Γράφει ο Γιώργος Λυκοκάπης
Την πιο εύστοχη περιγραφή των δραματικών γεγονότων που συνέβησαν την Κυριακή στην Βολιβία, έδωσε ο νεοεκλεγείς περονιστής πρόεδρος της Αργεντινής Αλμπέρτο Φερνάντες. Συγκεκριμένα μίλησε πως διαδραματίστηκε «μία συντονισμένη δράση βίαιων πολιτών, μία στάση αξιωματικών της αστυνομίας και μία παθητικότητα του στρατού». Θα μπορούσαμε να την ονομάσουμε ως μία "επιχείρηση χάος", που κατέληξε στην παραίτηση του αριστερού προέδρου 'Εβο Μοράλες.
Το έναυσμα δόθηκε όταν η δεξιά αντιπολίτευση αρνήθηκε να αναγνωρίσει την εκλογική νίκη του Μοράλες και οργάνωσε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις. Αυτές πήραν γρήγορα βίαιη τροπή με καταλήψεις κτιρίων και συγκρούσεις με οπαδούς του Μοράλες. Οι διαδηλωτές έβαλαν στο στόχαστρο τους στελέχη της κυβέρνησης, ακόμα και τις οικογένειες τους. Είδαμε σκηνές μεσαίωνα με τον άγριο προπηλακισμό της δημάρχου Πατρίτσια Άρτσε, μία φρικτή ενέργεια που καταδίκασε έντονα ο ΟΗΕ.
Η "επιχείρηση χάος", ουσιαστικά μία εφαρμογή πρακτικών του υβριδικού πολέμου, είχε άμεσα ορατά αποτελέσματα, μιας και δημιούργησε διαλυτικές τάσεις στην κυβέρνηση. Ξεκίνησαν μαζικές παραιτήσεις μίας σειράς κυβερνητικών αξιωματούχων, οι οποίοι κατήγγειλαν "κλίμα τρόμου" από ακραία στοιχεία της αντιπολίτευσης. Ακολούθησε η ανταρσία αξιωματικών της αστυνομίας. Αυτή εκδηλώθηκε στις πλούσιες επαρχίες της χώρας, που ελέγχονται από την αντιπολίτευση. Λίγο μετά, όταν στράφηκε εναντίον του Έβο Μοράλες ανοιχτά και ο στρατός, ο αριστερός πρόεδρος υποχρεώθηκε σε παραίτηση.
Αυτή την στιγμή υπάρχει ένα επικίνδυνο κενό εξουσίας στην Βολιβία, μιας και έχουμε πλέον τις κινητοποιήσεις των οπαδών του Έβο Μοράλες, οι οποίοι προέρχονται από τις τάξεις φτωχών ιθαγενών. Μοιάζουν πρόθυμοι να υπερασπιστούν τον αγαπημένο τους ηγέτη, τον πρώτο ιθαγενή πρόεδρο στην ιστορία της χώρας. Ο Μοράλες κάλεσε τους υποστηρικτές του σε αυτοσυγκράτηση, αλλά σε συνθήκες άγριας πόλωσης, μοιάζει αδύνατον να εισακουσθεί.
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια