Έρευνα: Οι 25άρηδες νιώθουν μεγαλύτερη μοναξιά από τους 60άρηδες


Οι άνθρωποι από 60 έως 70 ετών νιώθουν λιγότερη μοναξιά σε σύγκριση με τους 20άρηδες και τους 30άρηδες σύμφωνα με τα ευρήματα νέας έρευνας.

Μια νέα επιστημονική μελέτη από ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο αναδεικνύει το γεγονός ότι οι άνθρωποι από 60 έως 70 ετών νιώθουν λιγότερη μοναξιά σε σύγκριση με τους 20άρηδες και τους 30άρηδες. Παράλληλα, σχετική αύξηση της μοναξιάς εμφανίζεται και στους ανθρώπους 40 έως 50 ετών.

Οι επιστήμονες προχώρησαν σε δημοσίευση των ευρημάτων τους στο ψυχιατρικό περιοδικό «Journal of Clinical Psychiatry», αναλύοντας στοιχεία από απαντήσεις 2.843 ατόμων, ηλικίας 20 έως 69 ετών, από διάφορες Πολιτείες των ΗΠΑ.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη μελέτη, το υψηλό αίσθημα μοναξιάς των νέων ενηλίκων οφείλεται στο υψηλό στρες που έχουν, καθώς προσπαθούν να κάνουν καριέρα και παράλληλα να βρουν κατάλληλο σύντροφο στη ζωή τους. Επιπροσθέτως, παίζει ρόλο και το γεγονός πως σήμερα, πολλοί άνθρωποι από 20 έως 30 ετών, συγκρίνουν συνεχώς τους εαυτούς τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σύμφωνα με την επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, Τάνια Νγκουγιέν.

Στο μεταξύ, μετά τα 40 οι άνθρωποι αρχίζουν να έχουν διάφορες παθήσεις και βιώνουν σταδιακά την απώλεια αγαπημένων προσώπων ενώ τα παιδιά τους αρχίζουν να ανεξαρτητοποιούνται με αποτέλεσμα και σε αυτές τις ηλικίες να παρατηρείται αύξηση του αισθήματος της μοναξιάς.

Σε κάθε περίπτωση, τα χαμηλότερα επίπεδα ενσυναίσθησης και συμπόνιας προς τους άλλους σχετίζονται με τη μοναξιά. Η μοναξιά αποτελεί, σύμφωνα με τη μελέτη, σοβαρό πρόβλημα της δημόσιας υγείας επηρεάζοντας τόσο την σωματική όσο και την ψυχική υγεία.

Παράλληλα, οι επιστήμονες τόνισαν πως τα ευρήματά τους είναι ιδιαίτερα επίκαιρα λόγω του δεύτερου κύματος της πανδημίας του κορονοϊού και των ολικών lockdown που επιβάλλονται σε διάφορες χώρες καθώς η μοναξιά επιδεινώνεται από τη φυσική απόσταση αν και είναι αναγκαία για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια