Ravn X: Αυτόνομο drone θα εκτοξεύει δορυφόρους στο διάστημα από τον αέρα


Ένα μεγάλου μεγέθους αυτόνομο drone το οποίο προορίζεται να εκτοξεύει μικρούς δορυφόρους στο διάστημα από τον αέρα παρουσίασε η Aevum.

Η εταιρεία, που εδρεύει στις ΗΠΑ, ακολουθεί στα βήματα εταιρειών όπως η Rocket Lab, η SpaceX, η Virgin Orbit κ.α., που αποσκοπούν στη διευκόλυνση της πρόσβασης στο διάστημα με συστήματα χαμηλού κόστους που μπορούν να χρησιμοποιούνται σε υψηλή συχνότητα. Σε αυτό το πλαίσιο, η εταιρεία ανέπτυξε αυτό που, όπως υποστηρίζει η ίδια, είναι το μεγαλύτερο drone στον κόσμο- ικανό να απογειώνεται και να προσγειώνεται αυτόνομα σε διαδρόμους 1,6 χλμ, και απαιτεί μόλις 743 τετραγωνικά μέτρα χώρου σε υπόστεγο.

Το Ravn X έχει μήκος 24 μέτρα, ύψος 5,5 μέτρα, άνοιγμα φτερών 18 μέτρα και χρησιμοποιεί ίδια καύσιμα με ένα συμβατικό αεροπλάνο. Σύμφωνα με την εταιρεία, το σκάφος είναι πρακτικά παντός καιρού, ικανό για εκτοξεύσεις υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, ενώ το 70% του είναι επαναχρησιμοποιούμενο- με την εταιρεία να αποσκοπεί σε πλήρως επαναχρησιμοποιούμενο χαρακτήρα μακροπρόθεσμα.


Όπως σημειώνει το New Atlas, το Ravn X έχει κάποιες ομοιότητες με το Stratolaunch της Virgin Orbit, που είναι το μεγαλύτερο αεροπλάνο στον κόσμο και αναπτύσσεται επίσης για την εκτόξευση δορυφόρων στο διάστημα από τον αέρα. Ωστόσο, αυτό που το διαφοροποιεί είναι πως δεν χρειάζεται πιλότους για να λειτουργεί, με ό,τι συνεπάγεται κάτι τέτοιο από άποψης ασφαλείας. Επίσης, η Aevum, υποστηρίζει πως ένας πλήρης στόλος αυτόνομων Ravn X θα μπορεί να εκτοξεύει ένα φορτίο στο διάστημα ανά 180 λεπτά.

«Η Aevum επανεξετάζει πλήρως την πρόσβαση στο διάστημα» είπε ο Τζέι Σκάιλους, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Aevum. «Ο παρών ορισμός της πυραυλικής επιστήμης δεν κάνει για εμάς. Με την Aevum, όλοι θα είναι σε θέση να πουν “είναι πυραυλική επιστήμη και μπορώ να το κάνω”. Η Aevum πάει τα logistics στην επόμενη γενικά, με λογισμικό και τεχνολογίες αυτοματισμού».

Η εταιρεία λέει ότι έχει βγάλει ήδη πάνω από 1 δισ. δολάρια σε συμβόλαια για εκτοξεύσεις, και μεταξύ των πελατών της είναι η US Space Force, που θα χρησιμοποιήσει το Ravn X για να εκτοξεύσει την αποστολή ASLON-45 προκειμένου να θέσει μικρούς δορυφόρους σε χαμηλή τροχιά.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια