Την στιγμή που η Τουρκία προκαλεί, κάποιοι είχαν την ''έξυπνη'' ιδέα να καλέσουν τον Ρ. Τ. Ερντογάν στους εορτασμούς για τα 200 χρόνια της ελευθερίας μας!
Ναι σωστά διαβάζετε. Σχέδιο που δεν αποκλείστηκε από την κυβέρνηση, αλλά δεν συνάντησε την ανταπόκριση της Άγκυρας.
Τι αναφέρει η ''ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ''
''Η κ. Αγγελοπούλου είχε αποφασίσει να καλέσει στην Αθήνα τον Ρ. Τ. Ερντογάν, με το σκεπτικό ότι η πιθανή αποδοχή της πρόσκλησης από τον Τούρκο πρόεδρο θα ήταν μία ελληνοτουρκική πρωτοβουλία ειρήνης και φιλίας!
Η ιδέα αυτή, δεν αποκλείστηκε από την Κυβέρνηση, αλλά δεν φαίνεται ότι συνάντησε την ανταπόκριση της Άγκυρας.''
Ενώ η Αθήνα ''εκλιπαρεί'' τον Ερντογάν, ο Μακρόν αποφάσισε να κλιμακωθεί η κρίση στις γαλλοτουρκικές σχέσεις. Η εμπλοκή της Τουρκίας στον εμφύλιο της Λιβύης, το Ναγκόρνο Καραμπάχ και οι επιθετικές κινήσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο, μετά την ανοίκεια φραστική επίθεση του Τούρκου προέδρου κατά του Γάλλου ομολόγου του, για τον οποίο δήλωσε ότι χρειάζεται ψυχοθεραπεία για τη συμπεριφορά του απέναντι στους μουσουλμάνους και το Ισλάμ, ανάγκασε τον Γάλλο ηγέτη να πάρει σοβαρές αποφάσεις.
Ο Μακρόν αποφάσισε να ανακαλέσει μέχρι νεωτέρας τον πρέσβη της Γαλλίας στην Άγκυρα με το Ελιζέ να καταγγέλλει τις «απαράδεκτες» δηλώσεις του Ερντογάν, που έθεσε υπό αμφισβήτηση την «ψυχική υγεία» του Γάλλου προέδρου.
«Οι δηλώσεις του προέδρου Ερντογάν είναι απαράδεκτες. Η προκλητικότητα και η αγένεια δεν αποτελούν μέθοδο. Αξιώνουμε από τον Ερντογάν να αλλάξει την πορεία της πολιτικής του, διότι είναι επικίνδυνη από κάθε άποψη. Δεν εισερχόμαστε σε ανώφελες πολεμικές και δεν αποδεχόμαστε τις προσβολές», σχολίασε το Ελιζέ.
Την οργή του Ερντογάν, που διεκδικεί υπερασπιστή του Ισλάμ, πυροδότησε η αποφασιστικότητα του Μακρόν να υπεραμυνθεί του δυτικού τρόπου ζωής και των αξιών της Γαλλίας, την οποία θα πρέπει να εγκαταλείψουν όσοι μουσουλμάνοι δεν μπορούν να προσαρμοστούν, αλλά από πίσω κρύβεται κυρίως η επικριτική στάση του Γάλλου προέδρου, του μόνου ηγέτη μεγάλης ευρωπαϊκής χώρας που ορθώνει ανάστημα στην επεκτατική πολιτική, τις ηγεμονικές βλέψεις του Τούρκου προέδρου και τον αναθεωρητισμό της Άγκυρας.
0 Σχόλια