Μέθοδο διάγνωσης καρκίνου και άλλων παθήσεων από μια σταγόνα αίματος αναπτύσσουν Ρώσοι επιστήμονες


Μέθοδο που θα εντοπίζει καρκίνο και άλλες παθογένειες με φορητό με φορητό εξοπλισμό αναπτύσσουν επιστήμονες από το ρωσικό Πανεπιστήμιο Σαμάρα.

Στην ανάπτυξη μιας νέας μεθόδου για τη γρήγορη και άρα έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου αλλά και άλλων παθήσεων, μέσω φασματοσκοπίας του αίματος, προχώρησαν επιστήμονες στο Εθνικό Ερευνητικό Πανεπιστήμιο της Σαμάρας, σε συνεργασία με συναδέλφους τους από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Σαμάρας.

Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα της νέας μεθόδου είναι η εξοικονόμηση χρόνου, έτσι ώστε οι ασθενείς να μπορούν να σταλούν αμέσως στον απαραίτητο ειδικό. Τα αποτελέσματα της έρευνας για τη διάγνωση μέσω της φασματοσκοπίας αίματος, δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό «Raman Spectroscopy».

Η διαδικασία και η ταχύτητα της νέας μεθόδου

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι δυνατή η πραγματοποίηση υγρής βιοψίας σε λίγα λεπτά χρησιμοποιώντας φασματοσκοπία Raman. Σε αντίθεση με τις υπάρχουσες μεθόδους εργαστηριακής ανάλυσης, που απαιτούν ώρες, αυτή η μέθοδος επιτρέπει την ανάλυση της σύνθεσης του αίματος σε πραγματικό χρόνο.

Αυτή η διαδικασία μπορεί να πραγματοποιηθεί χρησιμοποιώντας οπτικές τεχνικές, όπου το φως ανταλλάσσει ενέργεια με τα μόρια του αναλύτη, σύμφωνα με τους ειδικούς. Αυτό βοηθά στον προσδιορισμό της ταυτότητας ενός συγκεκριμένου τύπου μορίου και της συγκέντρωσής του στο αίμα, γεγονός που καθιστά δυνατή τη σαφή διάγνωση.

«Το φως μπορεί να αλληλεπιδράσει με βιολογικά μόρια, τα οποία είναι τα δομικά στοιχεία του σώματός μας. Εάν γνωρίζετε τη διαδικασία αυτής της αλληλεπίδρασης, μπορούμε να παρακολουθήσουμε τις αλλαγές στη σύνθεση του σώματος και αν αναπτύσσεται οποιαδήποτε παθολογία, με μία μόνο σταγόνα αίματος. Επιπλέον, αυτή η ανάλυση μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσα σε λίγα λεπτά» δήλωσε ο Ιβάν Μπρατσένκο, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Λέιζερ και Βιοτεχνολογικών Συστημάτων στο Εθνικό Πανεπιστήμιο Ερευνών της Σαμάρας.

Όπως σημείωσε ο καθηγητής, οι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο αγωνίζονται επί του παρόντος να επιτύχουν μεγαλύτερη ακρίβεια και ευελιξία με τις προτεινόμενες διαγνωστικές μεθόδους. Παρόλο που είναι κατώτερο όσον αφορά στην ακρίβεια των προσεγγίσεων που εφαρμόζονται χρησιμοποιώντας εργαστηριακές εγκαταστάσεις, η μέθοδος που προτείνουν οι ειδικοί του Εθνικού Ερευνητικού Πανεπιστημίου Σαμάρας, μπορεί να πραγματοποιηθεί με φορητό εξοπλισμό.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, η πραγματοποίηση υγρής βιοψίας με φορητό εξοπλισμό μειώνει σημαντικά το κόστος του συστήματος ανάλυσης αίματος. Οι επιστήμονες έχουν βρει τις καλύτερες μεθόδους για τη μαθηματική επεξεργασία φασματικών χαρακτηριστικών. Τέτοιες μέθοδοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για δεδομένα υψηλού θορύβου που προκύπτουν κατά τη χρήση φορητού εξοπλισμού.

«Τα αποτελέσματα που λαμβάνονται μπορεί να είναι σε ζήτηση κατά τη διεξαγωγή μαζικών εξετάσεων. Η υγρή βιοψία βοηθάει γρήγορα στον εντοπισμό ατόμων με κάποια ασθένεια και τα στέλνει στον απαραίτητο ειδικό. Βοηθά επίσης στην παρακολούθηση της κατάστασης των ασθενών που ήδη υποβάλλονται σε θεραπεία. Κατά την εξέταση της σύνθεσης του αίματος, η υγρή βιοψία μπορεί επίσης να δείξει εάν υπάρχει βελτίωση ή επιδείνωση της κατάστασης του ασθενούς» δήλωσε ο Μπρατσένκο.

Για να βελτιωθεί η προτεινόμενη συσκευή, έτσι ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε νοσοκομεία, απαιτείται το συντονισμένο έργο φυσικών, χημικών, μαθηματικών, μηχανικών και, φυσικά, γιατρών. Στο μέλλον, οι επιστήμονες θέλουν να βελτιώσουν τις μεθόδους ανάλυσης και να διεξάγουν εκτεταμένες κλινικές δοκιμές της προτεινόμενης προσέγγισης σε διάφορες ομάδες ασθενών.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια