Sponsor

ATHENS WEATHER

Στα "σκαριά" βιομηχανική συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ: Ο Σίσι επιδιώκει αμυντική συμφωνία για τον αντιτουρκικό άξονα

Έχει διαβάσει καλά τον Ερντογάν ο Αιγύπτιος πρόεδρος


Οι υπουργοί Άμυνας Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου συμφώνησαν την Πέμπτη να εντείνουν τη στρατιωτική συνεργασία, ξεκινώντας με δημιουργία ενός αμυντικού άξονα με δυνάμεις ειδικά προετοιμασμένες, για να ενισχύσουν την ασφάλεια στην Α. Μεσόγειο.

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Μπένι Γκάντς, δήλωσε επίσης ότι συμφωνήθηκε κατά τη διάρκεια συνομιλιών στη Λευκωσία να «προωθηθεί η βιομηχανική συνεργασία μεγάλης κλίμακας που θα ενισχύσει τις αμυντικές μας ικανότητες και θα δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας και για τις τρεις οικονομίες».

Οι τρεις χώρες έχουν δημιουργήσει στενούς δεσμούς εν μέσω περιφερειακής έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο για τα δικαιώματα εκμετάλλευσης υπεράκτιων αερίων και είναι εταίροι σε ένα έργο μεταφοράς φυσικού αερίου από πεδία στα ύδατα του Ισραήλ και δυνητικά άλλων εθνών μέσω ενός υποθαλάσσιου αγωγού στην ηπειρωτική Ευρώπη.

Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος Αλ Σίσι υλοποιεί μια σημαντική επίσκεψη στην Ελλάδα, αναζητώντας ουσιαστικά την πιθανή είσοδο της χώρας του σε αυτόν τον άξονα, αφού ο ίδιος γνωρίζει ότι ο Τούρκος πρόεδρος ετοιμάζει πρόκληση στην Α. Μεσόγειο πιθανόν πολυεπίπεδη σοβαρών διαστάσεων.   

Για το θέμα μάλιστα παρενέβη και ο Αιγύπτιος δισεκατομμυριούχος Naguib Sawiris, ο οποίος διατύπωσε έντονη κριτική στον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατηγορώντας τον ότι προκαλεί ένα «πολύ μεγάλο χάος» στη Μέση Ανατολή.

«Έχουμε τις νέες φιλοδοξίες του κ. Ερντογάν να γίνει ο νέος Οθωμανός σουλτάνος της περιοχής», είπε ο ίδιος στο CNBC, αναφερόμενος στην πρώην οθωμανική αυτοκρατορία που κυριάρχησε σε μεγάλο μέρος της Μέσης Ανατολής και της Ευρώπης έως τις αρχές του 20ου αιώνα.

«Έχει τα χέρια του γεμάτα αίμα σε Συρία, Λιβύη, Ιράκ και τώρα στην Αρμενία και στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ», τόνισε ο ίδιος.

Ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού επέκρινε την Αίγυπτο για την υποστήριξη της στον Χαφτάρ έναντι της Τρίπολης, η οποία υποστηρίζεται από την Τουρκία στον τοπικό εμφύλιο.

Ο Murat Lütem, πρέσβης της Τουρκίας στη Σιγκαπούρη, δήλωσε σε απάντηση στις επικρίσεις του Αιγύπτιου μεγιστάνα ότι «η τουρκική εξωτερική πολιτική έχει ως στόχο τη διατήρηση και οικοδόμηση της ειρήνης και της σταθερότητας και την προστασία των εθνικών μας συμφερόντων σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Ο Πρόεδρος Ερντογάν ηγείται του Έθνους μας αναλόγως  και άλλοι ισχυρισμοί προς το αντίθετο είναι αβάσιμοι”.

Ο Sawiris είπε ότι ο Ερντογάν «προκαλεί πολύ μεγάλο χάος στην περιοχή, εκτός από αυτό που κάνει με τις εξερευνήσεις στη Μεσόγειο, προσπαθώντας να κλέψει το ελληνικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο».

Ο Sawiris, είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Orascom Investment Holding, πρόσθεσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «σχεδόν εξαφανίστηκαν» από την περιοχή, ενώ  Ρωσία, Τουρκία και  Ιράν έχουν εμπλακεί περισσότερο στις τοπικές συγκρούσεις και  «αυτό δεν είναι καλό για χάρη της Μέσης Ανατολής», είπε ο ίδιος.

«Είμαι πραγματικά πιο αισιόδοξος γιατί δεν μπορείς να πεις τίποτα για τον Μπάιντεν… αλλά ένα πράγμα είναι σίγουρο, έχει μεγαλύτερη εμπειρία από τον Ντόναλντ Τραμπ σε παγκόσμιες υποθέσεις», είπε ο Αιγύπτιος, προσθέτοντας ότι ο Μπάιντεν «γνωρίζει καλά όλα τα μέσα της Μέσης Ανατολής”, τόνισε ο ίδιος.

Η Αίγυπτος μαζί με Ελλάδα, Ισραήλ και Κύπρο, θα δημιουργήσουν αυτόν τον αμυντικό άξονα για να “εμβολίσουν” τα τουρκικά συμφέροντα τα οποία ο Ερντογάν προσπαθεί να τα επιβάλει δια των όπλων.  


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια