Αυτές είναι οι εφαρμογές που συλλέγουν τα περισσότερα δεδομένων χρηστών


Έρευνα αποκάλυψε ποιες εφαρμογές για φορητές συσκευές συλλέγουν τα περισσότερα δεδομένα χρηστών.

Τις εφαρμογές που συλλέγουν τις περισσότερες πληροφορίες χρηστών επιχείρησε να εντοπίσει έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τον οργανισμό TelecomDaily. Στο «μικροσκόπιο» μπήκαν εφαρμογές που χρησιμοποιούνται ευρέως στη Ρωσία.

Έτσι, το αντίστοιχο του Facebook στη Ρωσία, VKontakte, ήρθε πρώτο με 83,3%, ενώ η πλατφόρμα του Mark Zuckerberg ήταν στην τέταρτη θέση με 56,7%.

Στις επόμενες θέσεις βρίσκονται τραπεζικές εφαρμογές, αλλά και εφαρμογές αγορών, παράδοσης προϊόντων και ταξί.

Ακόμη, το Tiktok, το Aliexpress, η Uber, αλλά και το Pinterest εμφανίζονται στη λίστα των 20 εφαρμογών που συλλεγούν τα περισσότερα δεδομένων χρηστών με ποσοστό περίπου 40%.

Για τη μελέτη επιλέχθηκαν οι 100 κορυφαίες εφαρμογές για κινητά Android και iOS με βάση τα δεδομένα της TelecomDaily σχετικά με τον αριθμό των .downloads

Κάθε εφαρμογή ελέγχθηκε με βάση 30 παραμέτρους συλλογής δεδομένων, με το συνολικό άθροισμα αυτών να ισούται με 100%.

Η αξιολόγηση έγινε μετά την εγκατάσταση εφαρμογών σε smartphone, την εγγραφή και την ανάλυση της πολιτικής απορρήτου τους.

Οι αξιολογητές ήλεγξαν εάν οι εφαρμογές αποθήκευαν ονοματεπώνυμο, διευθύνσεις email και αριθμούς κινητών τηλεφώνων, δεδομένα για την οικογενειακή κατάσταση, εκπαίδευση και εργασία, καθώς και τις πληροφορίες που συγκέντρωναν για το τηλέφωνο του χρήστη.

«Δεν είναι μυστικό ότι οι εφαρμογές συλλέγουν δεδομένα χρηστών: Όταν εγκαθιστούμε ένα πρόγραμμα σε smartphone, αποδεχόμαστε την πολιτική απορρήτου και εκχωρούμε στην εφαρμογή δικαιώματα πρόσβασης στη συσκευή. Αλλά πώς αποθηκεύονται αυτά τα δεδομένα και η ασφάλειά είναι ξεχωριστό ζήτημα. Οι εταιρείες ανταλλάσσουν μεγάλες ποσότητες απρόσωπων δεδομένων για τους χρήστες προκειμένου να αναλύσουν τη συμπεριφορά τους» εξηγεί ο Διευθύνων Σύμβουλος της TelecomDaily, Ντένις Κουσκόφ.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια