© Φωτογραφία : Twitter / The Siberian Times |
Ένας τεράστιος κρατήρας μοναδικός στο είδος του λόγω διαφόρων παραγόντων εντάσσεται στη λίστα εκείνων που ανακαλύφθηκαν από το 2014 στο έδαφος της χερσονήσου Γιαμάλ στη Σιβηρία.
Η χοάνη είναι σε άριστη κατάσταση, επιτρέποντας έτσι μια πιο προσεκτική μελέτη ανέφερε σε δήλωσή του το ρωσικό κέντρο εξερεύνησης της Αρκτικής.
«Αυτός ο κρατήρας είναι μοναδικός. Παρέχει πολλές πρόσθετες επιστημονικές πληροφορίες που δεν μπορώ να αποκαλύψω ακόμη», δήλωσε στον ρωσικό Τύπο ο Βασίλι Μπογκογιαβλένσκι, ανώτερος ερευνητής στο Ινστιτούτο Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών.
Ο μηχανισμός σχηματισμού του έχει ως εξής: οι θύλακες αερίου υπό υψηλή πίεση σχηματίζονται στο μόνιμο πάγωμα. Όταν υπερβαίνει τις 12 ατμόσφαιρες, σπάει το μόνιμο πάγωμα και σχηματίζει μια χοάνη με τέλεια κυλινδρικό σχήμα και βάθος έως 50 μέτρα, δήλωσε το Κέντρο Εξερεύνησης της Αρκτικής.
Ο κρατήρας που ανακαλύφθηκε πρόσφατα «είναι εκπληκτικός στις διαστάσεις και το μέγεθός του» σύμφωνα με τον Εβγκένι Τσουβίλιν, ερευνητή στο Κέντρο Εξαγωγής Υδρογονανθράκων στο Ινστιτούτο Επιστήμης και Τεχνολογίας του Σκολκόβο.
Ο πρώτος κρατήρας που ανακαλύφθηκε το 2014 έθεσε αρχικά τις υποθέσεις πτώσης μετεωρίτη ή στρατιωτικών δοκιμών. Ένας άλλος μεγάλος κρατήρας δημιουργήθηκε από μια έκρηξη τον Ιούνιο του 2017, το βάθος της οποίας στο στενότερο σημείο του είναι περίπου 50 μέτρα.
More than 400 sealed ‘craters’ are ticking time bombs from a total 7000+ Arctic permafrost mounds. Dissecting them like surgical abscesses to release the gas seen as one solution to avoid future eruptions https://t.co/ILZDHX8FOt pic.twitter.com/aafGP7KPNk— The Siberian Times (@siberian_times) September 7, 2020
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια