Φαίνεται πως ο στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ είναι ανυπότακτος
Κανείς φαίνεται πως δεν μπορεί να διαπραγματευτεί με τον Χαφτάρ και να πάρει αυτό που θέλει, αν πρώτα δεν βγει ο στρατάρχης κερδισμένος.
Αυτό αποδείχτηκε άλλωστε και από την Διάσκεψη του Βερολίνου, οι οποίοι τι κι αν «κίνησαν γη και ουρανό» για να τον φέρουν στην Ευρώπη και να τον πείσουν να ακολουθήσει μία κοινή στρατηγική, φαίνεται πως ο στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ είναι ανυπότακτος.
Όπως αναφέρει το Bloomberg σε δημοσίευμά του, ο Χαλίφα Χαφτάρ, την παραμονή της Διάσκεψης του Βερολίνου, κατέστρεψε τις προμήθειες πετρελαίου της χώρας του, κλείνοντας το ήμισυ της παραγωγής στο κομμάτι που ελέγχουν οι δυνάμεις του. Η κίνηση αυτή πραγματοποιήθηκε περίπου μία εβδομάδα μετά την αναχώρησή του από τη Μόσχα, που στόχο είχε την κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη.
«Καθώς οι ηγέτες και οι διπλωμάτες ήταν έτοιμοι να εγκαταλείψουν τη γερμανική πρωτεύουσα, συμφώνησαν πάνω στο κοινό έδαφος να εργαστούν για την ειρήνη. Ο Χαλίφα Χαφτάρ και ο πρωθυπουργός της Λιβύης, Φαγιέζ αλ Σάρατζ, πρέπει τώρα να δημιουργήσουν μια επιτροπή πέντε ατόμων που αναμένεται να συναντηθεί στη Γενεύη τις επόμενες ημέρες. Ωστόσο, ο Χάφταρ παραμένει ο σκληρός παίκτης της υπόθεσης, ένας άνθρωπος που αποδεικνύει, τώρα, τη δυνατότητα αύξησης της επιρροής του, καθώς οι διεθνείς δυνάμεις εμπλέκονται όλο και περισσότερο στην εμφύλια σύγκρουση της Λιβύης», τονίζει το Bloomberg
Σύμφωνα με το Bloomberg μάλιστα ιδιαίτερα ενοχλημένοι με τις αποφάσεις του Χαφτάρ είναι η Ρωσία και η Τουρκία, οι οποίοι και παρέχουν στρατιωτική υποστήριξη στις αντιμαχόμενες πλευρές.
Από την πλευρά του ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υποστήριξε τον Χάφταρ, ο οποίος ελέγχει την ανατολική πλευρά της Λιβύης , ενώ ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στηρίζει τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση του Σάρατζ».
Όπως σημειώνει, Βλαντίμιρ Πούτιν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εκμεταλλεύτηκαν το κενό μετά την αμερικανική αποχώρηση στη Μέση Ανατολή, «για να χαράξουν τις δικές τους σφαίρες επιρροής, αλλά φαίνεται ότι έχουν καταλήξει σε μια αμοιβαία βολική συνεννόηση: να φέρουν τους αντιπάλους στο τραπέζι, προκειμένου αυτοί να υπογράψουν την κατάπαυση του πυρός και να διανείμουν τα γεωπολιτικά και τα εμπορικά λάφυρα στη χώρα που κατέχει τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου της Αφρικής. Φαίνεται, όμως, ότι τα πράγματα δεν πηγαίνουν σύμφωνα με το σχέδιο των δυο…».
«Ο Σάρατζ έχει υπογράψει. Ο Χαφτάρ αντιστέκεται. Πριν από πέντε ημέρες, ο Ερντογάν απείλησε να δώσει στον Λίβυο στρατιωτικό αξιωματικό ένα μάθημα με την τουρκική δέσμευση για αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη. Αυτό άλλαξε γρήγορα τα δεδομένα σε αυτόν τον σπειροειδή πόλεμο “δι’ αντιπροσώπων”, αν και αυτό φαίνεται να αφορά περισσότερο στον Πούτιν, παρά στον Χάφταρ αυτή τη στιγμή. Η έντονη είσοδος του Ερντογάν στην ενδολιβυκή διένεξη, έφερε αυτή την υπόθεση στην κορυφή της διπλωματικής ατζέντας, σύμφωνα με τον Τζαλέλ Χαρτσαουί, ερευνητή ειδικευόμενο στη Λιβύη στο Ινστιτούτο Clingendael των Κάτω Χωρών. Ήταν σαν “να έσκασε τελικά ένα απόστημα”, είπε», σύμφωνα με το Bloomberg.
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια