''Πυρ και μανία'' ο Αρμένιος Πρωθυπουργός: Ζήτησε παρέμβαση Β. Πούτιν - ''Να εκπληρώσετε τις υποχρεώσεις σας''

Οι Αρμένιοι πολεμούν μόνοι τους Αζέρους και Τούρκους


Να παρέμβουν οι Ρώσοι στη σύγκρουση στο Αρτσάχ επιθυμεί ο Αρμένιος πρωθυπουργός, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες μετά την τελευταία επικοινωνία που είχε με την Μόσχα είναι πυρ και μανία με την ρωσική στάση, παρόλο που υπάρχει αμυντική συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών.

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικολ Πασινιάν δήλωσε “ότι υπάρχει μια ρωσική αεροπορική βάση στο αρμενικό έδαφος, ενώ επιπλέον, Αρμενία και Ρωσία, είναι μέλη του συνασπισμού χωρών CSTO και ως εκ τούτου η Ρωσία έχει ορισμένες υποχρεώσεις τις οποίες πρέπει να τις εκπληρώσει”.

Απαντώντας στην ερώτηση σχετικά με πιθανή βοήθεια από τη Μόσχα, ο Πασιανάν υπενθύμισε ότι μια ρωσική στρατιωτική βάση βρίσκεται στο Γιούμρι και υπάρχει επίσης ένα ενιαίο σύστημα αεροπορικής άμυνας.

«Η συμφωνία για αυτό το σύστημα ορίζει με σαφήνεια σε ποιες περιπτώσεις αυτές οι ένοπλες δυνάμεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ασφάλεια της Αρμενίας. Είμαι πεπεισμένος ότι η Ρωσία θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της εάν προκύψουν τέτοιες υποθέσεις», δήλωσε ο ίδιος.

Η συμφωνία Ρωσίας-Αρμενίας αναφέρει ρητώς και κατηγορηματικώς ότι σε περίπτωση εξωτερικής απειλής κατά της Αρμενίας, αυτή θα θεωρηθεί αυτόματα ως εξωτερική απειλή για τη Ρωσία,και τότε θα είχαμε (θεωρητικά) ρωσικά στρατιωτική παρέμβαση.

Επίθεση σε αρμενικό έδαφος είχαμε, αφού έλαβε χώρα κατάρριψη αρμενικού αεροσκάφους Su-25 από τουρκικό μαχητικό αεροσκάφος F-16, αλλά η Μόσχα ποίησε την νήσσαν, αφήνοντας εκτεθειμένη την αρμενική αεράμυνα.

Ειδικοί εφιστούν την προσοχή τους στο γεγονός ότι εάν η Ρωσία επέμβει στον πόλεμο, τότε η Τουρκία θα συμμετάσχει και εκείνη κανονικά στη σύγκρουση, ενώ η πιθανότητα η Ρωσία να κτυπήσει ανοιχτά την Άγκυρα είναι πολύ μικρή.

Χρήση βαλλιστικών πυραύλων από Αρμένιους/Αζέρους

Σοβαρεύει και άλλο η κατάσταση στην πολεμική σύγκρουση του Ναγκόρνο/Καραμπάχ και έχουμε πλέον ευρεία χρήση βαλλιστικών πυραύλων.

Το υπουργείο άμυνας του Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε ότι επιτυγχάνει τους στρατηγικούς του στόχους με τη χρήση βαλλιστικών πυραύλων, ενδεικτικό ότι όλα τα σχέδια Αζέρων και Τούρκων πήγαν περίπατο.

Έτσι, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, πυραυλικά συστήματα R-17 (Scud) χρησιμοποιήθηκαν για να κτυπήσουν στόχους σε περιοχή κοντά στην ακτή της Κασπίας Θάλασσας. Αυτό είναι το πρώτο επίσημο γεγονός χρήσης βαλλιστικών πυραύλων στο έδαφος του Αζερμπαϊτζάν.

«Το Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε την εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων στο φράγμα του υδροηλεκτρικού σταθμού Mingechevir (περίπου 120 χλμ. Ενώ οι Αρμένιοι κτύπησαν την πόλη Ganja (περίπου 60 χλμ.), το χωριό Alat (30 χλμ. από το Μπακού) αλλά και την πόλη Khizi, που απέχει περίπου 270 χλμ", αναφέρουν πηγές.

Μιλάμε για βαλλιστικούς πυραύλους (δύο από τους οποίους φέρεται να καταρρίφθηκαν), που είναι του τύπου Scud.

Σύμφωνα με ανοιχτές πηγές, ο εξοπλισμός της Αρμενίας διαθέτει όντως πυραυλικά συστήματα R-17, τα οποία είναι ικανά να προκαλέσουν ισχυρά κτυπήματα εναντίον χερσαίων και ναυτικών στόχων σε αποστάσεις έως 300 χιλιόμετρα. 


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια