ικανότητες προσγείωσης.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της SpaceX, Elon Musk δήλωσε ότι αυτές οι αναβαθμίσεις θα δώσουν στο Starship μια πιθανότητα 60% να προσγειωθεί με επιτυχία.
 
Οι δοκιμές μεγάλου υψομέτρου των πρωτοτύπων SN8 και SN9 Starship ήταν σε μεγάλο βαθμό επιτυχημένες, παρά το καταστροφικό τους αποτέλεσμα.

Κάθε ένα από αυτά, έδειξε την ικανότητα της SpaceX να εκτοξεύσει το σκάφος σε πάνω από 10 χιλιόμετρα, πριν το επαναπροσανατολίσει για να εκτελέσει ελεγχόμενη αεροδυναμική κατάβαση. Και τα δύο ξεκίνησαν τον περίπλοκο ελιγμό προσγείωσης αλλά δεν μπόρεσαν να τον ολοκληρώσουν.

“Αυτές οι δοκιμαστικές πτήσεις έχουν ως στόχο τη βελτίωση της κατανόησης και της ανάπτυξης ενός πλήρως επαναχρησιμοποιήσιμου συστήματος μεταφοράς που έχει σχεδιαστεί για να μεταφέρει τόσο πλήρωμα όσο και φορτίο σε πτήσεις μεγάλης διάρκειας, μεταξύ πλανητών και να βοηθήσει την ανθρωπότητα να επιστρέψει στο φεγγάρι και να ταξιδέψει στον Άρη και πέρα ​​από αυτόν”, δήλωσε η SpaceX, μετά τη δοκιμή του Starship SN9.

Η τελευταία δοκιμή έρχεται μόλις δύο εβδομάδες μετά την καταστροφή του SN9 και λιγότερο από 10 εβδομάδες μετά τη δοκιμή του SN8.

Ο Musk έχει δώσει εντολές στους υπαλλήλους της SpaceX, να δώσουν προτεραιότητα στην ανάπτυξη του διαστημικού οχήματος με προορισμό τον Άρη, αφήνοντας πίσω αποστολές όπως η Starlink.
 
Ο δισεκατομμυριούχος ελπίζει να στείλει τους πρώτους ανθρώπους στον Άρη με ένα Starship το 2024, με ελπίδες μαζικής παραγωγής του σκάφους για να διευκολύνει μια αξιόπιστη διαδρομή μεταξύ των δύο πλανητών.

Εάν οι δοκιμές αποδειχθούν επιτυχείς και η χρηματοδότηση δεν αποτελεί πρόβλημα, τότε η SpaceX θα μπορούσε να κατασκευάζει «100 Starships ανά έτος» κατά την επόμενη δεκαετία για να δημιουργήσει έναν στόλο 1.000 ισχυρών πυραύλων επόμενης γενιάς.

Ο Musk έχει μιλήσει συχνά για τη φιλοδοξία του να ταξιδέψει στον Άρη κατά τη διάρκεια της ζωής του, καθώς και να δημιουργήσει μια αποικία στον κόκκινο πλανήτη για να διασφαλίσει τη μελλοντική επιβίωση της ανθρωπότητας.

Η SpaceX δεν έχει ακόμη ανακοινώσει την ακριβή ώρα και ημερομηνία της δοκιμαστικής πτήσης του Starship SN10. Οι άσχημες καιρικές συνθήκες που επικρατούν τις τελευταίες μέρες ίσως είναι αποτρεπτικός παράγοντας για την δοκιμή.

Το Starship SN11 βρίσκεται ήδη υπό κατασκευή, καθώς και μελλοντικά πρωτότυπα έως τουλάχιστον το SN18, σύμφωνα με το Nasa Space Flight.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια