Θα είναι η Folli-Follie η εκδίκηση της ΝΔ για τη Novartis;


Γράφει ο Αγγελος Κωβαίος

Ένταση διαρκείας στο πολιτικό σκηνικό αναμένεται ότι θα πυροδοτήσουν οι αποκαλύψεις της εσωτερικής ηλεκτρονικής αλληλογραφίας της Folli Follie , στις οποίες υπάρχουν αναφορές σε πολιτικά πρόσωπα, βουλευτές και υπουργούς της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Μεταξύ αυτών και στον πρώην Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Η πλέον πρόσφατη αποκάλυψη αφορά μήνυμα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, με ημερομηνία 9 Μαΐου 2018, όταν στέλεχος της εταιρίας έγραψε στον γιο του ιδρυτή της, Τζώρτζη Κουτσολιούτσου:

«Κύριε Τζώρτζη, θα ήθελα να σας ενημερώσω για τα σημερινά αποτελέσματα της κινητοποίησης μας. Η οδηγία από ψηλά είναι να συνδράμουνε τον Όμιλο. Αυτή είναι η θέση του Μαξίμου. Ενημερώθηκε και ο Πρωθυπουργός. Ο κος Μπαλαούρας έστειλε μήνυμα στον κ. Γκότση και του ανέφερε την κατάσταση. Προσωπική επικοινωνία έγινε με τον Αντιπρόεδρο από τον κ. Λαζαρίδη. Είπε και ο κ. Τρουλίνος να μην βγει Ανακοίνωση και να πάμε στις 16:15 για να συζητήσουμε μαζί τους για να έχουμε μία κοινή γραμμή (αυτοί και εμείς). Ότι και να τους πουν στην επιτροπή μπορούμε να επέμβουμε».

Η κρίσιμη παράμετρος είναι η δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης και πρωτίστως, το αν θα κριθεί ότι μετά τις αναφορές σε πολιτικά πρόσωπα, ο φάκελος θα σταλεί στη Βουλή.

Σε μία τέτοια περίπτωση, που κάποιοι προεξοφλούν, θα ανοίξει ένας νέος κύκλος πολιτικής αντιπαράθεσης, με ανοιχτά ενδεχόμενα σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής και της πολιτικής έντασης που κάτι τέτοιο θα συνεπάγεται.

Σε επίπεδο κεντρικής κυβέρνησης και παρά τις ανακοινώσεις της ΝΔ, οι αναφορές στην υπόθεση είναι πολύ φειδωλές. Ωστόσο, θεωρείται δεδομένο ότι οι αποκαλύψεις φέρνουν σε ιδιαιτέρως δυσχερή θέση τον ΣΥΡΙΖΑ και την ηγεσία του. Η κρίσιμη παράμετρος είναι αν, έπειτα από τα όσα συνέβησαν με την υπόθεση Novartis, θα αποφασιστεί μία απάντηση της κυβέρνησης, με αφορμή τις αποκαλύψεις που εκ πρώτης όψεως εκθέτουν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, σε σχέση με το σκάνδαλο Folli-Follie.

Οι αποκαλύψεις πυροδότησαν πόλεμο ανακοινώσεων μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. «Tα νέα στοιχεία που έρχονται στο φως από την έρευνα για το μεγάλο σκάνδαλο της Folli Follie αποκαλύπτουν ότι ο ίδιος ο κ. Τσίπρας ήταν ενήμερος για τις παρεμβάσεις υπέρ των προφυλακισμένων επιχειρηματιών», αναφέρθηκε σε ανακοίνωση της ΝΔ, με την προσθήκη:

«Κι όλα αυτά την εποχή που οι αρχές και η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «έπαιζαν καθυστέρηση» όταν ήδη είχε ξεσπάσει το σκάνδαλο».

Ο ΣΥΡΙΖΑ απάντησε με μία συγκεχυμένη ανακοίνωση, ότι ΝΔ έσπευσε να υιοθετήσει συκοφαντικούς και αβάσιμους ισχυρισμούς για στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις ξεκάθαρες απαντήσεις όλων και την προσφυγή τους στη Δικαιοσύνη, ενώ από την Κουμουνδούρου σημειώθηκε: «αφού λοιπόν [η ΝΔ] κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί ψήφισε και η ίδια το 2018 την επίμαχη και δήθεν σκανδαλώδη τροπολογία; Ήταν και ο κ. Μητσοτάκης στο «νταραβέρι»;».

«Και ακόμη χειρότερα, για ποιο λόγο τον Μάιο του 2020, ως κυβέρνηση, στην κύρωση της ΠΝΠ προέβλεψε ακριβώς την ίδια παράταση για το καθεστώς πώλησης αφορολογήτων ειδών, που προέβλεπε η τροπολογία του 2018;», ανέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια