Bloomberg: Με αυτούς τους ρυθμούς εμβολιασμού ο κορωνοϊός θα τελειώσει σε 7 χρόνια – Πόσο θα χρειαστεί η Ελλάδα

Τι αναφέρουν τα στοιχεία για την μεγαλύτερη υγειονομική αποστολή της ιστορίας


Εξαιρετικά δυσοίωνα είναι τα στοιχεία που δημοσιεύει το Bloomberg για την πορεία των εμβολιασμών παγκοσμίως και πώς θα επηρεάσουν εν τέλει το τέλος της πανδημίας του κορωνοϊού.

Σύμφωνα λοιπόν με όσα αναφέρει το γνωστό ΜΜΕ, με τους σημερινούς ρυθμούς των εμβολιασμών θα χρειαστούν 7 χρόνια, για να ξεμπερδέψουμε με τον νέο ιό. Θεωρώντας ότι για να επιτευχθεί η συλλογική ανοσία, θα πρέπει το 75% του πληθυσμού της γης να κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου.

Καθώς 119 εκατ. δόσεις εμβολίων έχουν χορηγηθεί παγκοσμίως, τα στοιχεία του Bloomberg δείχνουν ότι κάποιες χώρες κάνουν πολύ πιο γρήγορη πρόοδο σε σχέση με άλλες.


Συγκεκριμένα, το Ισραήλ αναμένεται να έχει εμβολιάσει το 75% του πληθυσμού του (με τις δύο δόσεις) μόλις σε δύο μήνες. Οι ΗΠΑ θα έχουν φτάσει το στόχο πριν από την Πρωτοχρονιά του 2022, αλλά ο Καναδάς θα χρειαστεί μία ολόκληρη δεκαετία.

Η Ελλάδα θα χρειαστεί 2,3 χρόνια, σύμφωνα με τα στοιχεία, καθώς είναι μία από τις ευρωπαϊκές χώρες με την ταχύτερη πρόοδο στους εμβολιασμούς. Ενδεικτικά, η Γερμανία θα χρειαστεί 3,2 χρόνια, η Γαλλία 3,9 χρόνια, η Ιταλία 2,8 χρόνια, η Ισπανία 3,1 χρόνια, η Πορτογαλία 4 χρόνια, η Αυστρία 6,9 χρόνια, η Ολλανδία 4,3 χρόνια αλλά η Ελβετία 2 χρόνια.


Είναι σαφές, ωστόσο, ότι κανείς δεν θα πρέπει να παίρνει αυτά τα στοιχεία «τοις μετρητοίς». Αποτελούν μία «φωτογραφία» της στιγμής που δείχνει μεν ποιες χώρες κινούνται πιο γρήγορα, αλλά σίγουρα δεν προδικάζει το μέλλον, αφού είναι ξεκάθαρο ότι όσο προχωρούν οι μήνες, θα αυξάνεται και η προσφορά εμβολίων, η οποία σήμερα είναι το μεγάλο «αγκάθι».


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια