Η Ουάσινγκτον στηρίζει ενεργά τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης
Σύμφωνα με τον Τούρκο καθηγητή πολιτικών επιστημών και ιστορικό Mehmet Perinçek οι ΗΠΑ είναι ήδη στην Λιβύη στηρίζοντας τον Χαφτάρ εναντίον της Τουρκίας αλλάζοντας όλα τα γεωπολιτικά δεδομένα.
Ο Τούρκος ειδικός ανέφερε ότι για τα δικά τους συμφέροντα οι ΗΠΑ έχουν ήδη στενή συνεργασία με τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης, με επικεφαλής τον Χαλίφα Χαφτάρ, αλλάζοντας το τοπίο στην σύγκρουση αυτή.
"Αυτές οι επαφές είναι πρόσφατες και πραγματοποιούνται λόγω της ανάγκης καταπολέμησης διεθνών τρομοκρατικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στη Βόρεια Αφρική.
Σύμφωνα με πληροφορίες που ελήφθησαν από τοπικές πηγές, στις περιοχές υπό τον έλεγχο του Χαλίφα Χαφτάρ, υπάρχουν ήδη περισσότερα από 50 άτομα από τις ειδικές υπηρεσίες πληροφοριών και τις ειδικές δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών στην Λιβύη.
Στην αεροπορική βάση του Μπενίν στη Βεγγάζη βρίσκονται Αμερικανοί κομάντος και οκτώ σύμβουλοι. Αυτό το προσωπικό έρχεται σε επαφή με τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης, τον Γενικό Εισαγγελέα και αξιωματούχους ασφαλείας και πληροφοριών του LNA.
Τα καθήκοντά τους περιλαμβάνουν τη συλλογή και επεξεργασία πληροφοριών, καθώς και την ανάλυση της διαδικασίας στο πλαίσιο των συμφερόντων της Διοίκησης των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ στην Αφρική.
Το κέντρο ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας στην Benin βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Αμερικανών. Αυτό το κέντρο παρέχει άδεια εισόδου στον εναέριο χώρο της Λιβύης και συντονίζει την κίνηση όλων των αεροσκαφών, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών αεροσκαφών μεταφοράς των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ), της Αιγύπτου, της Σαουδικής Αραβίας.Έξι Αμερικανοί ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας είναι σε υπηρεσία σε αυτό το κέντρο.
Έχει αναπτυχθεί επίσης επιχειρησιακή ομάδα της CIA στην αεροπορική βάση του Μπενίν. Μιλάμε για τέσσερις αξιωματικούς των πληροφοριών, δύο συμβούλους, και οκτώ μέλη των ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ.
Αξιωματικοί της υπηρεσίας στρατιωτικών πληροφοριών των ΗΠΑ δραστηριοποιούνται σε όλη την περιοχή που ελέγχεται από τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης.
Τα καθήκοντά τους περιλαμβάνουν, πρώτα απ 'όλα, την αναζήτηση και πρόσληψη πρακτόρων, την επικοινωνία με την τοπική στρατιωτική διοίκηση, τον έλεγχο όλων των διοικητών πεδίου διαφόρων ομάδων και φυσικά την εξουδετέρωση διεθνών τρομοκρατικών οργανώσεων.
Οι επιχειρήσεις διεξάγονται υπό την διοίκηση των Αμερικανών με τη συμμετοχή της 106ης ταξιαρχίας και του 155ου τάγματος του Εθνικού Στρατού της Λιβύης.
Η 106η Ταξιαρχία διοικείται από τον Χάλεντ Χαφτάρ, γιο του Χαλίφα Χαφτάρ ενώ το 155ο τάγμα είναι μεταξύ των σχηματισμών του εθνικού στρατού της Λιβύης με την υψηλότερη απόδοση στις μάχες.
Σε στρατιωτικές επιχειρήσεις, χρησιμοποιούνται επίσης ενεργά αμερικανικά UAV που βρίσκονται στις αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις Sigonella (Σικελία, Ιταλία) και Madama (Νίγηρας).
Τοπικές πηγές λένε ότι οι Αμερικανοί δημιούργησαν το στρατόπεδο εκπαίδευσης στο Cahişin στα ανατολικά της Βεγγάζης για να εκπαιδεύσουν τις ειδικές δυνάμεις και αντιτρομοκρατικές μονάδες του Εθνικού Στρατού της Λιβύης.
Υπάρχουν 25 Αμερικανοί στρατιωτικοί σύμβουλοι σε αυτό το στρατόπεδο: τέσσερις αξιωματικοί στρατιωτικών πληροφοριών (DIA), έξι μεταφραστές και εκπαιδευτές (15 στρατιωτικοί από το 75ο σύνταγμα Rangers των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ).
Η εκπαίδευση του στρατιωτικού προσωπικού του Εθνικού Στρατού της Λιβύης πραγματοποιείται στον τομέα της εκπαίδευσης μάχης πεζικού με μαθήματα τακτικής στο πλαίσιο κύκλων τριών εβδομάδων. Απαγορεύεται αυστηρά στους Αμερικανούς εκπαιδευτές να βγουν έξω από το στρατόπεδο.
Οι στρατιωτικές μονάδες των ΗΠΑ που βρίσκονται στην ανατολική Λιβύη λειτουργούν αυτόνομα.
Για τον εξοπλισμό τους έχουμε πτήσεις στην αεροπορική βάση Benin από μεταγωγικά αεροσκάφη C-130 και C-17 της αεροπορίας των Ηνωμένων Πολιτειών, που μεταφέρουν όπλα, στρατιωτικό και ειδικό εξοπλισμό, τρόφιμα, στολές και εκπαιδευτικό υλικό, τα οποία παραδίδονται μία ή δύο φορές την εβδομάδα.
Πηγές τονίζουν ότι η στενή συνεργασία μεταξύ του Εθνικού Στρατού της Λιβύης και των Ηνωμένων Πολιτειών είναι σε γνώση από την Κυβέρνηση της Εθνικής Συμφωνίας που υποστηρίζει η Τουρκία.
Επιπλέον, οι Αμερικανοί, χρησιμοποιούν τη σύγκρουση στη Λιβύη, για να προκαλέσουν μια νέα αντιπαράθεση μεταξύ Άγκυρας και Μόσχας και να υπονομεύσουν τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.
Υποστηρίζεται ότι οι αντιτρομοκρατικές μονάδες του Χαφτάρ, έχουν εκπαιδευτεί και συνεχίζουν να εκπαιδεύονται απευθείας από την Ουάσινγκτον.
Υπογραμμίζεται επίσης ένα άλλο σημαντικό σημείο, ότι η υποστήριξη του Χαφτάρ από τα ΗΑΕ, τη Σαουδική Αραβία και την Αίγυπτο, πραγματοποιείται απευθείας υπό τον έλεγχο των Αμερικανών. Αυτές οι χώρες μπορούν να αποστείλουν ελεύθερα στρατιωτικό-τεχνικό εξοπλισμό στα ανατολικά της Λιβύης, στον οποίο η Ουάσιγκτον κλείνει τα μάτια.
Το μνημόνιο τώρα για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών της 27ης Νοεμβρίου 2019, που υπεγράφη μεταξύ της Άγκυρας και της κυβέρνησης της Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης, έθεσε τέλος σε αυτήν την αμφιλεγόμενη διαδικασία και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στα σχέδια της Τουρκίας.
Το δόγμα της τουρκικής γαλάζιας πατρίδας και η τουρκο-λιβυκή συμφωνία ως μέρος αυτού του δόγματος εμποδίζει το μέτωπο των ΗΠΑ να συνεχίσει τη στρατηγική του στην Ανατολική Μεσόγειο και ενίσχυσε τη θέση της Άγκυρας στην περιοχή. Η Ατλαντική Συμμαχία απλώς δεν μπορούσε να αποδεχθεί την κυβέρνηση του Αλ Σάρατζ. Επομένως, υπό το φως των παραπάνω πληροφοριών, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πήραν θέση υπέρ του Χαφτάρ.
Το κλειδί για την επιτυχία της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και την Λιβύη είναι μια σταθερή δέσμευση για το δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας και στην επέκταση του αριθμού των συμμάχων, ξεκινώντας από τη Ρωσία ενώ στο παιχνίδι έχουμε και ο Πακιστάν.
Μαζί με αυτό, οι επαφές με τη Συρία και την Αίγυπτο προς αυτή την κατεύθυνση, πρέπει επίσης να είναι μεταξύ των προτεραιοτήτων της Τουρκίας”, καταλήγει ο Τούρκος ειδικός που έριξε “βόμβα” για το τι πραγματικά συμβαίνει στη Λιβύη.
Μόνο που ο ίδιος χαρακτηρίζει την Τουρκία υπερδύναμη θεωρώντας λανθασμένα ότι μπορεί να τα βάλει με ΗΠΑ, Ισραήλ, Αίγυπτο και Ελλάδα ταυτόχρονα. Πρόκειται για μια “εθνικιστικού τύπου τύφλωση” που οδηγεί την Άγκυρα στον “γκρεμό” και την απόλυτη ήττα.
Ευάγγελος Δ. Κόκκινος
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια