Sponsor

ATHENS WEATHER

Στέιτ Ντιπάρτμεντ για Αγία Σοφία: Να σεβαστεί η Τουρκία την πολυθρησκευτική ιστορία της


Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ υποστηρίζει πως η Αγία Σοφία είναι σύμβολο ειρηνικής συνύπαρξης, ουσιαστικού διαλόγου και σεβασμού μεταξύ των θρησκειών και καλεί την Τουρκία να τη διατηρήσει κατά έναν τρόπο που θα σέβεται και θα είναι σύμφωνος με την πολυθρησκευτική της ιστορία.

Νέα παρέμβαση μέσα σε λίγες ημέρες πραγματοποιούν οι ΗΠΑ στα ελληνοτουρκικά, με φόντο αυτή τη φορά τις τουρκικές προκλήσεις για την Αγία Σοφία.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, παίρνοντας τη σκυτάλη από τους τούρκους αξιωματούχους με «μπροστάρη» τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν -στην προσπάθειά τους να βρουν τρόπο προκειμένου να μετατρέψουν την Αγία Σοφία σε τζαμί- υποστηρίζει πως πρόκειται για σύμβολο ειρηνικής συνύπαρξης, ουσιαστικού διαλόγου και σεβασμού μεταξύ των θρησκειών και καλεί την Τουρκία να τη διατηρήσει κατά έναν τρόπο που θα σέβεται και θα είναι σύμφωνος με την πολυθρησκευτική της ιστορία.

Δείτε επίσης: «Μάστιγα» η διαφθορά στην Ελλάδα – Αποκαλυπτικά στοιχεία
Παράλληλα, αναφορά γίνεται στην επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να σημειώνει πως οι ΗΠΑ συνεχίζουν να παροτρύνουν τους κυβερνητικούς αξιωματούχους της Τουρκίας να ανοίξουν ξανά την Σχολή.

Η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Ειδικότερα, σε έκθεση που καταγράφει, μεταξύ άλλων, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι θρησκευτικές μειονότητες στην Τουρκία τονίζει πως ότι ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ συνέχισαν να εκφράζουν δημόσια και ιδιωτικά σε τούρκους αξιωματούχους την οπτική τους που θέλει την Αγία Σοφία να είναι ένα μνημείο εξαιρετικής σημασίας, υποστηρίζοντας τη διατήρησή της κατά έναν τρόπο που θα σέβεται και θα είναι σύμφωνος με την πολυθρησκευτική της ιστορία.

Όπως αναφέρεται, οι αμερικανοί αξιωματούχοι «τόνισαν τη σημασία του ζητήματος με κυβερνητικούς αξιωματούχους (της Τουρκίας) και τόνισαν ότι η Αγία Σοφία είναι ένα σύμβολο ειρηνικής συνύπαρξης, ουσιαστικού διαλόγου και σεβασμού μεταξύ των θρησκειών».

Κάλεσμα για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης

Παράλληλα, όπως επισημαίνεται στην έκθεση, «ο υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, και άλλοι ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι συνέχισαν να παροτρύνουν τους κυβερνητικούς αξιωματούχους της Τουρκίας να ανοίξουν ξανά την ελληνορθόδοξη Θεολογική Σχολή της Χάλκης και να επιτρέψουν σε όλες τις θρησκευτικές κοινότητες να εκπαιδεύουν τους κληρικούς τους στη χώρα».


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια