Sponsor

ATHENS WEATHER

Συναγερμός για νέο φονικό ιό που μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο

© Φωτογραφία : Pixabay / PublicDomainPictures

Μπορεί ο ιός Τσαπάρε που εμφανίστηκε στη Βολιβία και μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο να γίνει ο νέος εφιάλτης της ανθρωπότητας μετά τον κορωνοϊό;

Τον κώδωνα του κινδύνου για έναν σχετικά νέο φονικό ιό που σχεδόν είχε εξαφανιστεί αλλά επανήλθε, κρούουν οι επιστήμονες, καθώς επιβεβαίωσαν πως μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Ο λόγος για τον προερχόμενο, επίσης από ζώα, ιό Τσαπάρε, ο οποίος πήρε το όνομά του από την επαρχία της Βολιβίας όπου εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 2004 και ανήκει στην οικογένεια των ιών που προκαλούν αιμορραγικό πυρετό.

Επιστήμονες από Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης των ΗΠΑ (CDC) παρουσίασαν τη μελέτη τους για τον ιό στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Τροπικής Ιατρικής και Υγιεινής (ASTMH), υπενθυμίζοντας στην ανθρωπότητα πως δεν κινδυνεύει μόνο από το νέο κορονοϊό, καθώς στη φύση παραμονεύουν ανενεργές επιδημιολογικές «βόμβες», οι οποίες μάλιστα μπορούν να αποδειχθούν πολύ πιο φονικές από την COVID-19.

Από τα πιο πειστικά και εφιαλτικά παραδείγματα είναι ο ιός Τσαπάρε για τον οποίο δεν υπάρχει μέχρι στιγμής θεραπεία.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων, ο Τσαπάρε μεταδόθηκε στον άνθρωπο από τον αρουραίο, ο οποίος έπαιξε τον ρόλο του ξενιστή, ενώ παρουσιάζει ομοιότητες με τον δάγκειο πυρετό. Μεταξύ των σοβαρών συμπτωμάτων που προκαλεί είναι ο αιμορραγικός πυρετός (όπως ο ιός Έμπολα), ο πόνος στην κοιλιά και πίσω από τα μάτια, ο εμετός, η αιμορραγία στα ούλα, καθώς και τα δερματικά εξανθήματα.

Και μπορεί μέχρι το 2019 να υπήρξε μόνο ένα επιβεβαιωμένο περιστατικό μόλυνσης ανθρώπου με τον ιό Τσαπάρε, ωστόσο πέρυσι τουλάχιστον πέντε ακόμη άτομα προσβλήθηκαν από αυτόν.

Ο ιός μεταδόθηκε, μέσω σωματικών υγρών, από δύο ασθενείς σε τρεις εργαζομένους στον τομέα της Υγείας στην πρωτεύουσα της Βολιβίας Λα Παζ, με αποτέλεσμα τρία άτομα (ένας ασθενής και δύο γιατροί) να χάσουν τη ζωή τους.

Οι επιστήμονες πιστεύουν πως ο ιός κυκλοφορούσε για μερικά χρόνια πριν μεταδοθεί στους ανθρώπους, ενώ κάποιος γιατρός μπορούσε εύκολα να προβεί σε λανθασμένη διάγνωση, πιστεύοντας πως πρόκειται για δάγκειο πυρετό. Πλέον ωστόσο υπάρχει αξιόπιστο τεστ για την ανίχνευσή του Τσαπάρε, όχι όμως και κάποια θεραπεία.


Για την ώρα δεν έχει καταγραφεί πάντως κάποιο επιδημιολογικό ξέσπασμα, με τους ιολόγους να εμφανίζονται καθησυχαστικοί, θεωρώντας απίθανη την πρόκληση πανδημίας παρόμοιας με αυτήν του νέου κορονοϊού. Στη φύση ωστόσο κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο μετάλλαξης που θα κάνει τον ιό πιο μεταδοτικό.

Τα τρία εξάλλου από τα πέντε επιβεβαιωμένα κρούσματα του 2019 ήταν σε υγειονομικό προσωπικό που κόλλησε από μολυσμένους ασθενείς.

Οι ιοί που προκαλούν αιμορραγικό πυρετό, όπως ο Έμπολα, σπάνια είναι πάντως τόσο μεταδοτικοί όσο οι αναπνευστικές λοιμώξεις τύπου γρίπης ή COVID-19, κυρίως επειδή δεν υπάρχουν ούτε ασυμπτωματικοί φορείς ούτε μεγάλη περίοδος επώασης, ενώ τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως λίγο μετά τη λοίμωξη. Παράλληλα δεν μεταδίδονται με τα σταγονίδια του αέρα, αλλά με την άμεση επαφή και τα σωματικά υγρά. Ο ιός Έμπολα μεταδίδεται, π.χ., από άτομο σε άτομο, με άμεση επαφή (μέσω αμυχών στο δέρμα ή των βλεννογόνων) με αίμα, εκκρίσεις, όργανα, ιστούς ή άλλα σωματικά υγρά (όπως σάλιο, ούρα, κόπρανα, σπέρμα κ.λπ.) μολυσμένων ατόμων, νεκρών ή ζωντανών, καθώς και με την έμμεση επαφή με αντικείμενα (όπως ρούχα, σεντόνια, χρησιμοποιημένες βελόνες) που έχουν μολυνθεί από σωματικά υγρά ασθενών. Στους τρόπους μετάδοσης συμπεριλαμβάνεται και η χωρίς προφυλάξεις σεξουαλική επαφή με ασθενείς, έως και επτά εβδομάδες (περίπου δύο μήνες) μετά την ανάρρωση τους.

Ως εκ τούτου, η απομόνωση των ασθενών σε τέτοιου είδους ιούς, αλλά και η προστασία του υπόλοιπου πληθυσμού, δημιουργούν ευνοϊκότερες συνθήκες για την αποτροπή του ενδεχομένου επιδημίας.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια