Ο κυνισμός της κυρίας Μέρκελ και η τύχη της «διαμεσολάβησης»


Η πλειοψηφία των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν αντιληφθεί, λένε, ότι οι επιθετικές πολιτικές του ισλαμιστή Ερντογάν αποτελούν απειλή για την Ευρώπη και ότι γι΄ αυτό πρέπει να δοθεί τέλος στις πολεμικές κινήσεις της Τουρκίας στη Μεσόγειο. Αυτό ικανοποιεί βεβαίως κατ’ αρχήν την Αθήνα. Αλλά, όταν οδηγεί στη σύσταση του Βερολίνου προς Ελλάδα και Τουρκία για «αποκλιμάκωση της έντασης» και έναρξη «διαλόγου», τότε η σύσταση σημαίνει τι; Σημαίνει ,ότι η προεδρεύουσα στην ΕΕ, Γερμανία, παρ ότι γνωρίζει και αποδέχεται πως η Τουρκία παρανόμως κινείται με το στόλο της στη Μεσόγειο και απειλεί δύο μέλη της ΕΕ με πόλεμο, καλεί την Αθήνα να ανοίξει «διάλογο» με την επιτιθέμενη Άγκυρα! φτάνει μόνο να σταματήσουν τις βόλτες τους στη «γαλάζια πατρίδα» τα τουρκικά ερευνητικά σκάφη, με συνοδεία πολεμικών σκαφών!

Με αξιοσημείωτο πολιτικό θράσος το Βερολίνο ζητάει απ’ την Αθήνα να ξεκινήσει «διάλογο» με τον Ερντογάν, χωρίς να ζητάει από αυτόν να αναγνωρίσει προηγουμένως το διεθνές δίκαιο της θάλασσας!

Η προτεινόμενη από την κυρία Μέρκελ «ανταλλαγή» είναι ενδεικτική της γερμανικής διπλωματικής δολιότητας : Αρκεί να «μαζέψει» τον πολεμικό στόλο και τα ερευνητικά σκάφη του ο διεθνώς καταδικασμένος για τις εκτός διεθνούς έννομης τάξης ενέργειες του, Ερντογάν ,για να δεχθεί με ευρωπαϊκές «ευλογίες» η απειλούμενη με πόλεμο Ελλάδα να συζητήσει με την Τουρκία. Η τελευταία προβάλλει εξωφρενικές απαιτήσεις προς στην Ελλάδα, προκαταβολικά δηλώνει πως τα ελληνικά νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα γατί..έτσι αρέσει στον «πιστολά» Ταγίπ Ερντογάν ! Κι’ ας λένε ό, τι θέλουν το διεθνές δίκαιο της θάλασσας, οι Συνθήκες ,η ΕΕ, ας ανησυχεί το ΝΑΤΟ( τη «συνοχή» του και τα μάτια μας! ),ας παραβιάζεται ο Χάρτης του ΟΗΕ και άπασα η διεθνής έννομη τάξη γενικώς..

Εδώ, λοιπόν, τα πράγματα κάπου δεν πήγαν καλά στα σούρτα-φέρτα της Αθήνας με το Βερολίνο. Η ελληνική κυβέρνηση, σε ώρα κατά την οποία η Ελλάδα δέχεται μία πρωτοφανούς εντάσεως στρατιωτική πίεση από την Τουρκία σε θάλασσα και ηπειρωτικά εδάφη, δεν είναι υποχρεωμένη να συμμερίζεται τις ανησυχίες της κυρίας Μέρκελ για τις πλούσιες γερμανικές εξαγωγές στην Τουρκία. Ούτε είναι νοητό να πληρώνει η Αθήνα τους «λογαριασμούς» των εκβιασμών του τυχοδιώκτη Ερντογαν στο Μεταναστευτικό. Κάτι δεν πήγε καθόλου καλά με τη γερμανική «διαμεσολάβηση» .Αντί να «συγκρατεί» με αυστηρές «κυρώσεις» η Ευρωπαϊκή Ενωση τον επιτιθέμενο ταραξία Ερντογάν ,καλείται η Αθήνα να τον «συγκρατήσει», αποδεχόμενη στα γρήγορα ένα ξεκίνημα «διαλόγου» μαζί του ! Ωστε να βγάλει από πάνω του και το φιλικό προς την Αγκυρα, Βερολίνο την ευθύνη του «ευρωπαϊκού» χειρισμού αυτής της υπόθεσης. Κι΄όσο για την Κύπρο, ποιός τη λογαριάζει στο Βερολίνο; Μόνο η Αγκυρα και το Λονδίνο την λογαριάζουν .

Πρόκειται για μία στάση ,που επιβεβαιώνει τον ακραίο οικονομικό κυνισμό και την πολιτική μυωπία της Γερμανίας, αλλά και την επιβεβαίωση της πολιτικής απίσχνανσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στην οποίαν ευθέως αρνούνται συμμετοχή μόνο το Παρίσι και η Βιέννη.

Οι ευρωδιεθνιστές «Βερολινέζοι» των Αθηνών «τα δίνουν όλα» αυτό τον καιρό για το «διάλογο», κι’ ας υποστηρίζει σταθερά η Τουρκία ότι μεταξύ των ακτών της και των ακτών της Β.Αφρικής, δεν μεσολαβεί κανένα νησί! Η κυβέρνηση πρέπει, όμως, να αποφύγει ,έστω και την τελευταία ώρα, την «παγίδα» και να μιλήσει «διαφορετικά» με την κυρία Μέρκελ, τα συμφέροντα της οποίας δεν συναντώνται με τα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδας ούτε και με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας. Θα υποστεί δεινές πολιτικές ήττες και ζημιές στο Αιγαίο και στην Ανατ. Μεσόγειο η Αθήνα αν περάσει την πύλη του «διαλόγου» με την Αγκυρα από τις πλάγιες πόρτες των «διερευνητικών» συνομιλιών χωρίς προηγούμενη αναγνώριση του διεθνούς δικαίου της θάλασσας από την Τουρκία και χωρίς αυστηρή ατζέντα αποκλειστικώς για ζητήματα χωρικών υδάτων-υφαλοκρηπίδας-ΑΟΖ.

Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια