Εκλογές ΗΠΑ: Ο Ερντογάν θέλει Τραμπ, αλλά είναι έτοιμος και για Μπάιντεν

AP photo

Το ποιος θα κερδίσει στις ΗΠΑ είναι ιδιαιτέρως σημαντικό για την Τουρκία, όπως και για ολόκληρο τον κόσμο, βέβαια, αλλά για την Τουρκία ακόμη περισσότερο, καθώς λαμβάνει ακόμη και διαστάσεις επιβίωσης. Σε σημείο τέτοιο που κάποιοι στην Τουρκία πιστεύουν ότι το μέλλον της κυβέρνησης Ερντογάν αλλά και της οικονομίας της χώρας εξαρτάται από τα βήματα που θα λάβει η νέα κυβέρνηση στην Ουάσιγκτον.

Το όνομα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι συνυφασμένο στη διεθνή κοινή γνώμη με το όνομα του Τραμπ. Γι’ αυτό και όλοι θεωρούν ότι ο Τούρκος πρόεδρος θα προτιμούσε μία επανεκλογή Τραμπ για πολλούς λόγους.

Είναι γνωστό τοις πάσι ότι ο Ντόναλντ Τραμπ έδωσε τόσα προνόμια και στήριξε δια της… καλύψεως τόσο πολύ τις πολιτικές Ερντογάν σε τόσα μέτωπα, που εξέπληξε και θύμωσε πολλούς στη διεθνή σκακιέρα.

Το πρώτο και κύριο, τον κάλυψε στο θέμα των S-400, με αποτέλεσμα κυρώσεις μέχρι σήμερα να μην είδε ποτέ. Κάτι που ενδεχομένως να είναι από τα πρώτα που θα προωθήσει κατά της Τουρκίας ο Μπάιντεν, αν εκλεγεί. 

Δεύτερον, ο Τραμπ κάλυψε τον Ερντογάν στην παραβίαση του εμπάργκο κατά του Ιράν, που έκαναν οι τουρκικές τράπεζες π.χ. η Halkbank, και ακόμη δεν έχει τιμωρηθεί κανένας.

Τρίτον, ο Τραμπ του άνοιξε το δρόμο στη Συρία, αποσύροντας τη στήριξή του προς τους Κούρδους, και αφήνοντας την Άγκυρα να κάνει μόνη της με τη Ρωσία «παιχνίδι» σε μια άλλη χώρα, απομακρύνοντας κατά συνέπεια και το ενδεχόμενο να δημιουργήσουν οι Κούρδοι ένα κράτος εκεί, κάτι που φοβόταν όσο τίποτα άλλο η Άγκυρα. 

Τέταρτο και πολύ σημαντικό για τα ελληνικά συμφέροντα, δεν βγήκε εναντίον του στο θέμα της Λιβύης, ούτε της ανατ. Μεσογείου. Άφησε το πεδίο ελεύθερο… Γι’ αυτό και όλοι μιλούν για το αμερικανικό κενό στην περιοχή μας.

Για όλους αυτούς τους λόγους και για άλλους τόσους ίσως, η Τουρκία του Ερντογάν σήμερα θα ήθελε να συνεχίσει να απολαμβάνει την… αμερικανική στήριξη και κάλυψη, που βασίζεται βέβαια σε προσωπική σχέση, χωρίς θεσμικά θεμέλια.

Προετοιμάζεται και για Μπάιντεν

Αλλά επειδή βέβαια, ποτέ δεν ξέρει κανείς τι βγάζει η κάλπη κι ο Τούρκος πρόεδρος το γνωρίζει καλά αυτό, προσπαθεί εδώ και δύο εβδομάδες να δημιουργήσει κανάλια επικοινωνίας και να στείλει μηνύματα και στον Μπάιντεν ότι είναι έτοιμος να… στρίψει και να συνεργαστεί, αν χρειαστεί. Για παν ενδεχόμενο…

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι ένας πολιτικός που ξέρει να ελίσσεται… Το έχει κάνει στο παρελθόν με το Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν μετά την κατάρριψη του μαχητικού Σουκόι, το έκανε επίσης με τον Ντόναλντ Τραμπ ότι ένα tweet έστειλε στα τάρταρα την τουρκική λίρα. Στη συνέχεια έγινε «φίλος» και με τους δύο «πλανητάρχες».

Η τουρκική διπλωματία θεωρεί πάντως τον Μπάιντεν «πιο λογικό και προβλέψιμο» σε σχέση με τον Τραμπ και ότι μπορεί να βρει σημεία σύγκλησης μαζί του. Και προβλέψιμος για την Άγκυρα σημαίνει δυνατότητα προετοιμασίας, διαχείρισης και αποτροπής –ακόμη- καταστάσεων.

Με βασικό χαρτί βέβαια το ότι η αμερικανική γραφειοκρατία δεν θέλει μία Τουρκία στο άρμα της Ρωσίας. Χαρτί που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενδεχομένως να παίξει για να αποφύγει δυσάρεστες αποφάσεις…

Μαρία Ζαχαράκη

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια