Sponsor

ATHENS WEATHER

«Ξαναζεσταίνει» και το μειονοτικό στη Θράκη η Τουρκία


Γράφει ο Νίκος Μελέτης

Έχοντας ανοίξει όλη την βεντάλια  των τουρκικών διεκδικήσεων σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία θεωρεί ότι είναι ευκαιρία να φρεσκάρει και μειονοτικό ζήτημα στην Θράκη, κάτι που ουδέποτε είχε εγκαταλείψει.

Ως αφορμή για την ομοβροντία δηλώσεων συλλόγων και τούρκων αξιωματούχων για την «τουρκική ταυτότητα» της μειονότητας χρησιμοποιήθηκε  η αναφορά του προέδρου της Δημοκρατίας Π.Παυλόπουλου πριν μερικές ημέρες κατά την περιοδεία του στην Κομοτηνή σε «ελληνική μουσουλμανική  μειονότητα», αλλά όμως όλο το προηγούμενο διάστημα υπάρχει έντονη ζύμωση και κινητικότητα με πρωταγωνιστές κορυφαίους παράγοντες της τουρκικής κυβέρνησης και αυτοδιοικητικά στελέχη της μειονότητας αλλά και τους ψευδομουφτήδες.

Η αντίδραση στην αναφορά του κ. Παυλόπουλου είχε προέλθει αρχικά από Συλλόγους που προωθούν τον τουρκισμό στην Θράκη, όπως είναι  η «Τουρκική Ένωση Δασκάλων Θράκης» «Τουρκική Νεολαία Κομοτηνής» η «Τουρκική Ένωση Ξάνθης» και η «Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τούρκων Δυτικής Θράκης» και μάλιστα η ανάρτηση του κ. Τσαβουσογλου στο twitter  ήταν ..εμπνευσμένη από αυτές τις αντιδράσεις.

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μιας χώρας που λέγεται πως είναι το λίκνο της Δημοκρατίας αποκάλεσε πάλι την Τουρκική Μουσουλμανική Μειονότητα ως "Ελληνική Μουσουλμανική Μειονότητα".  Παρόλες τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Ό,τι και να λέτε, η Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης είναι τουρκική εδώ και αιώνες και θα παραμείνει τουρκική», ήταν η δήλωση του Μ.Τσαβουσογλου.

Η απάντηση από το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών  ήταν άμεση: «Στην Ελλάδα -που είναι όχι μόνο ιστορικό λίκνο της δημοκρατίας αλλά και μια σύγχρονη ευρωπαϊκή δημοκρατική χώρα- διαβιοί με όρους απόλυτης ισονομίας και ισοπολιτείας μια μόνο μειονότητα: η μουσουλμανική. Αρκεί μια απλή ανάγνωση της Λωζάννης για να το αντιληφθεί κανείς».

Ο Σύλλογος Επιστημόνων Δυτικής Θράκης  με ανακοίνωση του έθεσε το θέμα αναγνώρισης της «τουρκικής εθνικής ταυτότητας» υποστηρίζοντας ότι η «μη ανταπόκριση της Ελληνικής Πολιτείας στο αίτημα αυτό της Μειονότητας, όπως επιβεβαιώθηκε για ακόμη μια φορά από τις δηλώσεις του κ. Παυλόπουλου, αποτελεί ένδειξη δημοκρατικής ανωριμότητας της χώρας μας, που ελπίζουμε ότι κάποια στιγμή θα λάβει ένα τέλος και θα πρυτανεύσει η δημοκρατική λογική στον τόπο που την γέννησε..»

Αλλά και ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος  ΑΚΡ Ομερ Τσελικ σχολίασε την αναφορά του κ. Παυλοπουλου και αποφάνθηκε ότι το «να λέγεται ελληνική μουσουλμανική μειονότητα η τουρκική μουσουλμανική μειονότητα, αποτελεί μία ρατσιστική προσέγγιση», ενώ τόνισε ότι «η άρνηση της ταυτότητας της μουσουλμανικής τουρκικής μειονότητας, είναι μία καταδικαστέα συμπεριφορά».

Την προηγούμενη εβδομάδα στην μεγάλη εκδήλωση που οργανώθηκε στην Προύσα από τον Σύλλογο Αλληλεγγύης Τούρκων Δυτικής Θράκης»  και τον δήμο της Πόλης είχαν δώσει το παρόν και αυτοδιοικητικοί παράγοντες από την Θράκη και ο ψευδομουφτης Κομοτηνής οι οποίοι μάλιστα απηύθυναν χαιρετισμούς με φόντο τις αφίσες και τις σημαίες της «Δυτικής Θράκης».

Πρωταγωνιστές της εκδήλωσης  ήταν ο πρώην αναπληρωτής πρωθυπουργός Χακάν Τσαβούσογλου  που έχει γεννηθεί στην Θράκη και ο Αμπντουλαχ Ερεν πρόεδρος της Διεύθυνσης Αποδήμων Τούρκων και Συγγενών Κοινοτήτων, ενός οργανισμού που υπάγεται απευθείας στην τουρκική Προεδρία, ενώ ο ίδιος είναι  γιος του πανίσχυρου παράγοντα Χαλιτ Ερέν προέδρου της IRCICA που και αυτός έχει γεννηθεί στην Θράκη.

Ο κ.Αμπντουλάχ Ερέν  έσπευσε και αυτός να σχολιάσει την αναφορά του Έλληνα προέδρου:

«Η τουρκική μειονότητα δυτικής Θράκης, όπως ήταν επί αιώνες, έτσι και σήμερα και αύριο, είναι και θα παραμείνει τουρκική. Κάθε δήλωση κόντρα στην ιστορία, τις αλήθειες και τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ, δεν είναι τίποτε άλλο πέρα από μια επιπόλαιη δήλωση». Ο  Α. Ερέν είναι αυτός που πριν μερικούς μήνες σε εκδήλωση και πάλι στην Προύσα είχε διακηρύξει ότι οι «Πραγματικοί ιδιοκτήτες της δυτικής Θράκης είμαστε εμείς”.

Η εμπλοκή παραγόντων που κινούνται κοντά στα κέντρα λήψης αποφάσεων στην Άγκυρα και έχουν εμπλακεί προσωπικά στο θέμα της μειονότητας στην Θράκη, ενθαρρύνει τα ακραία στοιχεία της μειονότητας τα οποία έχουν πλήρη και κάθε είδους στήριξη από το τουρκικό κράτος και παρακράτος και όπως φαίνεται και από το τελευταίο επεισόδιο διαμορφώνουν και επιβάλουν το στίγμα της τουρκικής πολιτικής στην Θράκη επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια