Πώς επηρεάζει ο κορωνοϊός τον εγκέφαλο - Τι συμβαίνει με τη λευκή ουσία

© Φωτογραφία : Pixabay/TheDigitalArtist
Μια ομάδα Ιταλών ερευνητών επισήμανε αλλαγές στη λευκή ουσία του εγκεφαλικού φλοιού μιας ασθενούς με κορονοϊό.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, θα μπορούσε να πρόκειται για κάτι προσωρινό, μιας και η συγκεκριμένη ανωμαλία εντοπίστηκε σε μαγνητική τομογραφία κατά το πρώτο στάδιο της ασθένειας και στη συνέχεια εξαφανίστηκε.

Ειδικότερα, στην έρευνα που δημοσιεύτηκε στο JAMA Neurology επισημαίνεται ότι η γυναίκα, στην οποία ανακαλύφθηκαν οι συγκεκριμένες ανωμαλίες, είναι ακτινολόγος την τελευταία 25ετία, χωρίς σημαντικό ιατρικό ιστορικό και εργαζόταν σε χώρο που νοσηλεύονταν ασθενείς με κορωνοϊό.

Τα πρώτα συμπτώματά της ήταν ελαφρύς βήχας που κράτησε μια μέρα, παντελής απουσία όσφρησης και γεύσης, ενώ δεν είχε πυρετό ή σοβαρά συμπτώματα.

Αφού εξακριβώθηκε ότι είχε μολυνθεί με COVID-19, η γυναίκα υπεβλήθη σε μαγνητική τομογραφία τρεις μέρες αφότου είχε χάσει την όσφρηση και τη γεύση.

Σε μια δεύτερη τομογραφία τέσσερις εβδομάδες μετά την πρώτη εξέταση, οι αλλαγές που είχαν παρατηρηθεί στη λευκή ουσία δεν ήταν ανιχνεύσιμες.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους ερευνητές, δεν παρατηρήθηκαν εγκεφαλικές ανωμαλίες σε άλλους δύο ασθενείς με κορονοϊό, που επίσης είχαν χάσει την αίσθηση της γεύσης και της όσφρησης και υπεβλήθησαν σε μαγνητικές τομογραφίες, 12 και 25 μέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων.



* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια