Οι φανατικοί Συριζαίοι στα social media ήταν πεπεισμένοι ότι ο Τσίπρας διέλυσε τον Μητσοτάκη επειδή του είπε «αποτύχατε σε όλα». Μεταξύ των «όλων» ήταν και η πανδημία.
Θα μπορούσε η κυβέρνηση προφανώς να τα έχει πάει καλύτερα (άλλωστε εχθρός του καλού είναι το καλύτερο). Αλλά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης το είπε:
Την ημέρα που στην Ολλανδία, χώρα με παραδειγματικό σύστημα πρωτοβάθμιας Υγείας, ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε ανακοίνωσε σκληρό lockdown πέντε βδομάδων, καθώς τα κρούσματα ξεπερνούν τα 10.000, την ίδια ώρα που η Τσεχία ανακοίνωσε την επαναφορά του μέτρου της απαγόρευσης κυκλοφορίας (εκεί δεν έχει αντιπολίτευση Τσίπρα να ρωτάει «πριν τα 12 δεν κολλάει, μετά τις 12 κολλάει;» ).
Που στη Γαλλία τα κέντρα διασκέδασης παραμένουν κλειστά, ενώ η Γερμανία, χώρα με ζηλευτή ποσότητα ΜΕΘ και ισχυρή οικονομία, μπαίνει από σήμερα σε γενικό lockdown. Την ίδια στιγμή στην Ισπανία η κυβέρνηση καλεί τους πολίτες να αποφεύγουν τις μετακινήσεις μεταξύ περιφερειών, με εξαίρεση οικογενειακές επισκέψεις.
Μόλις χθεσινές ειδήσεις είναι αυτές, για να φανεί το ψηφιδωτό σε όλες τις αποχρώσεις του γκρίζου. Αν προστεθεί και η προχθεσινή είδηση της Σουηδίας, που από επιλογή δεν πήρε μέτρα από την αρχή, και τώρα βλέποντάς ότι απέτυχε η ανοσία της αγέλης και ο κορονοϊός θερίζει (7.667 νεκροί ως χθες), άρχισε να κλείνεται.
Τι δηλούν τα ανωτέρω; Όχι την υπεράσπιση του Μητσοτάκη, αλλά την ένδειξη ότι ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν «αποχυμωθεί» από ιδέες και αντιπολιτευτική εφευρετικότητα. Χτυπούν την κυβέρνηση σε κάτι στο οποίο πονούν ισχυρότερες της δικής μας χώρες. Δείχνει και ότι η παγιωμένη συνολική κατεδαφιστική αντιπολίτευση στην οποία έχει εθιστεί, είναι πλέον κενή και άσφαιρη και άκαιρη.
Αντί να επικεντρωθεί σε επί μέρους τεχνικά αδύνατα σημεία της αντιμετώπισης του κορονοϊού εκ μέρους της κυβέρνησης (που σαφώς υπάρχου και πολίτες καταγγέλλουν), προσπάθησε να επιδοθεί σε συνολική κατεδάφιση, η οποία δεν δικαιολογείται από την σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη.
Έτσι όχι μόνο κατεδάφισε τα δικά του επιχειρήματα, αλλά τα κατέστησε και γραφικά. Όπως γραφική ακούγεται η επανειλημμένη αναφορά του στη μεσαία τάξη, στους ελεύθερους επαγγελματίες και τους μικροεπιχειρηματίες, τους οποίους τσάκισε κατά τη θητεία του, αφού τους θεωρούσε ταξικούς εχθρούς και «κυρ παντελήδες».
Τώρα τους ανακάλυψε, τους συμπονά, και επιχειρεί να εμφανιστεί ως προστάτης τους. Είναι ιλαρό, αυτός που τους πίεσε μέχρι ασφυκτικής διάλυσης, να κατηγορεί χθες τον Μητσοτάκη ότι τους… πρόδωσε!
Η πανδημία έφερε μετατόπιση της ατζέντας κατά την συζήτηση του Προϋπολογισμού. Χύθηκαν ποτάμια δάκρυα για τη μεσαία τάξη, αλλά έλειψε η καταγγελία του μεγάλου κεφαλαίου, αν εξαιρεθεί ο παραδοσιακός… «θεσμικός» αντίπαλός του, το ΚΚΕ. Η ΝΔ δεν είχε λόγο να το καταγγείλει, το θεωρεί σύμμαχο στην ανάπτυξη της χώρας, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ θα γινόταν καταγέλαστος αν το κατήγγειλε. Το είχε... ξεχάσει παντελώς κατά τη διάρκεια της θητείας του (σ.σ Αν και στον αναγνώστη θα φανεί ήσσονος σημασίας – όμως δεν είναι συμβολικά και ουσιαστικά - το γεγονός είναι ότι περιμέναμε ασκόπως κατά την κυβερνητική θητεία να ενσωματώσει τα gps στα βυτιοφόρα, προκειμένου να ελέγξει το λαθρεμπόριο των καυσίμων. Με τα διαφυγόντα κέρδη θα χρηματοδοτούσε υποτίθεται το ασφαλιστικό. Όμως ήταν ένα μέτρο που επηρέαζε υψηλά «στρατηγικά» πρόσωπα του συγκεκριμένου τομέα, και ο ΣΥΡΙΖΑ το «ξέχασε». Αυτός ξέρει γιατί το ξέχασε. Τι να καταγγείλει τώρα για το μεγάλο κεφάλαιο; ).
Ο Μητσοτάκης ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής κάποια μέτρα που έκαναν αίσθηση (ανθολογώντας): Ότι για τις επιχειρήσεις που πλήττονται από τους περιορισμούς, τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο μειώνεται το ενοίκιο κατά 80%. Ότι η επιστρεπτέα καταβολή θα καταβληθεί τον Ιανουάριο και θα έχει κατώτατο όριο ενίσχυσης τα 1.000 ευρώ για επιχειρήσεις και επιχειρηματίες που έχουν μείωση τουλάχιστον 20%. Συν η ένεση ρευστότητας 12 δις, ο διπλασιασμός Εγγυημένου Εισοδήματος σε 500.000, η είσπραξη αναδρομικών συνταξιούχων (κακώς κατά την στήλη, το αποφάσισε η δικαιοσύνη αλλά ας διοχετεύονταν στην Άμυνα εποχές που ζούμε), και άλλα, που ανήκουν στην αρμοδιότητα του Οικονομικού ρεπορτάζ. Με αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ αφοπλίζεται.
Δεν υφίσταται βεβαίως… σοσιαλδημοκρατική ιδεολογική μετατόπιση του Πρωθυπουργού (στη ηλικία του θα ήταν… επικίνδυνο). Μάλλον δείχνει απρόσμενα ανακλαστικά, ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των καιρών. Τα μέτρα που έλαβε σαφώς έπρεπε να ληφθούν.
Όμως ας μην μας διαφεύγει το γεγονός ότι όλα αυτά τα αναγκαία και δικαιολογημένα, είναι παράλληλα και οι μελλοντικοί μας φόροι. Το Ταμείο Ανάπτυξης δεν φτάνει. Ας ελπίσουμε σε μια ταχύρρυθμη ανάπτυξη μετά την εποχή του κορονοϊού, διαφορετικά θα βράσουμε στο ζουμί μας στο μέλλον. Αυτό θα είναι το στοίχημα του Μητσοτάκη και της χώρας.
ΥΓ: Συντασσόμεθα με τη διαμαρτυρία του Νίκου Φίλη, για τον οποίο ο Πρωθυπουργός, έστω και χαριτολογώντας, εν τη ομιλία του ανέφερε ότι ανήκει σε ευπαθή ομάδα. Ευτυχώς ο Πρωθυπουργός συναισθάνθη, όπως λέει σε ανακοίνωσή του ο Φίλης, την ανάγκη μετά το τέλος τη συνεδρίασης, να του δώσει προσωπικές εξηγήσεις.
Γιάννης Σιδέρης
0 Σχόλια