Ο Αλέξης Τσίπρας, οι κάμερες και το εμβόλιο


Του Μανόλη Καψή 

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε προχθές το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού. Λίγο πριν, ζήτησε από τις κάμερες να αποχωρήσουν. Ποιο ήταν το νόημα, αφού είχε επιτρέψει στους φωτογράφους να απαθανατίσουν τη στιγμή; Ήταν ένα είδος συστολής; Μια μικρή ενοχή, γιατί προηγήθηκε έναντι άλλων, που το έχουν ίσως περισσότερη ανάγκη; Δεν φόραγε τη σωστή φανέλα; Όχι. Ήθελε να επιμείνει και να καταδείξει, ότι η όλη επιχείρηση είναι μια επικοινωνιακή καμπάνια της κυβέρνησης, για να κρύψει τις ευθύνες της στη διαχείριση της πανδημίας. Ή όπως το έθεσε ο Θανάσης Καρτερός στην "Αυγή", ότι στην Ελλάδα "ζήσαμε το θαύμα ενός εμβολίου που όχι μόνο συμμετέχει στη μάχη της πανδημίας, αλλά συμμετέχει επίσης και στη μάχη της προπαγάνδας". Το εμβόλιο!

Το δήλωσε άλλωστε ο κ. Τσίπρας, με δικά του λόγια, λίγο μετά:

"Δεν δείχνει σοβαρότητα μια κυβέρνηση που στήνει επικοινωνιακά σόου για να παραλάβει τρεις κούτες εμβολίων.”

Ίσως η έναρξη των εμβολιασμών θα έπρεπε να είχε γίνει στα μουλωχτά, για να μην θυμώσει η "Αυγή", ο Θανάσης Καρτερός και ο Αλέξης Τσίπρας.

Λίγη σημασία έχει αν όντως οι πρώτες (λίγες) δόσεις, διατίθενται για λόγους επικοινωνιακούς στους πολιτικούς αρχηγούς και στα στελέχη του κρατικού μηχανισμού -ενδεχομένως και με μια δόση υπερβολής για τους τελευταίους, για να τα λέμε όλα...- ακριβώς (και) για να πειστούν οι δύσπιστοι.

Λίγη σημασία έχει αν οι πρώτες (ελάχιστες) κούτες, έφθασαν ταυτόχρονα και στον ίδιο αριθμό, και στις άλλες χώρες της Ευρώπης. Τόσες προλάβαινε η Pfizer. Ενώ χθες ξεκίνησαν ήδη οι μαζικές παραλαβές.

Η δυσθυμία του Αλέξη Τσίπρα για τα εμβόλια φάνηκε και στις άλλες δηλώσεις που έκανε, περιστοιχισμένος από συνδικαλιστές γιατρούς και νοσηλευτές, με τα γνωστά πανό, "Τα Δώσατε Όλα στους Ιδιώτες”, "Επίταξη Τώρα Όλων των Ιδιωτικών Κλινικών”, και άλλα ηρωικά και ταξικά:

"Οι Έλληνες πολίτες έχουν κάθε λόγο να αισθάνονται ανασφάλεια από τη διαχείριση της πανδημίας που έχει κάνει μέχρι σήμερα η κυβέρνηση. Να αισθάνονται ανασφάλεια από τις πράξεις της και κυρίως από τις εγκληματικές παραλείψεις της. Δεν έχουν όμως κανένα λόγο να αισθάνονται ανασφάλεια απέναντι στο εμβόλιο και στον εμβολιασμό. Και αυτό θέλω να το δηλώσω κατηγορηματικά". 

Πόσο άκαιρη μπορεί να είναι η δήλωση, ότι οι πολίτες πρέπει να αισθάνονται ανασφάλεια, την ημέρα που ξεκινούν οι εμβολιασμοί; Πόσο εκτός κλίματος, η δήλωση για τις εγκληματικές παραλείψεις, την ιστορική ημέρα της έναρξης των εμβολιασμών; Πόση τοξικότητα αντέχει η καθημερινότητά μας; Πόση τοξικότητα χωράει ο δικός του λόγος;

Υπάρχουν βέβαια και χειρότερα. Οπως η καταγγελία για τις δόσεις που έχει λαμβάνειν η χώρα, λες και υπάρχει τρόπος να φτιάξουμε εμείς τα εμβόλια ή να παρακάμψουμε τις παραγγελίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης ή να υποχρεώσουμε την Pfizer να αυξήσει την παραγωγή της.

"Οι μέχρι στιγμής δόσεις που έχουν εξασφαλιστεί δεν μπορούν να μας κάνουν αισιόδοξους ότι θα δημιουργηθεί μία ασπίδα προστασίας απέναντι στον ιό στην κοινότητα, τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι, μέχρι το επόμενο φθινόπωρο που οι κλιματολογικές συνθήκες ενδεχομένως να τον επανέφεραν.” Ανασφάλεια και απαισιοδοξία, αυτή είναι η συνταγή του Αλέξη Τσίπρα...

Υπάρχει φυσικά και πρόοδος. Μην τα βλέπουμε όλα μαύρα. Σε σχέση τουλάχιστον με το Νοέμβριο, που ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ δήλωνε ότι "ο κ. Μητσοτάκης πουλάει ελπίδα, λέγοντας δήθεν ότι έχει εξασφαλίσει -και μάλιστα δωρεάν- ένα εμβόλιο, που δεν έχει ακόμη ανακαλυφθεί". Πάντα ενημερωμένος και πάντα μπροστά στις εξελίξεις ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.

Το βέβαιον είναι ότι με τις δηλώσεις του, ο Αλέξης Τσίπρας συντηρεί ένα τοξικό κλίμα στην πολιτική αντιπαράθεση, όπου δεν υπάρχει κανένα περιθώριο επικοινωνίας, συμφωνίας, συνδιαλλαγής ή συμβιβασμού. Υπάρχει μόνο πόλωση και αντιπαράθεση. Τοξική αντιπαράθεση.

Απευθύνεται έτσι στους τοξικούς του οπαδούς, τους εκπαιδεύει στην τοξικότητα και εγκλωβίζει το κόμμα του στην τοξικότητα. Υπονομεύοντας έτσι τις βάσεις της φιλελεύθερης δημοκρατίας, που είναι ο διάλογος, η μετριοπάθεια και ο σεβασμός του αντιπάλου.

Καθόλου παράδοξο που οι οπαδοί του, εγκλωβισμένοι στην τοξική αντίληψη του Αλέξη Τσίπρα, έσπευσαν την επομένη της εμφάνισής του Κυριάκου Μητσοτακη στο βιβλιοπωλείο Πλειάδες στο Παγκράτι, να γεμίσουν το σάιτ του βιβλιοπωλείου με χολερικά σχόλια, επειδή ψώνισε βιβλία από το βιβλιοπωλείο ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ναι, επειδή ψώνισε από το συγκεκριμένο βιβλιοπωλείο ο Κυριάκος Μητσοτάκης... No mercy.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια