Ροζ πάγος «κάλυψε» τις Άλπεις - Ανησυχία ειδικών | Βίντεο


Στο παρακάνω βίντεο, θα παρακολουθήσετε την αρκετά μυστηριώδη εμφάνιση ενός στρώματος ροζ πάγου στις ιταλικές Άλπεις. Μάλιστα, αυτό έχει προξενήσει ιδιαίτερη ανησυχία στους επιστήμονες, εκφράζοντας ότι ίσως να πρόκειται για το φαινόμενο με τα φύκια και την επιτάχυνση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Πίσω από το ροζ χρώμα του πάγου στον παγετώνα Πρεζένα κρύβονται φύκια (άλγη), σαν κι αυτά που έχουν εντοπιστεί στη Γροιλανδία, λέει ο Μπιάτζιο Ντι Μάουρο του Εθνικού Ερευνητικού Συμβουλίου της Ιταλίας, ο οποίος είχε προηγουμένως μελετήσει τα φύκια στον παγετώνα Μόρτερατς της Ελβετίας.

​Όπως εξηγεί τα φύκια αυτά δεν είναι επικίνδυνα σαν εκείνα που είχαν εμφανιστεί τον περασμένο Σεπτέμβριο σε ακτές της βόρειας Γαλλίας, αλλά «ένα φυσικό φαινόμενο που συμβαίνει την άνοιξη και το καλοκαίρι στα μεσαία γεωγραφικά πλάτη αλλά και στους Πόλους».

Τα φύκια αυτά, γνωστά με την επιστημονική ονομασία Ancylonema nordenskioeldii, έχουν εντοπιστεί και στη λεγόμενη «Σκοτεινή Ζώνη» της Γροιλανδίας, όπου επίσης λιώνουν οι πάγοι.

Γιατί ανησυχούν οι επιστήμονες

Κανονικά ο πάγος αντανακλά πάνω από το 80% της ηλιακής ακτινοβολίας, αλλά τα φύκια σκουραίνουν την επιφάνειά του με αποτέλεσμα να απορροφά τη θερμότητα και να λιώνει ταχύτερα. Κι όσο ταχύτερα λιώνει ο πάγος τόσο περισσότερα φύκια εμφανίζονται, αφού αναπτύσσονται με τα νερά του και προσδίδουν μια ροζ κοκκινωπή απόχρωση, όπως στον λευκό πάγο στο Πάσο Γκάβια σε υψόμετρο 2.618 μέτρων.

«Όλα όσα σκουραίνουν το χιόνι, προκαλούν το λιώσιμό του καθώς επιταχύνουν την απορρόφηση της ακτινοβολίας. Προσπαθούμε να υπολογίσουμε και την επίδραση άλλων φαινομένων -πέραν της ανθρώπινης δραστηριότητας σε ό,τι αφορά στην υπερθέρμανση της Γης», εξηγεί ο Ντι Μάουρο επισημαίνοντας ότι πιθανώς να έχει αντίκτυπο στην εμφάνιση των φυκιών και η παρουσία των πεζοπόρων και των λιφτ στις πλαγιές.

​Τουρίστες που αντίκρισαν το αλλόκοτο θέαμα στον παγετώνα αυτό των ιταλικών Άλπεων, σχολιάζουν ότι η Φύση μας εκδικείται για όσα της κάνουμε. «Η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι ήδη μεγάλο πρόβλημα και το τελευταίο που χρειαζόμασταν ήταν τα φύκια», δήλωσε η Μάρτα Ντουράντε. «Δυστυχώς προκαλούμε ανεπανόρθωτη ζημιά και νομίζω ότι ήδη βρισκόμαστε στο σημείο, όπου δεν υπάρχει επιστροφή»…




* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια