Η πρόταση Μισέλ για το Ταμείο Ανάκαμψης


Του Κώστα Ράπτη

Μια καλύτερη, πιο ρωμαλέα και πιο "πράσινη" Ευρώπη είναι το σύνθημα με το οποίο παρουσίασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ σήμερα στις Βρυξέλλες τις αναλυτικές προτάσεις του για το το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο και το υπό σύσταση Ταμείο Ανασυγκρότησης της Ε.Ε., ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ερχόμενης Παρασκευής, της πρώτης δια ζώσης μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού.

Το τρίπτυχο που προέβαλλε ο Σαρλ Μισέλ, αναφέρεται στους στόχους της μείωσης των αποκλίσεων, της επίτευξης μεγαλύτερης ανθεκτικότητας απέναντι στα σοκ της μετατόπισης της ευρωπαϊκής ατζέντας σε θέματα όπως η ψηφιακή επανάσταση, η κλιματική αλλαγή και το ερώτημα της θέσης της Ευρώπης στον κόσμο.

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου επιχείρησε να συμβιβάσει πολλές διαφορετικές ευαισθησίες, που, όπως είπε, είναι όλες σεβαστές, και θέλησε να διεξαγάγει με διαφάνεια, εξ ού και η δημοσιοποίηση αναλυτικών προτάσεων, τη διαπραγμάτευση ενόψει της Συνόδου της Παρασκευής, η οποία όπως ο ίδιος εμμέσως αναγνώρισε δεν θα είναι καταληκτική. Χαρακτηριστικά τόνισε ότι η "ομοφωνία είναι διαφορετικό πράγμα από την πλειοψηφία", ενώ έκανε λόγο για προετοιμασία και νέας δια ζώσης Συνόδου Κορυφής.

Σε αυτό το πνεύμα, ο Σαρλ Μισέλ υιοθέτησε κατά το μεγαλύτερο μέρος τις προτάσεις της Κομισιόν (ιδίως σε ό,τι αφορά την αναλογία 500 δισ. σε επιχορηγήσεις και 250 δισ. σε δάνεια για το Ταμείο Ανασυγκρότησης), με κυριότερη διαφορά την ελαφρά μείωση του προτεινόμενου αριθμού των 1,1 τρισ. ευρώ για τον πολυετή κοινοτικό προϋπολογισμό, με διατήρηση πάντως των κονδυλίων για την Κοινή Αγροτική Πολιτική και το Ταμείο Συνοχής.

Όπως είπε, η διατήρηση των επιχορηγήσεων αφορά στο υψηλό επίπεδο χρέους ορισμένων κρατών-μελών, το οποίο απειλεί την ίδια την ενιαία αγορά.

Ωστόσο, ο πρόεδρος του Συμβουλίου προχώρησε σε ορισμένες πρωτότυπες προτάσεις: αφενός την εντονότερη εμπλοκή του Συμβουλίου, και όχι μόνο της Κομισιόν, στην κατανομή των κονδυλίων του Ταμείου, ακόμη και στο στάδιο της υλοποίησης (σε μια κίνηση προφανώς καθησυχασμού των Βόρειων "φειδωλών" κρατών). Αφετέρου, δε, στην θέσπιση conditionality και μόνιμων μηχανισμών επιτήρησης που θα διασυνδέουν τη χρηματοδότηση με τον σεβασμό των ευρωπαϊκών αξιών και του κράτους δικαίου, ως προς τα οποία "δεν θα κλείσουν τα μάτια", διότι αποτελούν κλειδί για το μέλλον του ευρωπαϊκού σχεδίου.

Στις προτάσεις του επίσης περιλαμβάνεται η συγκρότηση ειδικού ταμείου 5 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του Brexit και η ενίσχυση των ίδιων πόρων με καθιέρωση ήδη από το 2021 ψηφιακού τέλους, όποιες και αν είναι οι συνεχιζόμενες δύσκολες διαπραγματεύσεις στον ΟΟΣΑ.

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια