«Το 2020 βρίσκεται πλέον ακόμα πιο κοντά στο ρεκόρ του 2016» κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την κλιματική αλλαγή.
Ένα ακόμη βήμα προς το ρεκόρ του 2016 έκανε ο πλανήτης, καθώς ο Νοέμβριος του 2020 ήταν ο πιο ζεστός που έχει καταγραφεί ποτέ στον κόσμο.
Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus για την κλιματική αλλαγή, η χρονική περίοδος των 12 μηνών από τον Δεκέμβριο 2019 έως τον Νοέμβριο 2020 βρίσκεται στον 1,28 βαθμό Κελσίου πάνω από τις θερμοκρασίες της προβιομηχανικής εποχής.
Και μπορεί η πενταετία από το 2015 έως το 2020 να είναι η πιο θερμή που έχει καταγραφεί ποτέ, ωστόσο ο αριθμός αυτός κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, σπρώχνοντας τον πλανήτη σε επικίνδυνα μονοπάτια, όπως αυτά που οδηγούν στο ανώτατο όριο της Συμφωνίας του Παρισιού, η οποία «κλείνει» φέτος πέντε χρόνια.
Συγκεκριμένα, η θερμοκρασία τον Νοέμβριο, σε παγκόσμιο επίπεδο, ξεπέρασε κατά 0,13 βαθμό Κελσίου το προηγούμενο ρεκόρ που κατείχαν μαζί ο Νοέμβριος 2016 και ο Νοέμβριος 2019, φθάνοντας έτσι στον +0,77 βαθμό Κελσίου πάνω από τη μέση θερμοκρασία της περιόδου 1981-2010.
Υπενθυμίζεται ότι βάσει της Συμφωνίας του Παρισιού, η οποία συνήφθη το 2015, σχεδόν 200 κράτη δεσμεύτηκαν να μειώσουν τις εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, «συγκρατώντας» έτσι την άνοδο της θερμοκρασίας στον πλανήτη.
Στόχος είναι να περιοριστούν, όσο το δυνατόν περισσότερο, οι ολέθριες συνέπειες των όλο και πιο καταστροφικών φαινομένων, όπως των καταιγίδων, των ξηρασιών και των καυσώνων, περιορίζοντας την αύξηση της θερμοκρασίας στους +2 βαθμούς Κελσίου ή ακόμα καλύτερα στον +1,5 βαθμό.
Παρ' όλ' αυτά, ο πλανήτης συνεχίζει να «θερμαίνεται» κατά 0,2% περισσότερο, κάθε δέκα χρόνια, μετά το ’70, σύμφωνα με τα στοιχεία της Copernicus.
Για το 2020, χρονιά που πολλοί χαρακτηρίζουν ήδη ως τη χειρότερη της ιστορίας, δεν προβλέπεται φυσικά κάποια αισιόδοξη «ανατροπή» σχετικά με την... κάθοδο της θερμοκρασίας.
Ως εκ τούτου, όπως ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός, η φετινή χρονιά θα ανέβει εύκολα στο βάθρο των πιο ζεστών ετών του πλανήτη, κάτω μάλιστα από το 2016. Δεν αποκλείεται πάντως να σκαρφαλώσει ακόμα και στο πρώτο σκαλί, καθώς η διαφορά είναι μικρή.
«Το 2020 βρίσκεται πλέον ακόμα πιο κοντά στο ρεκόρ του 2016» γνωστοποίησε η Copernicus, ενώ ο διευθυντής της ευρωπαϊκής υπηρεσίας για την κλιματική αλλαγή, Κάρλο Μπουοντέμπο, συμπλήρωσε, από την πλευρά του, πως «τα ρεκόρ αυτά συμβαδίζουν με τη μακροπρόθεσμη τάση της ανόδου της θερμοκρασίας στον πλανήτη». Κάλεσε, δε, τους ηγέτες «να δουν αυτά τα ρεκόρ σαν καμπανάκια κινδύνου και να αναζητήσουν τους καλύτερους τρόπους για να τηρήσουν τις δεσμεύσεις της συμφωνίας του Παρισιού».
0 Σχόλια