Γράφει ο Άγγελος Κωβαίος
Τα πρόσθετα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση την Τρίτη λόγω της ανησυχητικής εξάπλωσης της πανδημίας δείχνουν σαφώς ότι βρισκόμαστε σε κάποιο σημείο κρίσιμο.
Είναι φανερό ότι δεν ανησυχεί τους ειδικούς και την πολιτική ηγεσία τόσο πολύ ο ρυθμός μετάδοσης, αφού όπως λένε το R παραμένει κάτω από το 1, αλλά ο αυξημένος ρυθμός με τον οποίο εισάγονται ηλικιωμένοι ασθενείς στις εντατικές μονάδες ή φτάνουν στο σημείο να διασωληνωθούν.
Υπό αυτό το πρίσμα, θα ανέμενε κανείς κάτι διαφορετικό ως αντίδραση στην εξέλιξη ή πάντως και κάποιες παρεμβάσεις σε άλλα πεδία.
Ένα από αυτά είναι οι εκκλησίες. Παραμένουν χώρος συνάθροισης, κυρίως πολιτών μεγαλύτερης ηλικίας, όμως για αυτούς τους χώρους δεν αναφέρθηκε τίποτε.
Θυμόμαστε όλοι ότι στην πρώτη φάση της πανδημίας έπρεπε να γίνει ολόκληρη διαπραγμάτευση μεταξύ της κυβέρνησης και της Εκκλησίας, για το αν τα μέτρα θα περιελάμβαναν τους ιερούς ναούς, αν και πώς θα γινόταν η περιφορά του Επιταφίου και η Αναστάσιμη Ακολουθία και φυσικά μία μεγάλη διαμάχη ξέσπασε για τη Θεία Μετάληψη, όπου ο καθένας έλεγε ό,τι ήθελε.
Σήμερα, μπορεί να θεωρηθεί έως και παράδοξο το γεγονός ότι η νέα δέσμη μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό δεν περιλαμβάνει ρυθμίσεις για τις συναθροίσεις στις εκκλησίες ή έστω για τη Θεία Μετάληψη.
Ο καθηγητής γενετικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης, έθεσε το ζήτημα δίχως πολλές περιστροφές την Τετάρτη το πρωί.
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε, είναι αναγκαία κάποια πρόνοια για το θέμα της Μετάληψης, ενώ ήταν κατηγορηματικός ότι η διαδικασία με την οποία αυτή γίνεται και η κοινή χρήση σκεύους από τους πιστούς, αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για την μετάδοση του ιού.
Δεν θέλει πολλή σκέψη για να κατανοήσει κανείς ότι σε συνθήκες εξάπλωσης της πανδημίας και εφόσον γίνεται λόγος για «οριζόντια μέτρα», αυτά θα πρέπει πράγματι να είναι οριζόντια.
Ακόμη και αν για λόγους οικονομίας της συζήτησης παραδεχθεί κάποιος ότι είναι λογικό να μην απαγορεύονται οι συναυλίες, αλλά να απαγορεύεται σε αυτές το κάπνισμα και το αλκοόλ, πολύ δύσκολα θα μπορέσει να κατανοήσει γιατί δεν έχει γίνει έστω κάποια σύσταση για την Θεία Μετάληψη.
Είναι η περιορισμένη διάθεση να ανοίξει η κυβέρνηση κάποιο μέτωπο; Και γιατί να πρέπει να ανοίξει μέτωπο σε τελική ανάλυση; Είναι κάποια παράλειψη μέσα στον πανικό των συσκέψεων και των τηλεδιασκέψεων;
Ό,τι και αν είναι, με κάποιον τρόπο και παρά την ψευδαίσθηση της ομαλότερης κατάστασης σε σχέση με τον Μάρτιο – Απρίλιο, με κάποιον τρόπο πρέπει να εμπεδωθεί από όλους ότι σήμερα η συνθήκη επιβάλλει πολύ μεγαλύτερη τόλμη στις αποφάσεις και στην εφαρμογή τους.
Σε ότι αφορά την Θεία Μετάληψη, δεν τίθεται ζήτημα πίστης. Είναι κατά ενοχλητικά προφανή τρόπο ζήτημα στοιχειώδους λογικής, η οποία είναι ο υπ’ αριθμόν 1 σύμμαχος στον αγώνα κατά της πανδημίας.
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια