Sponsor

ATHENS WEATHER

Ρομπότ κάνει καλύτερη αιμοληψία από ανθρώπους


Ομάδα του Rutgers University δημιούργησε ένα ρομπότ αιμοληψίας που τα καταφέρνει εξίσου καλά, ή ακόμα και καλύτερα, από ανθρώπους, σύμφωνα με την πρώτη κλινική δοκιμή του που έγινε σε ανθρώπους.

Η συγκεκριμένη συσκευή παρέχει γρήγορα αποτελέσματα και φαίνεται ικανή να δώσει στους εργαζόμενους στον χώρο της υγείας τη δυνατότητα να δαπανούν περισσότερο χρόνο σε πιο εποικοδομητικές εργασίες όσον αφορά στη θεραπεία ασθενών σε νοσοκομεία και αλλού.

Τα αποτελέσματα της σχετικής έρευνας δημοσιεύτηκαν στο Technology και είναι συγκρίσιμα με τα υπάρχοντα κλινικά στάνταρ, με συνολικό ποσοστό επιτυχίας 87% στους 31 ασθενείς από τους οποίους ελήφθη αίμα. Στους 25 ασθενείς που είχαν φλέβες με εύκολη πρόσβαση, το ποσοστό επιτυχίας ήταν 97%.

Το σύστημα περιλαμβάνει ένα ρομπότ που καθοδηγείται με ακτίνες υπερήχων και παίρνει αίμα από φλέβες. Πρόκειται για μια συσκευή η οποία διαθέτει επίσης σύστημα για τη διαχείριση των δειγμάτων και έναν αναλυτή αίματος με φυγοκέντρηση, που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε κλινικές, ασθενοφόρα, νοσοκομεία και αλλού.

Το τρύπημα φλέβας με σύριγγα είναι μια από τις πιο κοινές κλινικές διαδικασίες στον κόσμο. Στις ΗΠΑ ετησίως γίνεται 1,4 δισεκατομμύρια φορές- ωστόσο οι εργαζόμενοι στην υγεία αποτυγχάνουν στο 27% των ασθενών χωρίς ορατές φλέβες, στο 40% των ασθενών χωρίς ψηλαφητές φλέβες και στο 60% των πολύ αδυνατισμένων ασθενών, σύμφωνα με προηγούμενες μελέτες.

Οι επανειλημμένες προσπάθειες προκαλούν τον κίνδυνο φλεβίτιδας, θρόμβωσης, μολύνσεων κ.α. και μπορεί να δημιουργούν την ανάγκη για στόχευση μεγαλύτερων φλεβών ή αρτηριών, με μεγαλύτερο κίνδυνο.

«Μια συσκευή σαν τη δική μας θα μπορούσε να βοηθά τους γιατρούς να παίρνουν δείγματα αίματος γρήγορα, με ασφάλεια και αξιοπιστία, αποτρέποντας ανεπιθύμητες επιπλοκές και πόνους στους ασθενείς από πολλαπλές προσπάθειες εισαγωγής βελόνας» είπε ο Τζος Λαϊπχάιμερ, διδακτορικός βιοϊατρικής μηχανολογίας στο εργαστήριο Yarmush στη Σχολή Μηχανολογίας στο Rutgers University- New Brunswick.

Στο μέλλον τέτοιες συσκευές θα μπορούσαν να χρησιμοποιούνται σε μεγάλο εύρος εφαρμογών- και τα επόμενα βήματα περιλαμβάνουν περαιτέρω εξέλιξη του ρομπότ για τη βελτίωση των ποσοστών επιτυχίας σε ασθενείς με «δύσκολες» φλέβες. Τα δεδομένα αυτά θα χρησιμοποιηθούν για τη βελτίωση της τεχνητής νοημοσύνης του ρομπότ.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια