Η ηρεμία πριν την καταιγίδα


Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου 

Μετά την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής, όπου όμως δεν αναμένονται και πολλά, ο πρωθυπουργός θα έχει μπροστά του μία μικρή περίοδο ηρεμίας πριν το κυβερνητικό καράβι μπει σε πολύ μεγάλες φουρτούνες.

Και θα είναι σημαντικό να υπάρξουν "ανάσες" ηρεμίας πριν την καταιγίδα. Γιατί παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει χειριστεί αρκετές ιδιαίτερα δύσκολες καταστάσεις, με κορυφαία αυτή της πανδημίας, η αλήθεια είναι ότι τα πολύ δύσκολα είναι ακόμα μπροστά. Σε όλα τα επίπεδα. Σε υγειονομικό, σε οικονομικό, στα εθνικά θέματα. Και από το πόσο αλώβητη ή μάλλον από το πόσο διαχειρίσιμες θα είναι οι πληγές που θα αφήσουν οι προσεχείς μάχες, θα κριθούν πολλά και για την ίδια την κυβέρνηση αλλά και για τις ευρύτερες εξελίξεις στην πολιτική ζωή του τόπου. Βεβαίως, στην αφετηρία της πολύ δύσκολης περιόδου που έρχεται, η κυβέρνηση διαθέτει ενισχυμένο κύρος και αποδοχή.

Και ο πρωθυπουργός -κυρίως- έχει αυξήσει σημαντικά το προσωπικό του πολιτικό κεφάλαιο. Το ζήτημα λοιπόν που θα κληθεί να αντιμετωπίσει, είναι πώς θα διατηρηθεί και σε ποιον βαθμό, η πολιτική υπεραξία που έχει κερδηθεί. Και δεν είναι απολύτως σαφές ακόμα ποιο από τα μέτωπα που ανοίγονται είναι το πιο σοβαρό και απειλητικό. Ίσως και να είναι εκείνο που λιγότερο έχει απασχολήσει μέχρι σήμερα, καθώς η εμπλοκή υγειονομικής κρίσης και οικονομικής επισφάλειας με την καθημερινότητα, είχαν μέχρι σήμερα βρεθεί στο επίκεντρο. Όμως τα ελληνοτουρκικά όλα δείχνουν ότι εισέρχονται σε μία νέα φάση με πολύ μεγαλύτερες παγίδες. 

Και μπορεί σε πολιτικό επίπεδο στο θέμα της πανδημίας και της οικονομίας η κυβέρνηση να έχει δεδομένο προβάδισμα στην κοινή γνώμη έναντι μίας αποσταθεροποιημένης αντιπολίτευσης που δεν δείχνει ικανή να επανακάμψει, όμως στα ελληνοτουρκικά ο κίνδυνος για... το κάστρο, είναι από μέσα. Από το εσωτερικό της κυβερνώσας παράταξης. Και οι χειρισμοί που θα γίνουν σε σχέση με τις εξελίξεις που δύνανται να διαμορφωθούν θα κρίνουν πολλά ως προς την πιθανότητα ύπαρξης ή μη τριγμών, εντός Νέας Δημοκρατίας...

Τι φέρνει λοιπόν το φθινόπωρο; Πιθανότατα ένα νέο κύμα της πανδημίας. Ας ελπίσουμε όχι νωρίτερα όπως πολλοί ανησυχούν για τον Αύγουστο. Αλλά με αυξημένο βαθμό επικινδυνότητας αυτό να συμβεί όταν αρχίσει να κρυώνει ο καιρός. Τι θα συμβεί τότε; Προφανώς θα είναι πολύ δύσκολο να επαναληφθούν φαινόμενα γενικής καραντίνας. Έως απίθανο... Όμως μπορεί να υπάρξουν τοπικά lockdown, μικρότερα ή μεγαλύτερα. Και αυξημένα μέτρα. Πώς θα το εισπράξει αυτό η κοινωνία; Εξαρτάται από τον αριθμό των κρουσμάτων και κυρίως από τη θνησιμότητα. Αν η κατάσταση δεν ξεφύγει έχει καλώς. Διαφορετικά, το πολιτικό κεφάλαιο που χρίστηκε ακριβώς πάνω στην επιτυχημένη διαχείριση της πρόσφατης υγειονομικής κρίσης, θα αρχίσει γρήγορα να σπαταλιέται...

Για την οικονομία, τι να πούμε. Τα πράγματα είναι προφανές ότι είναι δυσμενέστερα από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί ή έστω σε σχέση με τις ελπίδες που είχαν διαμορφωθεί. Κακά τα ψέματα, ο χειμώνας θα είναι δύσκολος για πολλούς. Και λεφτά από το εξωτερικό δεν θα έρθουν άμεσα πολλά. Οι προσδοκίες για ουσιαστική ενίσχυση μετατίθενται για τα μέσα του επόμενου έτους. Και βλέπουμε... Οπότε θα πρέπει κυρίως να αρκεστούμε στις δυνατότητές μας με όποια λίγα κονδύλια εξασφαλίζονται μέσω κάποιων προγραμμάτων, όπως πχ το SURE. Όμως αν τα πράγματα εξελιχθούν έτσι, αυτό σημαίνει ότι θα τεθεί σε αμφισβήτηση η δυνατότητα επιβίωσης πολλών επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Προφανώς θα υπάρξουν γκρίνιες και ίσως και αντιδράσεις. Θα χρειαστεί πολιτική μαεστρία για να περάσει το καράβι τον κάβο...

Όσο για τα ελληνοτουρκικά, είναι προφανές ότι αποτελούν ένα εθνικό διακύβευμα πολύ μεγαλύτερης σημασίας και έντασης από εκείνο της ονομασίας των Σκοπίων. Σε όλα τα επίπεδα. Όλα δείχνουν ότι το θέμα θα δυσκολέψει πολύ. Ήδη δυσκολεύει... Και δεδομένου ότι η Τουρκία κλιμακώνει σταδιακά την πίεση και τα διαπραγματευτικά της χαρτιά προκειμένου να οδηγηθούμε με τους ευνοϊκότερους δυνατούς για εκείνη όρους σε διάλογο για το Αιγαίο και τις ΑΟΖ, είναι δυστυχώς πιθανό η κυβέρνηση να κληθεί να λάβει πολύ σοβαρές και εθνικά κρίσιμες αποφάσεις. Και αυτό, αν προκύψει θα είναι ένα βάρος που ποτέ καμία κυβέρνηση δεν είναι εύκολο να σηκώσει μόνη. 

Έρχονται λοιπόν δυσκολίες και δυσεπίλυτα προβλήματα. Μέχρι στιγμής, η κυβέρνηση έχει δείξει ικανότητα στη διαχείριση δυσχερών συνθηκών και έχει ανταπεξέλθει με επιτυχία. Προφανώς είναι και πιο έμπειρη και πιο ώριμη και μέσα από τον ανασχηματισμό - όταν κάποια στιγμή γίνει...- θα δοθεί η ευκαιρία να γίνουν και διορθωτικές κινήσεις ενόψει του κρίσιμου χειμώνα. Και έχει και ένα ακόμα ατού. Δεν έχει σοβαρή απειλή από την αντιπολίτευση. Θα περάσει όμως δια πυρός και σιδήρου. Εκεί θα δοκιμαστούν οι πολιτικές και θα φανούν οι αντοχές. 


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια