Λιβύη: Τελειώνει η άμμος στην κλεψύδρα – «Ώρες μακριά από την πολιορκία της Σύρτης»


«Βρισκόμαστε ώρες μακριά από την καθοριστική μάχη της Σύρτης» και αυτό δεν θα μπορούσε να έρθει από πιο επίσημα χείλη!

Ο Στρατηγός Ahmed Al-Mismari, εκπρόσωπος της Γενικής Διοίκησης του Εθνικού Στρατού της Λιβύης, με επικεφαλής τον στρατάρχη Χαλιφα Χαφτάρ, επιβεβαίωσε ότι τις επόμενες ώρες «θα γίνουμε μάρτυρες μιας μεγάλης μάχης στην περιοχή της Σύρτης και της Τζάφρα».

Ο στρατηγός αντιλαμβάνεται την μεγάλη κινητικότητα των εχθρικών πολιτοφυλακών ως προάγγελο μάχης και ετοιμάζει τα στρατεύματα του, για τη μάχη που -σύμφωνα με αναλυτές αλλά και τον ίδιο- θα καθορίσει το μέλλον του εμφυλίου.

Αλλά ο Χαφτάρ δεν θα είναι μόνος του. Ο Khaled Al Mahjoub, υψηλόβαθμος αξιωματικός του LNA χαρακτήρισε την Αίγυπτο ως «τον πραγματικό εταίρο για την ασφάλεια και την ειρήνη στη Λιβύη» και, κατά συνέπεια, «έχει το δικαίωμα να παρέμβει στρατιωτικά».

Το Κοινοβούλιο της Ανατολικής Λιβύης, άλλωστε, που πρόσκειται στον Λιβυκό Εθνικό Στρατό του Χαλίφα Χαφτάρ, κάλεσε τη Δευτέρα επισήμως τον στρατό της Αιγύπτου να παρέμβει στη χώρα, προκειμένου να αποκρούσει την «τουρκική εισβολή και κατοχή». Τουρκικές δυνάμεις υποστηρίζουν τις απόπειρες της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας του Φαγέζ αλ Σαράζ, που εδρεύει στην Τρίπολη, για κατάληψη στρατηγικής σημασίας πόλεων στην κεντρική Λιβύη.

Την ίδια στιγμή και παρά την πολεμική ρητορική βρίσκεται σε εξέλιξη διπλωματική προσπάθεια για την αποτροπή μιας κλιμάκωσης που θα έφερνε την Τουρκία αντιμέτωπη με το μέτωπο Ρωσίας, Αιγύπτου και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Ιδιαίτερα τα Εμιράτα διαδραματίζουν πιο ενεργό ρόλο από αυτόν που φαίνεται εκ πρώτης όψεως και αποτελούν τους πιθανότερους δράστες της επίθεσης, προ δεκαημέρου, εναντίον τουρκικής βάσης στην Αλ Ουατίγια της δυτικής Λιβύης. Η επίθεση με αεροσκάφη τύπου Rafale ή Μirage κατέστρεψε τα αντιαεροπορικά συστήματα της Τουρκίας και οδήγησε Τούρκους αναλυτές να διερωτώνται αν έχει έρθει η ώρα να αναπτύξει η Τουρκία στη Λιβύη τους αντιαεροπορικούς πυραύλους S-400 που έχει προμηθευθεί από τη Ρωσία.

Πηγή: AMN

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια