Ακόμα και όταν βλέπουμε όνειρα, μπορούμε να επικοινωνούμε σύμφωνα με έρευνα


Μπορεί ένας άνθρωπος να κοιμάται, αλλά είναι σε θέση να επικοινωνεί ακόμα και όταν ονειρεύεται όπως καταδεικνύει μια νέα επιστημονική έρευνα.

Σε αντίθεση με αυτό που πιστεύουμε, ο εγκέφαλός μας δεν αποκόπτεται από τον εξωτερικό κόσμο όταν βρισκόμαστε στην αγκαλιά του Μορφέα καθώς, από την άλλη πλευρά, η αμφίδρομη επικοινωνία κατά τη διάρκεια ενός ονείρου είναι δυνατή.

Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Current Biology, η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία επιστημόνων από το Γαλλικό Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Ιατρικών Ερευνών, το AP-HP [νοσοκομείο του Παρισιού], το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης και το Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας της Γαλλίας με αρκετές αμερικανικές, γερμανικές και ολλανδικές ομάδες.

Όνειρα με... διαύγεια


Επισημαίνεται πως οι επιστήμονες έκαναν την έρευνα με άτομα που γνωρίζουν ότι ονειρεύονται όταν κοιμούνται και που, μερικές φορές, είναι σε θέση να επηρεάσουν το σενάριο του ονείρου τους.

Αυτοί οι άνθρωποι μπορούσαν να επικοινωνήσουν τις ενέργειές τους, κατά τη διάρκεια του ύπνου τους, χάρη σε έναν οφθαλμικό κώδικα που είχαν μάθει προηγουμένως, ωστόσο η επικοινωνία τους ήταν ωστόσο μονόδρομη.

Ωστόσο, οι ερευνητές κατάφεραν να αποδείξουν ότι η επικοινωνία ήταν δυνατή προς την άλλη κατεύθυνση.

Συγκεκριμένα, το άτομο που κοιμόταν, ήταν σε θέση να ανταποκριθεί σε συγκεκριμένα ερεθίσματα όπως ανοιχτές ερωτήσεις που του τέθηκαν δυνατά, σε απτικά ερεθίσματα ή και σε σημασιολογικές εργασίες διάκρισης.

Μάλιστα, όταν χαμογελούσε εννοούσε «ναι» και όταν συνοφρυωνόταν «όχι» και το εν λόγω άτομο σημείωσε πως η φωνή του ερευνητή που άκουγε, όσο ονειρευόταν, ακουγόταν «θεϊκή».

Η Ντελφίν Ουντιέτ, ερευνήτρια στο Τμήμα Εγκεφάλου του Γαλλικού Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας και Ιατρικών Ερευνών, δήλωσε σε σχετικό δελτίο Τύπου του Πανεπιστημίου της Σορβόννης:

«Είχαμε λοιπόν μια πρώτη απόδειξη της έννοιας ότι είναι δυνατός ο διάλογος με έναν άνθρωπο που ονειρεύεται. Αυτά τα συμπεράσματα ανοίγουν νέες συναρπαστικές οδούς για τη μελέτη του ονείρων».


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια