Ελβετία: «Ανεπαρκή» τα δεδομένα των εμβολίων AstraZeneca - Johnson & Johnson - Καθυστερεί η έγκριση


Το «πράσινο φως» από την Ελβετία δεν θα ανάψει σύντομα για τα εμβόλια της AstraZeneca και της Johnson & Johnson για τη νόσο COVID-19 καθώς, όπως έγινε γνωστό την Τετάρτη (03/02), τα σχετικά δεδομένα τους είναι «ανεπαρκή».

Η ελβετική ρυθμιστική Αρχή για τα φάρμακα θα καθυστερήσει την έγκριση για τα δύο εμβόλια κατά της νόσου COVID-19 που αναπτύχθηκαν από την AstraZeneca και την Johnson & Johnson έως ότου λάβει περισσότερα στοιχεία σχετικά με την αποτελεσματικότητά τους, όπως ανέφερε η υπηρεσία την Τετάρτη (03/02).

Συγκεκριμένα, η Swissmedic, η ρυθμιστική Αρχή της Ελβετίας, δήλωσε ότι τα τρέχοντα δεδομένα για το εμβόλιο της AstraZeneca «δεν είναι ακόμα επαρκή για έγκριση» και ζήτησε τώρα περισσότερες πληροφορίες σχετικά με «την ασφάλεια, την αποτελεσματικότητα και την ποιότητα» του εμβολίου.

Μάλιστα, ο ελβετικός οργανισμός ζήτησε δεδομένα αποτελεσματικότητας από την τρέχουσα τρίτη φάση των κλινικών δοκιμών, που διεξάγεται στη Βόρεια και στη Νότια Αμερική, όπου το εμβόλιο της AstraZeneca δοκιμάζεται σε 30.000 άτομα.

Επισημαίνεται ότι η Swissmedic πραγματοποιεί επί του παρόντος «επαναλαμβανόμενες αξιολογήσεις» τόσο του εμβολίου της AstraZeneca όσο και της Johnson & Johnson, πράγμα που σημαίνει θεωρητικά ότι μπορεί να ληφθεί μια γρήγορη απόφαση μόλις τα σχετικά δεδομένα είναι διαθέσιμα και ελεγχθούν.

Σε σχετική ανακοίνωση του ελβετικού οργανισμού επισημαίνεται το εξής:

«Η έγκριση των εμβολίων της AstraZeneca και της Johnson & Johnson εξαρτάται από την ποιότητα των εγγράφων που λείπουν. Η εκτίμηση είναι δύσκολη».

Πάντως, το εμβόλιο της AstraZeneca, το οποίο αναπτύχθηκε με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, έχει ήδη εγκριθεί από τις αρμόδιες Αρχές στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ε.Ε. και τώρα κυκλοφορεί.

Ωστόσο, οι ΗΠΑ και ορισμένα ευρωπαϊκά έθνη ήταν προσεκτικά σχετικά με το συγκεκριμένο εμβόλιο, αφού ύστερα από ένα λάθος στη δοσολογία κατά τη διάρκεια κλινικών δοκιμών, ορισμένοι συμμετέχοντες κάτω των 55 ετών έλαβαν εσφαλμένα, αρχικά, τη μισή δόση και, στη συνέχεια, την ολόκληρη.

Υπενθυμίζεται ότι, την Τρίτη (02/02), οι ελπίδες για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου ενισχύθηκαν, καθώς οι ερευνητές στην Οξφόρδη δήλωσαν ότι το εμβόλιο της AstraZeneca αποδείχθηκε ότι ήταν κατά 76% αποτελεσματικό, 12 εβδομάδες μετά τη χορήγηση της πρώτης δόσης.

Επισημαίνεται πως η Ελβετία έχει ήδη εγκρίνει τα εμβόλια κατά της νόσου COVID-19 από τις Pfizer/BioNTech και τη Moderna.

Τέλος, η ελβετική κυβέρνηση έχει υπογράψει συμφωνίες για 5,3 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca, 6 εκατομμύρια δόσεις εκείνου της Novavax και 5 εκατομμύρια δόσεις από τα εμβόλια των Curevac και GlaxoSmithKline, τα οποία βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια