Χωρίς διαφάνεια και λογοδοσία δεν υπάρχει Δημοκρατία


Οι δυσώδεις αποκαλύψεις που βλέπουν το φως σχετικά με την απόπειρα συγκάλυψης των ευθυνών για την τραγωδία στο Μάτι προκαλούν θυμηδία στο πανελλήνιο και προσβάλλουν τη μνήμη των νεκρών και των προσφιλών τους προσώπων.

Ο κυνικός τρόπος με τον οποίο κρατικοί λειτουργοί μεθόδευσαν την πορεία των ερευνών και ενορχήστρωσαν την επιχείρηση απόκρυψης της αλήθειας για μια εθνική τραγωδία με εκατόμβη νεκρών αποτελεί όνειδος για τη Δημοκρατία μας και το κράτος δικαίου.

Το ποιος έδωσε την εντολή για τη μεθόδευση αυτή μένει να αποδειχθεί από τη Δικαιοσύνη. Η πολιτική ευθύνη όμως είναι ούτως ή άλλως τεράστια και βαρύνει την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.

Από τη στιγμή που η κρατική μηχανή για την οποία ο ίδιος ήταν υπεύθυνος δεν στάθηκε ικανή να αποτρέψει την τραγωδία, όφειλε τουλάχιστον αν μη τι άλλο να φροντίσει να ριχθεί άπλετο φως. Και να «πάρει τα κεφάλια» όσων ευθύνονταν.

Οι νέες σκιές που ήρθαν στην επιφάνεια έρχονται να προστεθούν σε σειρά άλλων σκοτεινών υποθέσεων που μαρτυρούν καθεστωτική αντίληψη περί εξουσίας.
Ήδη από τον Ιανουάριο του 2015, στελέχη της τότε κυβέρνησης αντιμετώπιζαν ανερυθρίαστα το κράτος ως λάφυρο χωρίς να κρατούν ούτε τα προσχήματα.
Με όχημα και ασπίδα το περίφημο ηθικό πλεονέκτημα υπόγειοι μηχανισμοί βρήκαν το έδαφος να δρουν ανενόχλητοι περιφρονώντας τους δημοκρατικούς θεσμούς και κανόνες.

Η διάκριση των εξουσιών δοκιμάστηκε. Ακόμη αντηχεί στα αυτιά μας η προτροπή «να βάλουμε κάποιους φυλακή».

Το κλίμα ελευθεριότητας και αυθαιρεσίας εξέθρεψε την αντίληψη ότι η εξουσία μπορεί να ασκείται χωρίς έλεγχο και λογοδοσία.
Κάποιοι θεωρούσαν ότι ήταν δικαιωματικά, εξαιτίας της δήθεν αριστεροσύνης τους, πιο ίσοι από τους υπόλοιπους.

Πριν από περίπου έναν μήνα, με αφορμή άλλες αποκαλύψεις για την τότε διακυβέρνηση, γράφαμε από αυτή τη στήλη ότι πλέον δεν υπάρχει οδός διαφυγής για τον πρώην πρωθυπουργό.

Επιβάλλεται ο ίδιος να φωτίσει τη σκοτεινή πλευρά της Δημοκρατίας, να αναλάβει χωρίς περιστροφές την πολιτική ευθύνη για τις επιλογές του. Να συμβάλει στην πλήρη αποκάλυψη της αλήθειας για τα όσα απίστευτα και αδιανόητα καταγγέλλονται.

Δεν μπορεί πλέον άλλο να κρύβεται πίσω από δικαιολογίες, λογικές ακροβασίες και σοφιστείες.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια