Sponsor

ATHENS WEATHER

Επένδυση Microsoft: Τι είναι το «ελληνικό cloud» - Έρχονται τα Data Denter στην Ελλάδα

© AFP 2020 / Jeenah Moon

Η συμφωνία για τη δημιουργία του πρώτου συμπλέγματος data center ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο της Microsoft και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Το πρώτο σύμπλεγμα data center στην Ελλάδα αναμένεται να γίνει πραγματικότητα, ενώ η συμφωνία που ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο της Microsoft και τον πρωθυπουργό αναμένεται να καταστήσει πόλο έλξης την Ελλάδα για τεχνολογικές επενδύσεις.

Στις εγκαταστάσεις των data center αποθηκεύεται τεράστιος όγκος δεδομένων, ενώ υποστηρίζουν την τεχνολογία που στα ελληνικά μεταφράζεται ως «υπολογιστικό νέφος» και είναι ευρέως γνωστή ως cloud.

Η συγκεκριμένη τεχνολογία βοηθά τους χρήστες, είτε αυτό είναι φυσικά πρόσωπα είτε είναι επιχειρήσεις, να αποθηκεύουν τα δεδομένα τους, όπως, για παράδειγμα, φωτογραφίες, βίντεο κ.ά., όχι σε κάποιον υπολογιστή ή server, αλλά στην εφαρμογή cloud, η οποία στηρίζεται στα data centers.

Η μυστική προετοιμασία και το χρονικό των συζητήσεων

Η Ελλάδα γίνεται μόλις η όγδοη χώρα της Ε.Ε. που επιλέγεται από τη Microsoft για τη μεταφορά και την αποθήκευση δεδομένων του cloud και μόλις η 27η στον κόσμο αφού μέχρι σήμερα ο κολοσσός λειτουργεί data center μόνο στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ολλανδία και την Ιρλανδία.

Η χώρα μας θα είναι επίσης η πρώτη στην Νοτιοανατολική Ευρώπη που αποκτά data center region (πρόκειται για ένα σύμπλεγμα τριών εγκαταστάσεων data center). Εκτός από την Ελλάδα, υπό κατασκευή βρίσκονται data center στην Πολωνία, την Ιταλία και την Ισπανία.

Για να φτάσει να δημιουργηθεί στην Ελλάδα το πρώτο data center region στα Βαλκάνια χρειάστηκαν διαβουλεύσεις και προετοιμασία μηνών.

Όλα ξεκίνησαν από το συνέδριο του Νταβός πριν εννέα μήνες όπου ο πρωθυπουργός συνάντησε για πρώτη φορά τον πρόεδρο της Microsoft. Εκεί του πρότεινε να κατασκευάσει data center παρότι η Ελλάδα δεν υπήρχε στον αρχικό σχεδιασμό.

Η δεύτερη συνάντηση έγινε όταν ο Μπραντ Σμιθ επισκέφθηκε στα τέλη Φεβρουαρίου την Αθήνα, ενώ η επέλαση του κορονοϊoύ που ξεκίνησε τότε δεν «πάγωσε» το σχέδιο που κρατήθηκε επτασφράγιστο μυστικό. Ακολούθησαν αρκετές τηλεδιασκέψεις και φυσικά η τελική συμφωνία.

Η Αττική

Η data center region, όπως ονομάζονται τα συμπλέγματα data center της Microsoft, θα αναπτυχθούν στην Αττική και θα αποτελούνται από τρεις διακριτές μονάδες.

Ο λόγος που θα γίνουν τρεις διακριτές μονάδες είναι κυρίως η αυστηρές προδιαγραφές ασφαλείας και η εξασφάλιση απρόσκοπτης λειτουργίας σε σενάρια όπως τυχόν βλάβη του ενός, φυσική καταστροφή και άλλα.

Σημειώνεται ότι για τη λειτουργία τους θα αξιοποιηθεί η πράσινη ενέργεια.

Τι είναι τα data center

Το ύψος της επένδυσης εκτιμάται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για την κατασκευή των data centers και σε δεκάδες για τη λειτουργία τους. Αντίστοιχες επενδύσεις στην Πολωνία και την Ιταλία ανήλθαν στο 1 και 1,5 δισ. αντίστοιχα.

Παράλληλα, θα δημιουργηθούν καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, ενώ η Microsoft θα εκπαιδεύσει 100.000 άτομα, όχι, ωστόσο, για να τα προσλάβει αλλά για τη ζήτηση που θα δημιουργηθεί.

Το μεγαλύτερο, ίσως, όφελος από τη λειτουργία των data centers είναι η κινητοποίηση για τον μετασχηματισμό των επιχειρήσεων καθώς τους επιτρέπει να εκσυγχρονιστούν και να ενισχύσουν σημαντικά την ανταγωνιστικότητά τους.

Η τάση και στην Ελλάδα είναι πολλές μικρομεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις επιλέγουν, αντί των «παραδοσιακών» servers, να αποθηκεύσουν τα ψηφιακά δεδομένα τους στο Cloud.

Μέχρι τώρα τα δεδομένα του Cloud που προέρχονταν από την Ελλάδα κατέληγαν σε χώρες όπως ή Ολλανδία ή η Ιρλανδία. Πλέον θα αποθηκεύονται στα data center που θα δημιουργηθούν στη χώρα μας.

Η εξέλιξη αυτή έχει αρκετά πλεονεκτήματα, με κυριότερα τα εξής δύο:

Το πρώτο είναι ότι αυξάνεται ο βαθμός ασφάλειας καθώς τα ψηφιακά αρχεία θα βρίσκονται στην Ελλάδα και όχι στο εξωτερικό. Οι πληροφορίες που θα αποθηκεύονται στο cloud θωρακίζονται τόσο από τους πολύ αυστηρούς κανόνες που θέτει η ίδια η Microsoft όσο και από το θεσμικό πλαίσιο του GDPR που διασφαλίζει την ιδιωτικότητα στη διακίνηση προσωπικών δεδομένων.
Το δεύτερο πλεονέκτημα είναι η αύξηση της ταχύτητας μετάδοσης των δεδομένων που επιτρέπει την ανάπτυξη νέων τεχνολογικών εφαρμογών και την αύξηση της παραγωγικότητας συνολικά για την ελληνική οικονομία.

«Έχουμε ήλιο, τώρα θα έχουμε και σύννεφο»

Σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού, υπεύθυνος για τα οικονομικά, Άλεξ Πατέλης δήλωσε, αστειευόμενος, στο Bloomberg «είχαμε τον ήλιο, τώρα έχουμε και το σύννεφο (cloud)».

«Ψηφιακοί νομάδες, εταιρείες τεχνολογίας, διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων: η Ελλάδα σας καλεί» πρόσθεσε.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια