Oceanbird: Ιστιοφόρο φορτηγό πλοίο για τη μεταφορά αυτοκινήτων


Τα ιστιοφόρα κυριαρχούσαν στις θάλασσες για αιώνες, ωστόσο η «εκθρόνισή» τους άρχισε τον 19ο αιώνα για να ολοκληρωθεί τον 20ό: Πλέον χρησιμοποιούνται κυρίως για σκοπούς αναψυχής, αλλά υπάρχουν και αυτοί που διαφωνούν, όπως η Wallenius Marine, που αποκάλυψε πρόσφατα το σχέδιό της για το Oceanbird- ένα φορτηγό πλοίο για μεταφορά αυτοκινήτων, με ελάχιστους ρύπους.

Όπως είπε ο Περ Τούνελ, COO της εταιρείας, «όραμά μας είναι να ανοίξουμε τον δρόμο προς μια πραγματικά βιώσιμη ναυτιλία και φυσικά θέλουμε να μας ακολουθήσουν και άλλοι».

Η εταιρεία αποκάλυψε, στο πλαίσιο ψηφιακής συνέντευξης Τύπου, ένα preview του σκάφους, με σκοπό τη μείωση των ρύπων κατά 90% (πάντα σύμφωνα με την εταιρεία). Το Oceabird, όπως υποστηρίζουν οι δημιουργοί του, θα μπορεί να μεταφέρει 7.000 αυτοκίνητα τη φορά.

Όπως αναφέρει το Techxplore, το σκάφος θα έχει πέντε συρόμενα κατάρτια των 80 περίπου μέτρων, από μέταλλο και συνθετικά υλικά, που θα μπορούν να χαμηλώνουν για να περνά το σκάφος κάτω από γέφυρες και να ανταποκρίνεται στις αλλαγές του ανέμου. Όταν ολοκληρωθεί, το σκάφος, μήκους 200 μέτρων και πλάτους 40 μέτρων, θα είναι το μεγαλύτερο ιστιοφόρο του κόσμου, και θα μπορεί να ταξιδεύει με μέση ταχύτητα 10 κόμβων: Πιο αργά από τα συμβατικά σημερινά σκάφη, αλλά η χρήση του ανέμου μπορεί να μειώσει τους ρύπους κατά 90%.

Ερωτηθείς για το φαινομενικά παράδοξο ένα τέτοιο σκάφος να χρησιμοποιείται για μεταφορά αυτοκινήτων, τα οποία ρυπαίνουν, ο Τούνελ είπε ότι η αυτοκινητοβιομηχανία είναι και αυτή σε μια φάση μετάβασης, η οποία προχωρά γρήγορα. «Θα έλεγα ότι είναι πιο μπροστά από την ευρύτερη ναυτιλιακή βιομηχανία, και είμαι πεπεισμένος ότι τα αυτοκίνητα του μέλλοντος θα έχουν σημαντικά λιγότερους, ή ακόμα και μηδενικούς, ρύπους από τη λειτουργία τους. Το Oceanbird αντιστοιχεί τέλεια σε αυτό που κάνουν πολλές αυτοκινητοβιομηχανίες».

H Wallenius, σε συνεργασία με το σουηδικό ερευνητικό ινστιτούτο SSPA και το Royal Institute of Technology στη Στοκχόλμη, έχει κατασκευάσει ένα μικρής κλίμακας μοντέλο, το οποίο θα δοκιμαστεί στη θάλασσα μέσα στους επόμενους μήνες. Ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αναμένεται να είναι έτοιμο ως τα τέλη του επόμενου έτους, και το πρώτο σκάφος να είναι έτοιμο να σαλπάρει νωρίτερα από το 2025.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια