Inspiration4: Πτήση μόνο με ιδιώτες αστροναύτες από τη SpaceX


H διαστημική εταιρεία του δισεκατομμυριούχου Έλον Μασκ, SpaceX, ανακοίνωσε πως επιδιώκει «όχι νωρίτερα από το τέταρτο τρίμηνο αυτού του έτους» να εκτοξεύσει την αποστολή Inspiration4- την πρώτη αποστολή σε τροχιά στον κόσμο με πλήρωμα που αποτελείται εξολοκλήρου από ιδιώτες/ «ερασιτέχνες» αστροναύτες, πλήρως εμπορικού χαρακτήρα.

Στο επίκεντρο της αποστολής βρίσκεται ο Τζάρεντ Άιζακμαν, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Shift4 Payments, ο οποίος δωρίζει τις άλλες τρεις θέσεις στο διαστημόπλοιο Dragon σε άτομα από το ευρύ κοινό που θα ανακοινωθούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Το πλήρωμα της αποστολής Inspiration4 θα λάβει εκπαίδευση ιδιώτη αστροναύτη (commercial astronaut training) από τη SpaceX πάνω στον πύραυλο Falcon 9 και το διαστημόπλοιο Dragon, καθώς και σε αντικείμενα όπως η έλλειψη βαρύτητας, η χρήση διαστημικών στολών κ.α. Το ταξίδι θα διαρκέσει ημέρες, με μια περιστροφή γύρω από τη Γη κάθε 90 λεπτά, σε προκαθορισμένη πορεία και υπό τη στενή παρακολούθηση του κέντρου ελέγχου της SpaceX. Μετά την ολοκλήρωσή της θα εισέλθει εκ νέου στην ατμόσφαιρα και το Dragon θα προσθαλασσωθεί στα ανοιχτά της Φλόριντα.

Όπως αναφέρει το Space.com, ο 37χρονος Άιζακμαν είναι ήδη έμπειρος πιλότος και θα είναι διοικητής της αποστολής. Όπως προαναφέρθηκε, δεν θα υπάρχουν στην πτήση επαγγελματίες αστροναύτες. «Θα είναι η πρώτη στην ιστορία πλήρως ιδιωτική επανδρωμένη αποστολή σε τροχιά» είπε ο Έλον Μασκ σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους.

Για την αποστολή, σημείωσε ο Μασκ, θα χρησιμοποιηθεί το σκάφος «Resilience» που είναι προς το παρόν δεμένο στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, στο πλαίσιο της αποστολής Crew-1. Όπως είπε ο δισεκατομμυριούχος, οι λεπτομέρειες της αποστολής διαμορφώνονται ακόμα και οι περισσότερες επαφίονται στον Άιζακμαν, ο οποίος είπε πως σκοπός είναι να εμπνευστεί το κοινό για αποστολές στο διάστημα και να συγκεντρωθούν χρήματα για το St. Jude Children's Research Hospital στο Μέμφις. Οι δύο από τις τρεις διαθέσιμες θέσεις έχουν δοθεί ήδη στο νοσοκομείο, που θα δώσει τη μία σε μια εργαζόμενη που έχει επιλεγεί μα δεν κατονομάστηκε και άλλη μία σε ένα άτομο που θα επιλεγεί μέσω μιας διαδικασίας συγκέντρωσης χρημάτων για την οποία ο Άιζακμαν ελπίζει ότι θα συγκεντρώσει τουλάχιστον 200 εκατ. δολάρια για το νοσοκομείο (ο ίδιος έχει ήδη δεσμευτεί να δώσει 100 εκατ. δολάρια στο St.Jude).

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν την ιστοσελίδα της αποστολής (https://inspiration4.com/) , όπου θα μπορούν να βρουν πληροφορίες για την τέταρτη θέση, η οποία προορίζεται να πάει σε κάποιον επιχειρηματία που χρησιμοποιεί την πλατφόρμα Shift4Shop eCommerce. Το άτομο αυτό θα επιλεγεί μέσω διαγωνισμού ως τις 28 Φεβρουαρίου.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια