Ιατρικό μυστήριο: Μωρό θετικό στον κορωνοϊό έχει ιικό φορτίο 51.418 φορές υψηλότερο του συνηθισμένου

© AP Photo / Emrah Gurel
Προβληματισμό στους επιστήμονες προκαλεί η περίπτωση νεογέννητου, το οποίο νόσησε από κορωνοϊό, στο Εθνικό Νοσοκομείο Παίδων στις ΗΠΑ.

Ενώ τα περισσότερα βρέφη σπανίως εμφανίζουν συμπτώματα, αυτό το μωρό είναι βαριά άρρωστο. Ο προβληματισμός μεγάλωσε όταν οι γιατροί ανακάλυψαν πως έχει νοσήσει από άγνωστη παραλλαγή του ιού και το ιικό φορτίο που έχει είναι… 51.418 φορές υψηλότερο του μέσου όρου των παιδιατρικών ασθενών, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Washington Post».

Η επικεφαλής λοιμωξιολόγος του νοσοκομείου Roberta DeBiasi δηλώνει πως δεν είναι δυνατό να εξαχθούν συμπεράσματα, ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις για μία νέα μετάλλαξη, τη N679S, η οποία φαίνεται πως εντοπίζεται στις μεσοατλαντικές πολιτείες των ΗΠΑ.

«Μπορεί να είναι μία απόλυτη σύμπτωση. Η συσχέτιση όμως είναι αρκετά ισχυρή. Αν βλέπεις έναν ασθενή που έχει εκθετικά περισσότερο ιό και αυτός είναι μία εντελώς διαφορετική παραλλαγή, πιθανώς αυτά τα δύο να σχετίζονται» ανέφερε η Roberta DeBiasi.

Από την πλευρά του ο ιολόγος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης Jeremy Luban, χαρακτηρίζει το υψηλό ιικό φορτίου «σοκαριστικό και αξιοσημείωτο».

Εμφανίστηκε, όμως, επιφυλακτικός στο να συμπεράνει εάν «αυτό οφείλεται στη μετάλλαξη N679S ή απλώς στο ότι πρόκειται για ένα μωρό με ανοσοποιητικό σύστημα που δεν έχει ωριμάσει, πράγμα που επιτρέπει στον ιό να αναπαράγεται ανεξέλεγκτα».

Ανησυχία για τη μετάλλαξη της Καλιφόρνια

Την ίδια ώρα, πιο μεταδοτική φαίνεται να είναι μια νέα μετάλλαξη του κορονοϊού που εμφανίστηκε στην Καλιφόρνια, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία.

Ειδικότερα, δύο μελέτες στις ΗΠΑ φαίνεται να επιβεβαιώνουν ότι η νέα μετάλλαξη του κορονοϊού, η οποία ανιχνεύθηκε πρώτα στην Καλιφόρνια τον Δεκέμβριο, γνωστή ως Β.1.427/Β.1.429, είναι πιο μεταδοτική σε σχέση με προηγούμενες παραλλαγές, χωρίς, ωστόσο, να είναι σαφές πόσο απειλητική είναι. 

Τα στοιχεία, που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, δείχνουν ότι η μετάλλαξη αυτή μπορεί να παράγει έως διπλάσια σωματίδια του κορονοϊού στη μύτη και στον λαιμό ενός ανθρώπου, σε σχέση με προηγούμενες.

Επίσης, σύμφωνα με τους «New York Times», υπάρχουν ενδείξεις πως η εν λόγω παραλλαγή πιθανώς είναι καλύτερη να διαφεύγει από το ανοσοποιητικό σύστημα, ίσως και τα εμβόλια.

«Μακάρι να είχα σας δώσω καλύτερα νέα, ότι αυτή η παραλλαγή δεν είναι καθόλου σημαντική. Όμως δυστυχώς πρέπει απλώς να ακολουθήσουμε τα επιστημονικά δεδομένα» δήλωσε ο ιολόγος δρ Τσαρλς Τσίου του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο, ο οποίος πρώτος είχε ανακαλύψει τη νέα παραλλαγή.
Έως τώρα, καμία από τις δύο μελέτες δεν έχει δημοσιευθεί σε κάποιο περιοδικό και οι ειδικοί δεν ξέρουν κατά πόσο η νέα απειλή αποτελεί πράγματι αυξημένη απειλή για τη δημόσια υγεία.

Νέες μελέτες τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να ξεκαθαρίσουν το κατά πόσο η παραλλαγή της Καλιφόρνια αποτελεί όντως πηγή ανησυχίας ή όχι, που θα έρθει να προστεθεί σε άλλες παραλλαγές, όπως εκείνες από τη Βρετανία και τη Ν. Αφρική.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια