Λίγο κρασάκι και λίγο τυράκι την ημέρα την... άνοια κάνει πέρα


Μπορεί τα παχυντικά τυριά και τα κρασιά να μην μοιάζουν και πολύ καλά για την υγεία, αλλά σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα μπορεί να σας βοηθήσουν να αποφύγετε τη γεροντική άνοια.

Σύμφωνα με την έρευνα επιστημόνων του πανεπιστημίου Iowa State University, υπάρχει σχέση μεταξύ της διατροφής και την διανοητικής πτώσης στους ενήλικες με το γήρας.

Και κάποια από τα αποτελέσματα της έρευνας που δημοσιεύτηκαν στην ιατρική επιθεώρηση Journal of Alzheimer's Disease, αποτελούν ευχάριστη έκπληξη.

Σύμφωνα με τη μελέτη, ο συνδυασμός μιας μερίδας τυριού ημερησίως μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της διανοητικής πτώσης και ίσως ακόμη και της άνοιας, σε ανθρώπους με συγκεκριμένη γενετική προδιάθεση.

Την ίδια ώρα, η καθημερινή κατανάλωση λογικής ποσότητας κόκκινου κρασιού μοιάζει η καλύτερη επιλογή τόσο για τον γενικό πληθυσμό όσο και για εκείνους με γενετική προδιάθεση για άνοια.

Βέβαια, η υπερβολή ποτέ δεν είναι κάτι καλό. Το πολύ κρασί και τυρί μπορεί τελικά να προκαλέσουν άλλα προβλήματα υγείας, που δεν σχετίζονται με τις διανοητικές ικανότητες.

Επομένως το μέτρο και η ισορροπημένη διατροφή είναι απαραίτητα για να εκμεταλλευτεί κανείς τα συμπεράσματα αυτής της έρευνας.

«Ίσως η χρυσή τομή είναι η αναβάθμιση του τρόπου διατροφής μας» λέει ο επικεφαλής ερευνητής Μπράντον Κλάινεντιστ, που αναγνωρίζει το διττό ρόλο δίαιτας και γενετικής στη διανοητική πτώση με το πέρας της ηλικίας.

«Γνωρίζοντας τη συνεισφορά των τροφών, καταλαβαίνουμε καλύτερα το Αλτσχάιμερ και μπορούμε να βάλουμε την ασθένεια σε αντίστροφη πορεία» λέει ο επιστήμονας.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, απαιτείται ακόμη περαιτέρω έρευνα πάνω στο αντικείμενο, ωστόσο φαίνεται πως η διατροφή είναι ένας σημαντικός ρυθμιστικός παράγοντας στον κίνδυνο της άνοιας για τους ηλικιωμένους.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια