Sponsor

ATHENS WEATHER

Κορωνοϊός: Υγειονομική «βόμβα» τα γηροκομεία - Επέλαση των κρουσμάτων σε όλη τη χώρα


Έντονος είναι ο προβληματισμός σε κυβέρνηση και ειδικούς για τη μαζική εμφάνιση κρουσμάτων του κορωνοϊού σε γηροκομεία, αλλά και σε υγειονομικούς, εργαζόμενους νοσοκομείων.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης περαιτέρω μέτρων στις προνοιακές δομές, όπως οι οίκοι ευγηρίας, άφησε σήμερα ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας στον απόηχο της αύξησης των κρουσμάτων στους οίκους ευγηρίας.

«Αμέσως μετά τις διακοπές τους, και πριν την επιστροφή τους στους οίκους ευγηρίας, οι εργαζόμενοι θα τεστάρονται. Είχαμε συνεργασία με τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργό κ. Σκέρτσο και την υφυπουργό Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου» σημειωσε σήμερα ο Βασίλης Κικίλιας μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Οι προνοιακές δομές ανήκουν στο υπουργείο Εργασίας αλλά είναι προτεραιότητα για μας. Έχω μιλήσει για ανάγκη προστασίας των ευπαθών ομάδων, κινδυνεύουν πιο πολύ απ’ όλους τους άλλους από τον κορωνοϊό» είπε με αφορμή τα κρούσματα σε οίκους ευγηρίας. «Θα έχουμε δύσκολο φθινόπωρο και χειμώνα, στόχος μας είναι να λύνουμε ένα - ένα τα προβλήματα στο μετρό του δυνατού και να δίνουμε αντικειμενική εικόνα του τι επικρατεί στον κόσμο» τόνισε.

Προβληματισμός για τα κρούσμα στα γηροκομεία

Ο Νικόλαος Σύψας, Καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας Λοιμώξεων στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορονοϊό σχολιάζοντας τα τελευταία δεδομένα σε χθεσινό δελτίο ειδήσεων δήλωσε χαρακτηριστικά ότι, «ο ιός χτυπάει την πόρτα των γηροκομείων», ενώ τόνισε πως την «ανεύθυνη συμπεριφορά κάποιων την πληρώνουν αυτοί που δεν φταίνε και είναι οι ηλικιωμένοι».

Οι ειδικοί υπενθυμίζουν λοιπόν τη σημασία της τήρησης τόσο των ατομικών μέτρων προστασία (μάσκα, τήρηση αποστάσεων, καλό πλύσιμο των χεριών) όσο και των τοπικών περιοριστικών μέτρων, ενώ κατά την επιστροφή από τουριστικούς προορισμούς θα πρέπει να αποφεύγουμε την επαφή με ηλικιωμένους και ευπαθείς ομάδες τουλάχιστον για επτά ημέρες.

Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων που συνεδριάζει σήμερα αξιολογώντας όλα τα τελευταία στοιχεία της επιδημίας στη χώρα, αναμένεται να καταλήξει σε νέες προτεινόμενες παρεμβάσεις σε τοπικό και γενικό επίπεδο, ώστε να αποτραπεί η ανεξέλεγκτη αύξηση των κρουσμάτων.

22 κρούσματα στον οίκο ευγηρίας «Εστία Παπαγεωργίου»

Χθες, Τετάρτη 19/8, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 217 νέα κρούσματα κορονοϊού, τη στιγμή που αναζητείται η πηγή μετάδοσης του ιού στον οίκο ευγηρίας «Εστία Παπαγεωργίου».
Συγκεκριμένα, θετικοί σε Covid-19 διαγνώστηκαν 15 ηλικιωμένοι που διέμεναν στο Ιδρυμα «Εστία Παπαγεωργίου» της Iεράς Μητροπόλεως Νεαπόλεως Σταυρουπόλεως, καθώς και 7 άτομα από το προσωπικό (22 στο σύνολο). Οι 12 από τους ηλικιωμένους νοσηλεύονται στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου», οι δύο στο «Ιπποκράτειο» και ένα άτομο στο «Παπανικολάου», ενώ οι επτά εργαζόμενοι βρίσκονται σε κατ' οίκον περιορισμό.

Οπως είναι φυσικό, όλοι απεύχονται να συμβεί ό,τι και στον οίκο ευγηρίας «Αγία Κυριακή» στο Ασβεστοχώρι της Θεσσαλονίκης, όπου ήδη έχουν χάσει τη ζωή τους 6 ηλικιωμένοι που μολύνθηκαν από τον κορονοϊό.

Υπενθυμίζεται ότι στην περίπτωση της «Αγίας Κυριακής» από την ιχνηλάτηση των επαφών κατέστη εφικτός ο εντοπισμός του ατόμου που αποτέλεσε τον ξενιστή του ιού, ωστόσο δεν έχει συμβεί το ίδιο και στην περίπτωση της «Εστίας Παπαγεωργίου», με τους υπεύθυνους της δομής να δηλώνουν παρ' όλα αυτά ότι τηρούνται όλα τα μέτρα ασφαλείας.

Αυξάνονται τακρούσματα σε εργαζόμενους στα νοσοκομεία

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) τουλάχιστον 70 γιατροί και λοιπό υγειονομικό προσωπικό εντοπίστηκαν θετικοί στον κορωνοϊό τον μήνα Αύγουστο. «Από τους 70 υγειονομικούς που έχουν βρεθεί θετικοί στον κορωνοϊό τον Αύγουστο, πάνω από 50 είναι ασυμπτωματικοί, με ότι αυτό συνεπάγεται για την διασπορά του κορωνοϊού», επεσήμανε ο Μιχάλης Γιαννάκος.

«Καμπανάκι» από τους ειδικούς - 10 αδιάγνωστα κρούσματα για κάθε ασυμπτωματικό

Επιμένει ο κορονοϊός στη χώρα μας με τα νούμερα που καταγράφονται τον Αύγουστο να δείχνουν πώς ένα δεύτερο κύμα του φονικού ιού «σαρώνει» τη χώρα. Τα κρούσματα που εξακολουθούν να καταγράφονται είναι σε υψηλά επίπεδα με τους ειδικούς να κάνουν ειδική αναφορά στους ασυμπτωματικούς ασθενείς οι οποίοι είναι αυτοί που προκαλούν «πονοκέφαλο» καθώς μεταδίδουν τον ιό χωρίς οι ίδιοι να το γνωρίζουν.

Τα 217 κρούσματα που καταγράφηκαν την Τετάρτη έδειξαν πώς η κατάσταση παραμένει δύσκολη στην Αττική η οποία τα τελευταία 24ωρα είναι η αρνητική πρωταγωνίστρια καταγράφοντας καθημερινά έναν μεγάλο αριθμό μολύνσεων.

Η καθηγήτρια επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Αθηνά Λινού μίλησε στον ANT1 και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου καθώς τα κρούσματα που καταγράφονται παραμένουν σταθερά πάνω από 200 καθημερινά.

«Νομίζω ότι είμαστε σε ανοδική τάση. Η εφαρμογή των μέτρων μπορεί να δείξει ότι αποδίδουν, αλλά θα το διαπιστώσουμε σε δέκα ημέρες. Ο αριθμός των κρουσμάτων που βλέπουμε είναι συνήθως ο ελάχιστος. Μπορεί να υπάρχουν πολλά άλλα, και σίγουρα θα υπάρχουν, όμως είναι χωρίς συμπτώματα. Και αυτό γιατί δεν κάνουμε επίσημη δειγματοληπτική εξέταση ενός τυχαίου δείγματος του πληθυσμού για να ξέρουμε στα 10 εκατ. Έλληνες πόσοι άλλοι είναι ασυμπτωματικοί και νοσούν. Με αυτό τον τρόπο δεν μπορούμε να δούμε την αύξηση. Την μεταβολή μπορούμε να τη δούμε με τα κρούσματα που νοσούν, με αυτά που χρειάζονται νοσηλεία και αυτά που απαιτούν εισαγωγή σε εντατική ή διασωλήνωση. Μόνο έτσι μπορούμε να καταλάβουμε τι γίνεται», ανέφερε.

Σχετικά με τους ασυμπτωματικούς ασθενείς για τους οποίους έχει εκφραστεί η άποψη ότι μπορεί να είναι χιλιάδες, είπε: «Η πιο ήπια εκδοχή αναφέρει ότι για κάθε συμπτωματικό κρούσμα υπάρχουν δέκα αδιάγνωστα στον πληθυσμό. Οπότε ναι, θα μπορούσαν να είναι κάποιες δεκάδες χιλιάδες κρουσμάτων στη χώρα τα οποία μεταδίδουν χωρίς να υποφέρουν και χωρίς να απαιτούν θεραπεία αλλά δεν ξέρουμε ακριβώς πόσα είναι».

Αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων η κ. Λινού υποστήριξε ότι θα πρέπει να τηρηθούν μια σειρά από μέτρα. «Πρέπει να διασφαλιστεί η ασφάλεια των παιδιών, των γονιών αλλά και των εργαζομένων. Όλα τα μέτρα πρέπει να είναι συλλογικά. Οχι μόνο μάσκα, αλλά να υπάρχει τήρηση αποστάσεων, συχνό πλύσιμο των χεριών και αξιοποίηση των υπαίθριων χώρων. Επίσης τα μεγάλα τμήματα να σπάσουν γιατί μόνο η μάσκα δεν λύνει το πρόβλημα. Κάθε δήμος να βρει, αν υπάρχουν κάποιες αίθουσες που δεν χρησιμοποιούνται, όπως πνευματικά κέντρα ή βιβλιοθήκες και να πάνε εκεί οι μαθητές», είπε χαρακτηριστικά ενώ επεσήμανε πως αν τα παιδιά μείνουν στο σπίτι ο κίνδυνος είναι υψηλότερος, καθώς εκτίθενται σε μεγαλύτερο αριθμό ατόμων.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια