Λες το εμβόλιο των Ρώσων να είναι καλύτερο από το αμερικανικό;


Ειδησάρα τεράστιας εμβέλειας. Που θα την θυμούνται τα εγγόνια μας. Όπως δήλωσαν Ρώσοι αξιωματούχοι. Αν φυσικά όλα αυτά είναι σωστά. Και αν πραγματικά το Sputnik 5 αποδειχθεί κατά 92% αποτελεσματικότερο έναντι του 90% της Pfizer.

Το είχα υποπτευθεί και το είχα γράψει. Με την εξής λογική σειρά επιχειρημάτων. Πως η (πρώην) Σοβιετική Ενωση κατάφερε, πρώτη με τον Sputnik να κατακτήσει το Διάστημα. Πως το επιστημονικό της δυναμικό είναι εξαιρετικό. Και σε μερικές περιπτώσεις ανώτερο από το αντίστοιχο των Ηνωμένων Πολιτειών.

Πως, ακόμα, είναι εντελώς παράλογο και εξωφρενικό, ο Βλαντιμίρ Πούτιν να ανακοινώνει την ύπαρξη εμβολίου χωρίς σοβαρές, τεκμηριωμένες επιστημονικές αποδείξεις και χωρίς τον απαιτούμενο και εξονυχιστικό φαρμακευτικό έλεγχο.

Και πως μπερδεύουμε πορτοκάλια με μήλα. Άλλο πράγμα είναι το πολιτικό και κοινωνικό καθεστώς της Ρωσίας. Και εντελώς άλλο πράγμα η επάρκεια, ικανότητα και μερικές φορές η πρωτοποριακή έρευνα των Ρώσων επιστημόνων.

Δηλαδή τι είναι ο Πούτιν; Γελοίος; Καραγκιόζης; Φαφλατάς; Πανοκαμμένος; Βελόπουλος; Να πουλάει φάρμακα καταπολέμησης του Covid-19; Φύκια για μεταξωτές κορδέλες; Και μάλιστα αδιαφορώντας για τις συνέπειες; Για τη γελοιοποίησή του; Και για το γκρέμισμα του κύρους της χώρας του;

Και πως κατάφερε η Σοβιετική Ενωση του δικτάτορα και τσάρου Ιωσήφ Βησσαριόνοβιτς Στάλιν να κατατροπώσει την απόλυτη και ακατάβλητη γερμανική πολεμική μηχανή του Χίτλερ; Με λιανοντούφεκα; Τρίχες κατσαρές για τσατσάρες αφρικανικές.

Σύμφωνα λοιπόν με τον Αλεξάντερ Γκίντσμπουργκ, διεθυντή του Ινστιτούτου Gamaleya. Το οποίο ουδείς απλός Ελληνας γνωρίζει. Ενώ αντιθέτως γνωρίζει ακόμα και τα παιδιά των Αμερικανών επιστημόνων. Σύμφωνα λοιπόν με τον διευθυντή του Ινστιτούτου Gamaleya το Sputnik V είναι έτοιμο.

Και πρόκειται από τον Δεκέμβριο να παραδίδεται για μαζικό εμβολιασμό. Πως τα αποτελέσματα μετά από κλινικές δοκιμές 40. 000 εθελοντών είναι εξαιρετικά. Πως θα χορηγείται σε δύο δόσεις, η δεύτερη μετά από 21 ημέρες. Πως τα επιβεβαιωμένα περιστατικά λοίμωξης, μετά την χορήγηση του εμβολίου, ήταν μόνο 20 έναντι των 94 από το αντίστοιχο εμβόλιο της Αμερικανικής Pfizer . Πως αυτό το ρωσικό εμβόλιο χρησιμοποιεί δύο ιικούς φορείς. Και πως η αποτελεσματικότητα του πιάνει επιδόσεις 92% έναντι 90% της Pfizer.

Αν λοιπόν όλα αυτά επιβεβαιωθούν στην πράξη. Αν πράγματι από τον Δεκέμβριο το Sputnic V θα χορηγείται προς μαζική χρήση. Αν τελικά αποδειχθεί καλύτερο, πιο αποτελεσματικό, ανώτερο από το αντίστοιχο της Pfizer. Αν όλα αυτά αποδειχθούν και τεκμηριωθούν επιστημονικά. Τότε γιατί εμείς οι Ελληνες να αγοράσουμε αποκλειστικά το αμερικανικό;

Οι λόγοι είναι απλοί και γνωστοί. Επειδή Ευρωπαϊκή Ενωση. Επειδή το εμβόλιο της Pfizer είναι Made in USA. Επειδή κάθε τι ρωσικό είναι άχρηστο, επικίνδυνο και κακό. Επειδή οι ζωές των ανθρώπων παίζονται στο Χρηματιστήριο της προπαγάνδας. Επειδή η Ελλάδα είναι μικρή, ανίσχυρη και εξαρτημένη. Επειδή δεν πρέπει να δυσαρεστήσουμε «συμμάχους» και «φίλους». Και επειδή απέναντί μας ο Ταγίπ Ερντογάν

Αν κι εγώ προτιμώ δυτικό τρόπο ζωής. Αν και δεν θα ήθελα να μετακομίσω κατά Ρωσία μεριά. Ένα πράγμα πρέπει να πω. Και με τον μακαρίτη Κινέζο μεταρρυθμιστή Ντενγκ Σιάο Πινγκ να συμφωνήσω: «μαύρη γάτα άσπρη γάτα σημασία έχει να πιάνει ποντίκια».

Μεθερμηνευόμενο, τι με ενδιαφέρει εμένα αν το εμβόλιο είναι Αγγλικό, Αμερικανικό, Ρωσικό, σημασία έχει να σκοτώνει τον Covid-19!

Δημήτρης Δανίκας

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια